[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 11. 3. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srpski četnici na početku dvadesetog veka (13)

Ludost vojvode Ivaniševića

Pijan i sa devet komita udario na sto turskih askera. Svi četnici poginuli

Borba je okonča oko 16 časova pogibijom većine branilaca čelopečke Kule. Preostali četnici, kojima je nestalo municije, pokušali su da se spasu bekstvom. Nekolicini je to i uspelo. Pre toga je Mitrović lišio života najmlađeg četnika Jordana Jovanovića, ranjenog u obe noge, udovoljavajući njegovoj molbi da neće živ u arnautske ruke.

Trbić je, u međuvremenu, sa nekoliko četnika i seljaka zauzeo nižu poziciju, sa koje je pokušavao da ometa prelazak turske vojske preko Pčinje. Odatle je uspeo da se spase i pređe u Srbiju. Milutinović i njegov četnik Mihailo Dunda pokušali su da se probiju do Kule, ali im je put preprečila vojska. Posle čas i po bavljenja u selu, jedan meštanin ih je doveo do Pčinje, odakle su prešli u Srbiju.

U borbi na Čelopeku poginula su 22 četnika i trojica su ranjena. Među poginulima bio je i Trbićev zamenik, narednik Rista Popović Beranac. Turci i Arnauti su imali oko 130 poginulih i ranjenih.

Borbe u Malešu

Milutinović je, zbog učinjenih grešaka i pokazane nesnalažljivosti, isključen iz četničke organizacije, dok je postupak nad Trbićem okončan bez ikakvih posledica po njega.

U pismenoj izjavi Izvršnom odboru, Trbić je naveo da je za sastanak u Vragoturcima dobio nalog, ali nije napisao od koga. Po Milanu Rakiću, ta naredba je bila iz Beograda i iza nje su stajali Gođevac i Rajković, koji su jedini pokušali da brane Trbića i Milutinovića na sednici Centralnog odbora.

Posle raspada Maleške čete i samovoljnog napuštanja terena vojvode Vladimira Kovačevića, javila se potreba da se u ovu oblast hitno uputi nova srpska četa. Maleš je bio poslednja jugoistočna tačka do koje je dopirala "Srpska odbrana". Kroz ovu oblast prolazili su najsigurniji bugarski kanali za transport ljudi, oružja i materijala u južnu i zapadnu Makedoniju. Glavni zadaci srpske čete bili su sprečavanje ovog transporta i zaštita maleških Srba od bugarskog terora.

Krajem aprila, maleška četa predvođena vojvodom Đurom Ivaniševićem (narednik srpske vojske rodom iz Cetinja), prešla je granicu. Na putu za Maleš, zadržala se u srpskom selu Štalskovica tri dana. Tu je, zahvaljujući dostavi jednog bugaraša, prvoga dana opkoljena vojskom iz Zletova. Međutim, videvši da je u pitanju srpska četa, čije joj je prisustvo (radi suzbijanja Bugara) odgovaralo, vojska se povukla. Za vreme boravka u Štalkovici, četnici su ispili 50 oka zeltovskog vina.

Vesele, nagnute delije stigle su u blizinu Berova 6. maja, kako navodi konzul Ristić, "pevajući i puške mećući". Četa se, u neposrednoj blizini Berova, gotovo stacionirala. Na upozorenje maleškog pododbora, da treba da krstari i svakodnevno menja danak, Ivanišević je odgovarao samo novim porudžbinama jela i pića. Jedini put četa je promenila bivak, kada je noću između 12. i 13. maja otišla do bugarskih ovčara na Tresevici da pleni jagnjad. Tu ju je iznenada opkolila bugarska četa vojvode Černopejeva. Posle kraće borbe, u kojoj je izgubila dvojicu ljudi, bugarska četa je pobegla.

Osokoljeni uspehom, četnici su se vratili, u zoru 13. maja, u "svoju" kolibu da, uz rakiju, proslave pobedu. Iz Berova su ih obavestili da se uklone, pošto vojska ide u redovni obilazak Maleševske planine, ali Ivanišević je odlučio da ostane.

Ubrzo se pojavila vojska i ispalila dva plotuna u vazduh. To je bilo upozorenje četnicima da se uklone. Četnici su se pomerili pedesetak metara. Turci su se u četničkoj kolibi zadržali oko pola časa, tobože pretražujući je, a zatim ponovo ispalili dva plotuna upozorenja. Tada jedanaestorica, nešto trezvenijih na čelu sa Mihailom Petrovićem, napuste Ivaniševića.

Međutim, pijani Ivanišević se odlučio na borbu. Rekao je da je došao da pogine i da je sam dovoljan za sto askera (turski vojnici). U borbi koja je potrajala do mraka i koja se vodila na lokalitetu Ablanci, udaljenoj pola časa hoda od Berova, poginuli su vojvoda Ivanišević i svih devet četnika koji su ostali uz njega.

Pismo ministru

Grupa Mihaila Petrovića uputila se u Srbiju bez putovođe. Zaostale četnike, Gavrila Čamura i Gligorija Đorđevića, presrelo je tursko odeljenje. Tom prilikom Čamur je ranjen u ruku, a Đorđević je ubijen. Čamur, jedini preživeli iz maleške čete, kao nesposoban za četovanje, dobio je posao fenjerdžije u beogradskoj kanalizaciji.

Preostala devetorica su opkoljena turskom poterom, 20. maja, na Štezerskom potoku, između Štalkovice i Zelengrada. U borbi su svi poginuli. Prema pisanju vilajetskog lista "Kosovo", poginula su dva vojnika, a zaplenjeno je devet manliherovih pušaka, četiri bajoneta, dve bombe i nešto municije.

Zlu sudbinu maleške čete predosetio je vranjski okružni načelnik Dragić Pavlović Dobrovid (kasnije predsednik Beogradske opštine). On je ministru inostranih dela uputio, 24. aprila, depešu sledeće sadržine:
"Apsolutno sam protivan da malešku četu vodi Ivanišević, jer će je upropastiti. NJu može i treba da vodi učitelj i podnarednik iz 6. puka.

Saopštite ovo Centralnom odboru, s tim da ako on i dalje ostane pri svome, on će nositi greh na duši".

Piša: Vladimir Ilić
Sutra: Borbe na Kurtovom kamenu


vesti po rubrikama

^feljton

14:48h

Novinari u Srbiji na optuženičkoj klupi (8)

15:17h

Srpski četnici na početku dvadesetog veka (13)

      


FastCounter by LinkExchange