[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 9. 3. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srpski četnici na početku dvadesetog veka (11)

Borbe na Vuksanu i Kitki

Vuksan je lokalitet iznad manastira Mateič u Skopskoj Crnoj Gori

Oko 2 časa posle podne pristigla su i dva topa. Njihove granate nisu pogađale, ali su ohrabrile i konsolidovale Turke koji su krenuli u napad. Četnicima je nestajala municija, pa je Skopljanče naredio brzu paljbu uz postupno povlačenje. Jedan po jedan četnik napuštao je položaj i svi su se već uklonili kada su to Turci uočili.

Međutim, pri odstupanju, jedno odeljenje je krenulo u drugom pravcu i naletelo na vojsku. Povuklo se u obližnju vodenicu iz koje je, do poslednjeg metka, pružalo otpor. Četnici su se odlučili da pokušaju proboj bajonetima na puškama. U proboju su poginula osmorica, a jedino su preživeli Obren Knežević i Dimitrije Premović.

Na Guglinu je poginulo 9 četnika, dok su Turci imali 80 poginulih vojnika i jednog oficira. U borbi su se istakli: student prava Rista Duždević-Toholj, podoficir Milan Kovinić i student filozofije Dimitrije Premović. Sudbina ove trojice je posebno interesantna.

Rista Duždević-Toholj, rezervni potporučnik, početkom Prvog svetskog rata bio je komandir čete u odredu vojvode Vuka. Sa Krfa je otišao u Dobrudžu, gde je komandovao dobrovoljačkom četom koju su činili Hercegovci. Poginuo je u pokušaju da zarobi bugarsku zastavu. Odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima. U spomen na njega, podignuta je u porti manastira Ljubostinja omanja crkva.

Milan Kovinić je poginuo na Drini, na samom početku Prvog svetskog rata, kao prva oficirska žrtva. Odlikovan je Karađorđevom zvezdom sa mačevima. Sahranjen je u porti manastira Čokešina.

Dimitrije Premović je učestvovao u Topličkom ustanku u odredu Koste Pećanca. U istom odredu se istakao, prilikom oslobađanja Crne Gore, kao jedan od komandanata u borbama kod Nikšića i Crvenog Mosta. Preživeo je Prvi svetski rat i penzionisan je kao direktor gimnazije u Beogradu.

Ostali značajni događaji u 1905. godini

Tokom ove najburnije godine, za sve vreme trajanja Akcije (1903-1912), odigrale su se, pored opisanih, i sledeće važnije borbe:
1. Borba na Vuksanu - Na Uskrs, 30. aprila, opkoljena je 35-člana četa Koste Milovanovića - Pećanca jakim turskim snagama. Borba je započela u zoru i okončana je kasno u noć uspešnim probojem četnika. Poginula su četiri četnika, dok su Turci imali 40 mrtvih i ranjenih. (Vuksan je lokalitet iznad manastira Mateič u Skopskoj Crnoj Gori).

2. Borba na Kitki - Jaka turska patrola (100 vojnika) okružila je, na ovom visu planine Kozjak, osmočlanu četu vojvode Petka Ilića - Nagoričkog. Poginulo je 6 četnika. Preživeli su vojvoda Petko i Koce Janković; o turskim gubicima nema podataka.

3. Borba na Mukosu - Čete Jovana Babunskog i Gligora Sokolovića (331 čovek) sukobile su se, 20. juna, sa združenim bugarskim četama Konstantinova, Sugareva i Dačova (oko 120 ljudi). Posle četiri časa borbe i ranjavanja Konstantinova i Dačova, Bugari su se razbežali. Oni su imali i 10 poginulih, dok Srbi nisu imali gubitaka.

4. Borba na Movnatcu - Čete Gligora Sokolovića, Jovana Bubunskog i Trenka Rujanovića, iznenadile su, na ovom brdu 18. avgusta, četu Ivana Naumova - Albanka (75 ljudi). Posle petočasovne borbe, oko 40 bugarskih četnika je izbačeno iz stroja, a ostali su pobegli. Srbi su zaplenili 20 manliherovih pušaka i imali trojicu poginulih i jednog ranjenog.

Krajem godine u Generalni konzulat u Skoplju stigao je vice-konzul Milan Rakić. Njegov posebni zadatak bio je da se bavi četničkim poslovima, koji su, pored pisanja izveštaja, obuhvatali i prenos oružja i materijala iz Srbije.

U zapadnom Povardarju došlo je do smene šefa gorskog štaba. Sretena Rajkovića zamenio je Panta Radosavljević.

Polovinom novembra, srpska četa vojvode Vladimira Kovačevića prodrla je u selo Borovo u Maleškom srezu. Posle dvomesečnog bavljenja, morala je da ga napusti, pošto je novac za izdržavanje (samo 13 napoleona) potrošila.

Srpska organizacija je preuzela od Bugara kumanovski i značajno ojačala u kratovskom i palanačkom srezu. Takođe neka sela u veleškoj (Rudnik, Oreov-dol, Omorane), prilepskoj (Dabnica, Gostiraža, Drenovac) i kičevskoj oblasti (Kozičino i Pateevac) u potpunosti su očišćene od bugaraša. Zahvaljujući radu vojvode Gligora, iz manastira Zrze i Treskavac proterani su bugarski kaluđeri i na njihova mesta došli srpski.

Posebno važan događaj bio je doček novog srpskog mitropolita Vikentija (Krdžića). On je doputovao u Skoplje 28. decembra. Od Firmilijanove smrti, početkom 1903. ovom mitropolijom administrirao je arhimandrit Sava (Protić). Vikentijev dolazak ulio j sigurnost i učvrstio pozicije srpskih sveštenika i prosvetnih radnika, koji su bili glavni nosioci nacionalnog rada na ovim prostorima.

Piše: Vladimir Ilić
Sutra: Tajno udruženje Srpska odbrana


vesti po rubrikama

^feljton

15:53h

Novinari u Srbiji na optuženičkoj klupi (6)

16:18h

Srpski četnici na početku dvadesetog veka (11)

      


FastCounter by LinkExchange