[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 6. 3. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Novinari u Srbiji na optuženičkoj klupi (3)

Vreme će izbiti vlast iz ruku

U Srbiji tog vremena palo je 350 žrtava političkih ubistava

Živojin Protić se branio na sudu iz zatvora i pod stalnom žandarmskom kaznom.
Međutim, presuda nije bila pravosnažna, pa je sudija I. Ž. Jovanović tražio da se kazne znatno povisi, ali to nisu prihvatila ostala dva člana sudskog veća.
"Vreme će vam iz ruku izbiti vlast..."

U leto 1893. godine Beograd i Srbiju preplavio je jedan letak. Tajno ga je štampala "liberalna omladina" u štampariji Petra K. Tanaskovića protiv koga je podneta sudska prijava.

U to vreme se upravo na vlasti bili radikali, a glavni naslov plakata glasi: POSLANICA TAKOZVANOJ RADIKALSKOJ VLADI.

Tužilac piše: "piscu i rasturaču plakata je cilj da vladu odnosno gospodu ministre vređa i kleveće, da im potura prljava dela koja ne postoje i da ih u narodu omalovaži. Iz plakata koji se širio Beogradom i Srbijom tužilac citira:
"... jer u vašoj je duši mrak, i on viri iz svakog pogleda vašeg na sinove ove izmoždene Srbije koji nisu radikali."

Osveta radikala

"Kad vas je noć isturila iz svog mračnog krila, ona vas je zaklela da ne služite suncu pravde, nego mraku mrkle duše sotonine, koja samo snuje osvete, koja gazi sinove jedne majke i koja gasi žeđ krvlju braće svoje".

"Kad vas je spustio mrak na vagu sudbine ove zemlje, ostavio vam je amanet, da vazda pirite vatru osvete i mržnje, da trujete krv i tamo gde nije otrovana... vama političkim banditima".

"Uvereni da živite od laži, uvereni u niskost vaše duše, koja je olovni balast napretku svete nam otadžbine Srbije; prisno uvereni da je demagoštvo vaše i vaših ortaka vampir koji nezajažljivo siše krv narodnu... dok vam otrovne izrasli na narodnom telu ne vidimo pod svojim stopalama, zgažene".

"Vi hoćete da nas slomite što dajete našeg ministra na sud, a druge prvake gonite; vi hoćete a uništite stranku liberalnu; vi hoćete da urnišete stranku koja je pregla da nestane vašeg podlog demagoštva; vi ste skoncentrisali život zemlje u svojem klubu, a ostalo po zemlji što nije radikalsko vi gazite čizmom krvnika zavojevača..."

"I videći vas u koži hijenskoj i znajući da nigde Srbija nije imala gorih sinova od vas..." "A vi produžite što ste započeli: vreme će vam izbiti iz ruku vlast kojom danas tako nedostojno vladate..."

U Srbiji na vlasti upravo su bili radikali. Svetili su se svojim protivnicima - naprednjacima i liberalima. U Srbiji su se zbila mnoga politička ubistva (preko 350 žrtava), paljevine, šikaniranje i progoni...

Tužilac tuži pisca za klevete režima, posebno gospode ministara, ali, pošto je pisac poslanice ostao nepoznat, odgovornost je pala na štampara Tanaskovića.

"Ne tako, Kralju"

"U Srbiji pravde nema..."
I liberalni "politički dnevni list" Novosti bio je kratkog veka; ugušio ga režim i česte zaplene, zabrane i suđenja; pokrenut je u leto 1893. i živeo je manje od jedne godine. Redaktor mu je bio Stevan J. Radosavljević koji je imao nadimak "Blinda". Imao je "štamparskih prestupa" zbog čega su urednici hapšeni i kažnjavani, a najveći je, čini se, bio onaj iz broja 60 i 61; okvalifikovani tekstovi: da je napadnut NJ.V. Kralj i vladajući radikali.

Inkriminisan je najpre uvodni tekst; u njemu se govori kako je iz Negotinske krajine u Beograd došla grupa građana da se žali na nepravdu i bezakonje koje je u njihovom kraju zavladalo; došli su da se žale lično nj.v. kralju, ali:
"... pred NJ.V. nisu izašli, jer nisu pušteni."

"Došli su i otišli svome kraju, svojim domovima, da pričaju prijateljima svojim i deci svojoj, da pravde u zemlji Srbiji nema, da zaštite za njih u njihovoj rođenoj otadžbini nema ni onda kada Kralj svoju reč daje da će pravde biti."

"Došli su, ali su otišli sa osećanjem koje u njihovoj duši uvećava patnju i jade njihove. Otišli su s uverenjem da su oni kao i cela liberalna stranka bili samo crnci koji su svoju dužnost ispunili."

"Došli su u uverenju da će u mladom Gospodaru, punom ideala, naći leka svome bolu, a otišli su s uverenjem, da jedino vreme, ako bude moglo, može da zaleči njihove rane."

"Došli su sa tinjalim plamičkom u grudima, a otišli su sa plamenim gnevom što sažiže."

"Ne tako, mladi Kralju! Proceni dobro okolinu svoju. Od tebe se ništa drugo ne traži nego da saznaš istinu pravu u Tvojoj i našoj domovini, te da, prema tome, Tvoja kraljevska reč zadobije punu važnost." "Ne tako, jer Ti treba da prikupiš sve nas oko sebe, da smo ti svi mili i dragi."

"Doći će dani kada će otadžbina zahtevati svu decu svoju, a nju rulja po Srbiji mrcvari, goni i osuđuje... tražiće odbranu zemlje Srbije od spoljnih nasrtaja, ali neće imati ko da je brani, jer je njene sinove zavadio krvavi partizam i borba za vlast..."

Sud je našao da je uvređen kralj. Da nije od reči. Da u jednakoj milosti ne drži sve svoje podanike. Ceo tiraž lista je spaljen zbog uvrede kralja i slog rasturen, a odgovorni urednik Jovan Popović i vlasnik štamparije Tanasković kažnjeni.

Piše: Ljubomir Tešić
Sutra: Da Srbi budu slobodni građani


vesti po rubrikama

^feljton

14:56h

Novinari u Srbiji na optuženičkoj klupi (3)

15:21h

Srpski četnici na početku dvadesetog veka (8)     


FastCounter by LinkExchange