[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 4. 3. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Srpski četnici na početku dvadesetog veka (6)

Pogibija na šupljem kamenu

Turska vojska Hamdi-pašelikvidirala četu komita u selu Četirci kod Kumanova

O četnicima nju je vodio njihov vojvoda, za vojvode je bio nadležan šef gorskog štaba, koji je procenjivan od nadležnog terenskog odbora. Sve konduit - liste slate su Izvršnom odboru, koji ih je prosleđivao Centralnom, od koga ih je preuzimala Vrhovna uprava (formirana pri Ministarstvu inostranih dela).

Početkom 1904. godine, Centralni odbor započeo je pripremanje čete predviđene za Poreč. Za vojvodu je imenovan Anđelko Aleksić (rodom iz Midinaca kod Gostivara), njegov zamenik je postao Đorđe Cvetković iz Leška kod Tetova, a za putovođu je određen Vasilije Trbić.

Četa je imala 23 čoveka. Međutim, nesporazumi su je potresali od samog početka. Najpre je Đorđe Cvetković, koji se proslavio ubistvom turskog nasilnika Ćor-Zaima, odbio da krene jer nije dobio brzometku br. 1, koju je ranije nosio. Nesporazum je izglađen, ali je za nekoliko dana odložio prelazak čete. Ona je, 22. maja ujutru, prešla granicu kod Buštranja, ali je usledio novi sukob. Anđelko i Đorđe se nisu složili sa Trbićem o daljem kretanju.

Herojska borba

Trbić se vratio u Srbiju, a četa je nastavila bez putovođe. Na Kozjaku joj se priključio hajduk Kitan iz Poljanice. Četa je posle tri dana otkrivena i opkoljena turskom vojskom na visu Šuplji kamen iznad sela Četirci blizu Kumanova. Četnici su herojski ginuli, skupo prodajući živote.

Više puta su bombama primoravali Turke da odstupe suljajući se niz strmine Šupljeg kamena, istovremeno ih desetkujući. Na kraju jedino je preostao vojvoda Anđelko. Turski komandant, pruski đak, Hamdi-paša, naredio je da ga uhvate živog, kako bi preko njega optužio zvaničnu Srbiju. Razbivši praznu pušku i revolver o kamen, Anđelko je bacio među Turke devet preostalih bombi. Ostavši bez ičega, sam među poginulim drugovima, grčevito je stezao kamu. Turci su lagano i sa strahom prelazili. Na poziv da se preda, Anđelko je uzviknuo:

"Ovako se srpski komita predava", a zatim zario kamu sebi u grlo.

Tako se, prema Stanislavu Krakovu, okončala pogibija srpskih četnika.

Hamdi-paša je na vrhu Šupljeg kamena našao samo tela 24 srpska junaka i njihovo polomljeno oružje. Pobeda nad srpskom četom plaćena je sa 180 mrtvih i ranjenih Turaka. Među mrtvima bila su i dva oficira.

Organizovanje prvih srpskih četa na terenu

Prve čete su nastale samoorganizovanjem srpskog življa u porečkoj, kumanovskoj i kratovskoj oblasti, koje su, uz velešku, bile najizloženije bugarskom nasilju. Za prvog porečkog vojvodu izabran je vođa Brsjačke bune Micko Krstić. On je, posle 20-godišnjg tamnovanja, živeo u Bitolju pod policijskom prismotrom i obavezom da se svakodnevno javlja gradskoj upravi.

Njegovo bekstvo, 4. aprila 1904. organizovali su: Savatije Milošević (pisar bitoljskog konzulata), Jovan Ćirković Ćifa( sekretar patrijaršijskog vladike Polikarpa), Lazar Kujundžić (upravitelj kičevskih škola) i Marko Cerić. Prisustvo srpske čete ubrzo se osetilo. Od 40 porečkih sela, verne Egzarhiji ostala je samo bugaraška Lokvica.

Prvi uspeh četa vojvode Micka postigla je protiv osam združenih bugarskih četa koje je predvodio Damjan - Dame Grujev, među bugarašima nazivan "Kral na Makedonija". Njegova namera bila je da porečka sela nasilno vrati pod Egzarhiju i u njima učvrsti bugarski uticaj.

Sukob se odigrao 5. oktobra 1904. godine kod Slatine u Poreču. Bugarska četa se odmarala u jednoj jaruzi posle sukoba sa turskom vojskom kod Movnatca (na ulazu u Poreč). Četrdeset srpskih četnika nečujno ih je opkolilo i, iznenadnim prepadom, razbilo skoro pet puta brojnijeg neprijatelja. Tom prilikom ubijeni su bugarski vojvoda Đurčin i četvorica bugarskih četnika, veći broj je ranjen, a ostali su se razbežali. Među ranjenima bio je Gruejv, koga je Micko zarobio.

Po naređenju Nikole Pašića, ministra inostranih dela, Grujev je oslobođen. On je ispraćen do sela Solnje blizu Skoplja, a iz Skoplja je otputovao za Sofiju.

Krajem 1904. vojvoda Micko, na kome je tamnovanje ostavilo vidnog traga, obolelih nogu, fizički oronuo i u godinama kad se teško podnose napori četovanja (imao je oko 60 godina), prešao je u Kragujevac, gde je živeo o trošku Srpskog komiteta.

Akcija kod Ohrida

U kumanovskom i kratovskom kraju, osokoljeni primerima Mila Levkovića iz Rudara i popa Dimitrija - Diče Trajkovića, koji su se sami oružano suprotstavili i odbili bugarske nasilnike, stvaraju se prve srpske čete. Njih su organizovali čiča- Pavle Mladenović-Krajisević iz sela Jačince i učitelj iz Rudara Jovan Stanojković, rodom iz Dovezenaca, koji je uskoro postati vojvoda Dovezenski.

Dovezenski se pokazao kao sposoban organizator i propagator. Zahvaljujući njemu, srpskoj organizaciji su pristupili, zajedno sa svojim četama, vojvode iz Ilindanskog ustanka Krsta Kovačević, Vanđel Skopljanče i Milan Štipljanče.

Tokom avgusta, vojvode Đorđe Cvetković-Drimkolski i Gligor Sokolović prodrli su se svojim četama u Ohridski Drimkol, odnosno Prilepsko polje i tu započele rad na organizovanju srpskog stanovništva.

Piše: Vladimir Ilić
Sutra: Ubistvo popa Taška


vesti po rubrikama

^feljton

15:20h

Novinari u Srbiji na optuženičkoj klupi (1)

16:03h

Srpski četnici na početku dvadesetog veka (6)

      


FastCounter by LinkExchange