[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 18.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Slobodan Jeremić obišao 750 sela u potrazi za eksponatima i otvorio

Jeremijin muzej hleba

Muzejski eksponati nemaju materijalnu vrednost, ali etnografska je nemerljiva

Ljudski život odvija se između dva hleba, onog koje se donosi novorođenčetu i onog namenjenom duši pokojnika, narodna je umotvorina koja je dala ideju slikaru Slobodanu Jeremiću Jeremiji da u centru Pećinaca, u porodičnoj kući otvori neobičan mauzolej.

U prvom srpskom, porodičnom muzeju hleba i alatkama za njegovu proizvodnju na 1.200 kvadrata i oko još 600 pod otvorenim nebom nalazi se više od dve hiljade eksponata izloženih u četiri muzejske zbirke.

Ovo je priča o hlebu, o Jeremiji koji je obišao 750 srpskih sela u potrazi za predmetima. Ovo je priča o tradiciji, malo i onima koji su se odrekli vila i grabulja zarad grada...

- Mislio sam da treba napraviti muzej koji će pokazati sve ono što mi, Srbi imamo, a i drugi. Već četvrt veka putujem po Srbiji tragajući za takvim objektima, prvo sam ih slikao na svojim platnima. Cilj je da se sačuva predstava o jednom vremenu, kulturi življenja i srpskom narodu, kaže idejni tvorac muzeja.

- Sve je drukčije od stereotipnih, sterilnih, hladnih, pa ponekad i teško razumljivih postavki u drugim muzejima. I to je ta razlika. U svim muzejima poenta je da se pokaže najbolje. Svaki narod ima i onu drugu stranu. Pokrio sam geografiju svakakvim predmetima. To smo mi, Srbi. Muzejski eksponati nemaju materijalnu vrednost, ali etnografska je nemerljiva - kaže Jeremija. U Pećince Jeremija je došao iz Beograda, sa tek osnovanom porodicom, pre tri decenije. Od tada je izlagao 130 puta u Jugoslaviji, Italiji, Španiji, Holandiji, Nemačkoj, Americi, Japanu. Pored oruđa za obradu zemlje pristiglih u muzej u Pećincima iz Homolja, Negotina i Stare planine, zbirke predmeta za samu pripremu hleba i 96 obrednih hlebova, raritet kolekcije je ručna vršalica iz Knjaževca, jedina sačuvana, stigla u Srbiju kao ratna odšteta posle Prvog svetskog rata.

- Za tu vršalicu sam četiri godine pregovarao. Deda hteo da je pokloni muzeju, baba ni da čuje, izgiboše. Na kraju celo selo Šarbanovac jedva ubedi dedu da konjima snesemo vršalicu do puta. Stare predmete su sačuvali jedino oni ljudi koji su teško živeli. Oni koji su ostali da žive u muci. Istočna Srbija i Mačva su riznice starih predmeta za mešenje hleba. Oni što ih čuvaju od deda i pradeda, ti ih se ni ne odriču lako. A oni što su pobegli od pluga, njima je ispod časti i da se sete ko su im bili preci. A to je poenta čitave zbirke, priča Jeremić. Muzejski predmeti, među kojima su žrvanj iz neolita, srpovi, fijakeri, furune za pečenje hleba, naćve, korpe kolmovare, testije za vodu, preteča miksera, takozvanog ćurkala izuma izvesnog deda Vlaste sa Homolja, nisu konzervirani:

- Nećemo da im uzmemo dušu konzervacijom. Na bokalu su još brašnjavi tragovi ruku bake koja ga je upotrebljavala! I svaki gost, posetilac, koji ima potrebu da ga dodirne, može to da uradi..


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

P e ć i n c i

15:02h

Pećinci - Varoš na obodu velegrada

15:13h

Poljoprivrednici se žale da seljaka niko ne pita

15:21h

U potrazi za eksponatima otvoren Jeremijin muzej hleba

15:30h

Iako su 60 godina godina važili za "crvenu zonu", na vlasti DOS

15:37h

Prirodni rezervat Obedska bara na listi močvara od međunarodnog značaja

 FastCounter by LinkExchange