[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 13.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Umro Moris Gib, pevač grupe Bi Džiz

Tvorac pop pomame

Njihova muzika za film "Groznica subotnje večeri" je najbolje prodavani album sa filmskom muzikom sa više od 40 miliona prodatih kopija

MAJAMI BIČ (Beta-Rojters/AP/AFP) - Pevač grupe "Bi Džiz" Moris Gib umro je u 54. godini, u bolnici u Majami Biču, saopštila je njegova porodica. Gib je u prošle nedelje imao srčani udar, a potom je hitno operisan zbog blokade rada creva. U sredu je primljen u bolnicu Maunt Sinaj, a operisan je u četvrtak.

"Sa velikom tugom i žalošću, prijateljima i obožavaocima saopštavamo da je Moris Gib preminuo", navodi se u saopštenju porodice. "Njegova ljubav, entuzijazam i želja za životom ostaju nam trajna inspiracija. Duboko će nam svima nedostajati."

Grupu su 1958. u Brizbejnu, u Australiji, osnovali blizanci Moris i Robin, i njihova stariji brat Bari. Imali su i najmlađeg brat Endia, koji je imao uspešnu solo karijeru, a koji je umro 1988. u 31. godini, od srčanog udara. Moris Gib je svirao je bas i klavijature u bendu čiji je naziv skraćenica za "braća Gib".

Porodica Gib je 1958. emigrirala iz Engleske u Australiju, a braća su ubrzo stekla popularnost kao tinejdžerska pop grupa. Vratili su se u Englesku 1960-ih, a sa njihova prva četiri albuma ostali su upamćeni hitovi kao "1941 New York Mining Disaster", "To Love Somebody" i prva pesma koja se popela na vrh američke top liste 1971. "How Can You Mend A Broken Heart".

Poznati po originalnom zvuku i harmoniji, "Bi Džizi" su na vrhuncu slave bili u vreme disko pomame 1970- ih, a njihova muzika za film "Groznica subotnje večeri" je najbolje prodavani album sa filmskom muzikom sa više od 40 miliona prodatih kopija. Među hitovima sa tog albuma su "Stayin' Alive", "More Than a Woman", "How Deep Is Your Love" i "Night Fever".

Godine 1978. objavili su album "Spirits Having Flown" koji je prodat u 20 miliona primeraka.
Braća Gib su 1980-ih komponovali pesme i za Barbru Strejsend, Dajen Ros i Dion Vorvik, i autori su hita "Islands in the Stream" u izvođenju Kenija Rodžersa i Doli Parton.

Grupa je osvojila sedam američkih muzičkih nagrada Gremi, a poslednji njen album "This Is Where I Came In" datira iz 2001.


vesti po rubrikama

^kultura

16:15h

Dušan Milić, reditelj: Kusturica je broj jedan

16:22h

Filmovi koji će biti prikazani na 53. Berlinalu

16:30h

Žurka ekipe "Zone Zamfirove": U očekivanju milionitog gledaoca

16:37h

Entoni Mingela na čelu Britanskog instituta za film

16:43h

Promocija nove monografije Roberta Vilijamsa

16:50h

Komad Borivoja Radakovića "Kaj sad" uskoro na sceni BDP-a

16:57h

Umro Moris Gib, pevač grupe Bi Džiz

17:04h

Valjevo: Koncert Stefana Milenkovića u Domu kulture

      


FastCounter by LinkExchange