[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12.01. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pomoćni trener Partizana Aleksandar Džikić o svom poslu,

stručnjacima sa kojima je radio, evropskoj i NBA košarci

Mogu da sugerišem, ali odluke donosi trener!

Svetla reflektora, u pobedama i porazima, obasjavaju igrače i stratege ekipa. Međutim, u svim košarkaškim kolektivima, pogotovo u onim koji ciljaju na vrhunske rezultate, neizostavna karika je pomoćni trener...

- Apsolutno najvažnija uloga pomoćnika je da bude u funkciji prvog trenera koji je na vrhu hijerarhije i samim tim najodgovorniji za način rada - objašnjava Aleksandar Džikić, pomoćni trener Partizana. - Takođe, imam mogućnosti da iznesem sugestiju, ali odluke su trenerove. U moj deo posla ulazi i individualni rad, van obaveznog rasporeda, a sve u cilju napretka igrača, jer jedino dodatnim naporima mogu do vrhunskih rezultata.

U Partizanu ste kao pomoćnik imali priliku da radite sa trojicom trenera.
- Svaki stručnjak ima svoju filozofiju, tako da je meni kao pomoćniku obaveza da se pre njihovog dolaska informišem o načinu rada, putem video snimaka utakmica ili, recimo, njihovih predavanja, kao što je to bio slučaj sa Duškom Vujoševićem. Ukratko, uvek morate da budete informisani, da funkcionišete na najvišem nivou, u skladu sa zahtevima jednog vrhunskog kluba kao što je Partizan.

Vaš posao ne svodi se samo na rad u dvorani.
- Posao mi je i skauting, priprema utakmica u saradnji sa Duškom Vujoševićem, "pakovanje" informacija koje treba pravilno da budu dozirane igračima, jer kao što nije dobar nedovoljan broj podataka, tako i previše činjenica može previše da optereti. Što se skautinga tiče, postoji saradnja među klubovima, odnosno razmena kaseta, gledanje protivnika uživo... Posebno je zahtevno analizirati velike timove, jer ih ne možete pročitati na osnovu jedne ili dve utakmice, već skeniranje traje mnogo duže, ponekad čak i čitavu sezonu. Može se desiti da za svaku utakmicu imaju iznenađenje.

Ne želim da pametujem

Osim kao trenera Partizana, ljubitelji košarke poznaju Džikića i kao konsultanta u prenosima NBA utakmica.
- To je bila ideja novinara B92 Ilije Kovačića. Mogu vam reći da stvarno uživam u poslu. Nije mi želja da se eksponiram ili pametujem, već pokušavam da gledaocima na najkonkretniji način obrazložim situaciju, da im približim pogled iz trenerskog ugla, kako bi mogli bolje i lakše da prate meč. NBA pratim odavno, sećam se da smo kao klinci sredinom 80-tih čuvali snimke, tada prave raritete u Jugoslaviji. Danas je mnogo lakše, imate sve na Internetu.

Varljivo leto 91.

Aleksandar Džikić trenersku karijeru je počeo leta 1991. u Partizanu, kao učenik Dragana Dragosavca. Zatim je radio sa Perom Rodićem i Nenadom Trajkovićem, takođe u mlađim kategorijama crno-belih. Na poziv Miše Lakića 1994. prelazi u Beovuk kao pomoćni trener, da bi poslednje dve sezone u ovom beogradskom klubu bio prvi trener. NJegov rad utkan je u karijere Milojevića, Aškrabića, braće Savović, Bratića, Đorđevića, Pavlovića, Mišikića, Miljevića...
U Partizanu je od 1999. kada je Nenad Trajković prezueo kormilo seniora. Iste sezone osvojio je nacionalni kup sa crno-belima, ali se i kao pomoćnik Pere Rodića popeo na krov Evrope sa kadetskom reprezentacijom Jugoslavije. Prošle sezone pomogao je Duletu Vojoševiću da ponese duplu krunu.

U poslednje vreme sve više evropskih trenera odlučuje se za usavršavanje u SAD. U nekoliko navrata boravili ste u kolevci košarke, nije tajna da ste stekli brojna poznanstva i prikupili važna iskustva.
- Nema sumnje da je svako putovanje korisno, ukoliko ste krenuli s ciljem i iskoristili ga na pravi način, jer su kontakti u svetu, naročito u Americi, te razmene ideja i iskustava, jedan od preduslova uspeha. Amerika mnogo blješti i može lako da zaslepi.

Paralela između NCAA, predvorja NBA i evropskih liga.
- Osnovna razlika je u bazi. Kod nas se klinci veoma rano opredeljuju za košarku kao profesiju, dok preko okeana postoje ograničenja u pravilima koja su po meni i glavni krivci da se evropski košarkaši brže razvijaju od američkih, jer momci sa 18 godina u Evropi imaju mnogo više iskustva nego njihovi vršnjaci u SAD. S druge strane, ovde dečaci prerano ulaze u novac i trasiranje svojih karijera, što je posledica socijalnog stanja. Gledaju na igranje u Jugoslaviji kao korak do Evrope ili NBA, a ne da iz toga izvuku igrački maksimum.

Možda je i logično što tako razmišljaju, jer svet nikad nije bio bliži NBA ligi. Čak 70 stranaca takmiči se u najjačem šampionatu sveta.
- Tačno je da se NBA otvorila i da su hit neamerički igrači, ali to nije samo jednosmerna komunikacija. Nije slučajno da je Jao Ming prvi pik. Zamislite koliko će se, na primer, njegovih dresova prodati u Kini. Nema sumnje da u Jugoslaviji postoji veliki potencijal i ne bi bilo čudno da uskoro neko od naših klinaca obeleži NBA košarku, ali nema razloga da među njima vlada atmosfera da nisu ništa uradili ukoliko ne obuku dres nekog od NBA ligaša. Umesto toga, treba da imaju poštovanja prema igri i šansi koja im je pružena da urade nešto u košarci - konstatuje Aleksandar Džikić, pomoćni trener Partizana.

Trka sa vremenom

Trenizi dva puta dnevno, putovanja, zatim brojni sati provedeni uz video i TV. Posao trenera ne priznaje dnevni red.
- U svemu ovome, mnogo mi znači podrška porodice, supruge Ljiljane i ćerke Katarine. Znam da u toj bici za vreme sa porodicom stalno gubim, ali kad već mora tako, bar da gubim časno.

Đorđe Matić


vesti po rubrikama

^sport

15:15h

Pojačanja FK Partizana iz Nigerije

15:25h

"Kraljevi" neočekivano posle produžetka poraženi od Minesote

15:30h

Jelena Janković na Australien Openu!

15:40h

Teniski turniri u Melburnu i Sidneju

15:55h

Bek Železnika na pragu dogovora sa Moskovljanima

16:10h

Pomoćni trener Partizana Aleksandar Džikić o svom poslu, stručnjacima sa kojima je radio, evropskoj i NBA košarci

16:20h

Vezist Zemuna Igor Matić, karijeru nastavlja u kineskom Šangaju

16:30h

Trener Zete Nikola Rakojević veruje u svoj "dečiji vrtić"

      


FastCounter by LinkExchange