[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 04.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tek se mrtvom vuku pep meri

Kako se Beograd odužio Milošu Crnjanskom

Posle smrti jednog umetnika ne samo da se njegovo delo prevrednuje, ne samo da se iza svakog ugla pojavljuju nove i ključne priče od nekih ljudi koji su odlično poznavali pokojnika iako su ga, najčešće, samo jednom videli u prolazu, nego se, obavezno, postavlja i pitanje kako se prema uspomeni na velikana odnosi zemlja ili grad koji je svojim životom i radom umetnik obeležio.

Šetajući Pragom, danas, uspomena na Franca Kafku toliko je pozitivno nametljiva da vam se čini da je pisac "Procesa" živ. Hodajući Dablinom, na primer, prepoznaćete neko mesto iz "Uliksa" Džejmsa Džojsa tako što ćete, na ploču sa tekstom iz romana, bukvalno da nagazite. Ovakvih primera čuvanja uspomene na velike umetnike u svetu ima puno. O njihovoj, ne samo kulturnoj, već naročito turističko-merkantilnoj vrednosti ne bi trebalo ni govoriti.

A Beograd? Kako se ovaj grad seća Miloša Crnjanskog, da li mu je uzvratio ljubav?

U Višnjičkoj banji postoji, pored ulica imenovanih po Anici Savić- Rebac, Slobodanu Jovanoviću, Branislavu Petronijeviću, i Ulica Crnjanskog i to od 1992. godine. Na Kalemegdanu se, zatim, nalazi bista o kojoj bi se, sa stanovišta umetničkih vrednosti, dalo raspravljati. Međutim, na kući, u Ulici Maršala Tolbuhina 81, u kojoj je Crnjanski proveo godine od povrataka iz emigracije do smrti, nema nikakve oznake da je pisac tu živeo.

- Postoji ideja da se urade jedinstvena obeležja od terakote za ona mesta u gradu ili za kuće u kojima su naši veliki umetnici živeli ili stvarali. Bilo bi lepo i da na tim tablama pored ćiriličnih postoje i latinični napisi kako bi se stranac mogao da se snađe. Ali, to ne košta malo, finansiranje je u domenu opština koje sada nemaju para - kaže Mileta Prodanović, predsednik Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

On kaže i da se mehanizam za promenu naziva ulica odvija vrlo sporo zbog trostepenog odlučivanja: prvo Komisija razmatra podnesenu inicijativu, zatim to odobrava Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu i na kraju razmatraju odbornici Skupštine grada.

Ipak, kaže Prodanović, za sada, ako ništa drugo, postoje dobre ideje. Recimo, razmišlja se o podizanju velikog spomenika Milošu Crnjanskom, koji bi, možda, bio smešten na Kalemegdanu, odakle se vidi "cela Panonija".

Tek se mrtvom vuku rep meri, rekao je Ivo Andrić, a Miloš Crnjanski voleo je tu rečenicu da ponavlja.

LJ. P.


vesti po rubrikama

^Godišnjica rođenja i smrti
Miloša Crnjanskog

14:12h

Zašto u srpskoj kulturi nije obeleženo dve i po decenije od smrti pisca "Seoba"?

14:19h

Crnjanski piše Andriću

14:26h

Predak i savremenik

14:33h

Smrtno smo se dosađivali na Itaci

14:40h

Rat je iskustvo koje delimo sa Crnjanskim

14:47h

Crnjanski i pozorište

14:54h

Fotografije koje je pisac načinio nastale su iz službe umetnosti

15:01h

Pisac i knjiga imaju svoju sudbinu

15:08h

Pesnik izdveštava iz Nemačke

15:15h

Crnjanski, i gooool!

15:22h

Kako se Beograd odužio Milošu Crnjanskom

      


FastCounter by LinkExchange