[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 04.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milošev album

Fotografije koje je pisac načinio nastale su iz službe umetnosti

Kao svakom mužu, žena mi je, u takvoj pozi, pomalo smešna - ali treba, razume se, ispuniti njenu želju, koja je iskrena i skromna. Nameštam aparat i tražim fokus, vidim je, minijaturnu, ispod drveta. Kad joj pogledam lice, vidim da je, kao kip mirna.

Nisu uobraženja. Ja sam u Skagenu, iz hotela, išao obalom, sve dok pesak ne prelazi u more. Na pesku sam naišao na skrhano krilo jednog galeba. Hteo sam to da fotografišem, ne znam zašto, a slučajno sam, s tim, snimio, i moju senku na pesku. Bila je opomena. (...)

(Iz knjige "Kod Hiperborejaca")

Na više mesta u knjizi "Kod Hiperborejaca", Miloš Crnjanski govori o fotografiji, slici, svojim snimcima i načinu fotografisanja. Kao kakav lajt-motiv proteže se, na primer, priča o tome kako je na jednom sprudu opazio slomljeno galebovo krilo koje je "za uspomenu, fotografisao". Kada je, kako piše, "izazvao negativ", utvrdio je da je na toj slici, slučajno snimio i svoju senku. Taj znak sudbine, biće za pesnika, metafizički pečat.(...)

Slučaj, evo i sad, čini da neobičnost i neočekivano, dakle ono što je Crnjanski, povezuje snimke koje je on rukom načinio, sa rečenicama iz knjige "Kod Hiperborejaca" i knjige putopisa. Ne znam da li bi se pesnik složio sa svim potpisima, sadašnjim, ispod slika, ali znam da su oni upotrebljeni tako da sliku objasne u onom smislu u kom on upotrebljava reč veze. Život je, na kraju krajeva, i po njegovim rečima, fina, slikarska kompozicija. (...)

U putopisu iz Španije, pod naslovom "Avila", pesnik veli: "Sa visokom krivinom skupljam te zidine u mali fotoaparat." Taj aparat, "Ikonta", sa Cajsovom optikom, nije veći od šake. Originalne fotografije njime načinjene uglavnom su veličine 4h3 cm, retko veće, a izrađene su na papiru marke "agfa lupeks", "azura", "veloks". Kako na njihovoj poleđini, osim nekoliko slika, nema zapisa gde je slikano, ili ko su osobe na slici, grubo se, prema fotopapiru ili vrsti filma mogu prepoznati i odrediti mesta gde su snimci nastali - predeli Italije, Španije ili Jadrana, Britanije ili "Hiperboreje".(...)

Između stvarnosti i sna, putovanja i seoba, protekao je život Miloša Crnjanskog. Fotografije (a mnoge je uništio) duž tog puta, nisu nastale iz razonode nego iz službe umetnosti. Pesnik se, u Londonu, po sopstvenim rečima "zanimao za film", a studirao je i režiju, "ozbiljno".(...)

Slobodan Zubanović
Izvod iz rukopisa "Atlas o Crnjanskom"


vesti po rubrikama

^Godišnjica rođenja i smrti
Miloša Crnjanskog

14:12h

Zašto u srpskoj kulturi nije obeleženo dve i po decenije od smrti pisca "Seoba"?

14:19h

Crnjanski piše Andriću

14:26h

Predak i savremenik

14:33h

Smrtno smo se dosađivali na Itaci

14:40h

Rat je iskustvo koje delimo sa Crnjanskim

14:47h

Crnjanski i pozorište

14:54h

Fotografije koje je pisac načinio nastale su iz službe umetnosti

15:01h

Pisac i knjiga imaju svoju sudbinu

15:08h

Pesnik izdveštava iz Nemačke

15:15h

Crnjanski, i gooool!

15:22h

Kako se Beograd odužio Milošu Crnjanskom

      


FastCounter by LinkExchange