[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 04.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Smrtno smo se dosađivali na Itaci

Sve je zamršeno. Izmenili su nas. Setih se kako se nekad drukčije živelo. I pognuh glavu (Miloš Crnjanski)

Da li smo ikuda i kretali prilikom učestalih selidbi, ili su se to samo naše jeftine, tuđim, ničijim prnjem preparirane torbe, naše kese i cekeri, tek nevoljko pomjerali na poledici i vjetru?

U Pančevu, krajnjem književnom jugu Banata, košava i od ljudi, često, načini iste takve denjke. Baca ih dalje od sebe, a ljudi bi samo da ostanu tamo gdje su stajali, ili bi još više da se vrate. Od želje za povratkom često strada sva naša glava i glave onih kojima je do nas stalo. Cipele su manji problem. Nakon ratova, cijene cipela sasvim su pristupačne. Uspijete li da skinete cokule u kojima ste "gazili u krvi do kolena" i najodrpaniji i pocijepani par biće dovoljan.

Foto

Crnjanski u Temišvaru 1898.

Hiljadu devetsto devedeset i treće, u Beogradu, još južnije od Pančeva, ja sam na nogama imao ko zna čije platnene patike. Na mojoj Itaci, takvu obuću smo zvali "tene". Malo šta je na meni bilo moje, ali nije bilo jasno ni da li je ono unutra, golo prestravljeno tijelo, imalo ma kakvu istoriju. Htjeli smo, moje tijelo i ja, u neku budućnost, koja se, često sam mislio, možda nalazila na Kalemegdanu. Ipak, rijetko sam do tih ruševina svraćao, zaokupljen svakodnevnom selidbom glave iz jedne beogradske ulice u drugu.

Sve je to patetično, kao i čas koji sam, još onda, na mojoj Itaci, održao svojim drugovima iz razreda škole za otpravnike vozova. Čas je bio posvećen "Sumatri". Pročitao sam im pjesmu, a onda i Komentar. Za sve nas, đake u školi na brdu sa kog se vidi cijela Itaka, zbunjenost je morala biti jedina brana pred dosadom. Dosadom koja je kao u nekom podzemnom klubu, propovijedana ispod glasa, a opet svima čujno, nudeći se u svim željenim bojama.

Ja sam, eto, još ranije znao da sam daltonista i da neke važne nijanse ne mogu da vidim. Neke nijanse zelene i neke nijanse crvene za mene su jedno te isto, nešto vječno bezimeno. Takav sam, gledajući "Seobe" JDP-a na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta, zapamtio samo zvuk usisivača kojim su, prije nego što je festivalska publika zauzela sva sjedišta, počistili čudnu kuću Isakoviča. A od Čarnojevića sam znao samo vizit-kartu. Tek tokom ratova, uveliko u selidbi, sklonio sam se, na popodne, u tu jesen itd.

Znao sam po mojim i po rukama mojih najbližih kako je ići po mrazu na neku česmu i otamo u hladnu kuću donijeti vodu. Zato nisam mogao da dočitam "Roman o Londonu". Ipak, tek kada je selidba uveliko počela, a avionske bombe uveliko rušile Dunav i obe obale, otkrio sam do kraja kako se smiju Englezi, a kako ostali ljudi.

Bilo kako bilo, taj starac sa maramicom na glavi nije mi pomogao da shvatim da smo se smrtno dosađivali na Itaci. Pomogao mi je da jednu knjigu završim, a drugu da započnem. Pomogao mi je rečenicama. Ostala dobra, u ovoj selidbi, nisu dobra. A rečenice koje spominjem dolaze iz jezika u kom i riječ gospodin i riječ drug ne zvuče lijepo, a, uprkos uvjerenju mnogih, ne znače ništa, dok riječi pesnik i pjesnik, bar meni, znače mnogo. Imati rečenice pjesnika u prtljagu, vidjeti Neapolj i umrijeti.

Ja sam u prvom pokušaju stigao samo do Toskane. Međutim, kao što već rekoh, selidba je u toku; mada mi neke izbjeglice, moji prijatelji sa Itake, mejlom javljaju da smrti nema.

Vule Žurić


vesti po rubrikama

^Godišnjica rođenja i smrti
Miloša Crnjanskog

14:12h

Zašto u srpskoj kulturi nije obeleženo dve i po decenije od smrti pisca "Seoba"?

14:19h

Crnjanski piše Andriću

14:26h

Predak i savremenik

14:33h

Smrtno smo se dosađivali na Itaci

14:40h

Rat je iskustvo koje delimo sa Crnjanskim

14:47h

Crnjanski i pozorište

14:54h

Fotografije koje je pisac načinio nastale su iz službe umetnosti

15:01h

Pisac i knjiga imaju svoju sudbinu

15:08h

Pesnik izdveštava iz Nemačke

15:15h

Crnjanski, i gooool!

15:22h

Kako se Beograd odužio Milošu Crnjanskom

      


FastCounter by LinkExchange