[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS ISTRAŽUJE

Šta smo očekivali prošle godine i šta je od toga ostvareno

Na kraju godine

Da li su tokom 2002. godine ispunjena očekivanja građana Srbije

Na kraju svake godine pokušavamo da uporedimo naša očekivanja od pre godinu dana sa onim što je ostvareno. Imajući u vidu da su stavovi građana stečeni i stabilni pokazatelji njihove polarizacije u odnosu na očekivano i ostvareno, "Glas" i "Ipres" su pokušali da uporede izraženu nadu građana od pre godinu dana sa današnjim ukupnim stanjem.

Pre godinu dana građani Srbije su, u najvećoj meri, očekivali u 48,53 odsto slučajeva, konsolidaciju privrednih kretanja, na drugom mestu je bila borba protiv korupcije i kriminala sa 12,06 odsto glasova, dok je na trećem mestu očekivanja za 2002. godinu bilo očuvanje Jugoslavije, sa 8,07 odsto glasova. Upoređujući ova očekivanja sa onim što je realizovano prema stavovima građana sa kraja 2002. godine, dolazimo do podatka da je u najvećem procentu 41,87 realizovano uspostavljanje bliže veze sa Zapadom, na drugom mestu realizovanog se našlo očuvanje zajedničke države sa 8,18 odsto glasova, dok se na trećem mestu našlo konsolidovanje ekonomije sa 6,66 odsto glasova.

Upoređivanjem obe grupe rezultata, dolazi se do zaključka da je očekivano i realizovano u obrnutoj srazmeri, jer ono što se najviše očekivalo od vlade, konsolidovanje ekonomije, ostvareno je tokom 2002. godine samo u 6,66 odsto slučajeva. Na drugom mestu očekivanja bila je borba protiv korupcije i kriminala sa 12,06, dok je realizovana samo u 3,33 odsto slučajeva i na trećem mestu očekivanja bilo je očuvanje zajedničke države 8,07, dok je ovo očekivanje ostvareno prema stavovima građana u 8,18 odsto slučajeva, što predstavlja i najviše realizovana očekivanja. Međutim, sve ono što se najviše očekivalo srazmerno je najmanje i realizovano.

1051 ispitan

Ispitivanje javnog mnjenja Srbije (bez Kosova i Metohije) obavljeno je telefonskim putem u periodu od 23. do 26. decembra 2002. godine. Anketom je bilo obuhvaćeno 1051 punoletnih građana. Četiri operatora ispitivača ostvarilo je kontakt sa ispitanicima u sledećim gradovima: Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Užicu, Arilju, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šidu, Jagodini, Ćupriji, Čačku, Gornjem Milanovcu, LJigu i Pirotu.
Anketa je obuhvatila tri problemska pitanja.

Kada su u pitanju prioritetni zadaci Vlade Srbije u 2003. godini, prva tri mesta zauzimaju: konsolidovanje ekonomije sa 33,40 odsto glasova, zatim sa 23,03 odsto usvajanje ustavne povelje i novog ustava Republike Srbije, dok se na trećem mestu očekivanja u 2003. godini našla borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sa 16,74 odsto glasova. Očigledno je da su prioriteti građana konsolidovanje ekonomije, usvajanje ustavne povelje i ustava Republike i borba protiv korupcije i kriminala ujedno i prioriteti Vlade. Međutim, prema onome što se događa na kraju 2002. godine, ta očekivanja su teško ostvarljiva.

Interesantno je reći da se ponuđeni modalitet veća bezbednost za Srbe sa Kosova među prioritetima za 2003. godinu građana našao na visokom četvrtom mestu sa 9,89 odsto glasova, dok kod ocena rezultata Vlade tokom 2002. godine, ovaj modalitet nije dobio ni jedan glas. Ovako poražavajući rezultat, kada je Kosmet u pitanju, pokazuje da je prema stavovima građana Srbije Vlada najmanje uradila na povećanju bezbednosti Srba i drugih nealbanskih stanovnika na Kosmetu, što je Vlada i uočila i ovaj problem nagovestila kao prioritetni zadatak Vlade tokom 2003. godine.

Minulu godinu, prema odgovorima građana Srbije, najviše su obeležila dva propala izborna predsednička ciklusa sa 32,82 odsto glasova, zatim sukob između DSS i DS i svi događaji vezani za taj sukob sa 27,02 odsto, dok je na trećem mestu, po čemu će protekla 2002. godina biti upamćena, dogovaranje oko ustavne povelje između Srbije i Crne Gore sa 10,47 odsto glasova.

Ukupno posmatrano, kada su u pitanju očekivanja i nade građana Srbije, protekla 2002. i nastupajuća 2003. mnogo se ne razlikuju, međutim, ostaje nam da verujemo da će ipak 2003. biti uspešnija godina kada su u pitanju rezultati Vlade Srbije i da će nam ova, ili neka druga vlada, doneti više radosti, sigurnosti i vere u budućnost.

Vinko Đurić


vesti po rubrikama

^tema

17:30h

"Glas" istražuje: Šta smo očekivali prošle godine i šta je od toga ostvareno

17:45h

Ko je ovaj čovek - Deda Mraz

      


FastCounter by LinkExchange