[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Regan i Buš stariji svojevremeno su sa Sadamom "živeli u ljubavi"

Amerika naoružavala
Irak crnim prištom

"Vašington post" tvrdi da je normalizaciju odnosa pre 20 godina pomogao niko drugo do sadašnji sekretar odbrane Ramsfeld

VAŠINGTON (Tanjug) - Administracije bivših predsednika Ronalda Regana i Džordža Buša starijeg odobrile su svojevremeno prodaju otrovnih hemikalija i virusa crnog prišta Iraku, piše u jučerašnjem izdanju "Vašington post".

Pozivajući se na nekoliko hiljada deklasifikovanih dokumenata do kojih je došao, list navodi da je Vašington s Bagdadom razmenjivao obaveštajne podatke, dostavljao Iraku kasetne bombe preko jedne čileanske kompanije i pomagao da režim Sadama Huseina dođe do materijala za pravljenje hemijskog i biološkog oružja u periodu iransko-iračkog rata.

Prema navodima dnevnika, normalizaciju odnosa SAD i Iraka, pre 20 godina, pomogao je niko drugi do sadašnji sekretar za odbranu Donald Ramsfeld. "Vašington post" tvrdi da je došao do dokumenata o Ramsfeldovom susretu sa iračkim predsednikom Sadamom Huseinom 1983. Ramsfeld je, kao izaslanik tadašnjeg predsednika Regana, poslat u Bagdad jer se na Irak gledalo kao na saveznika protiv ekstremnih islamskih zemalja kao što je Iran.

"Vašington post" kaže da je saradnja SAD i Iraka bila zasnovana na borbi protiv zajedničkog neprijatelja - Irana. "To je bilo dovoljno da se Sadam Husein pretvori u strateškog partnera," navodi list. Vašington je davao Bagdadu logističku i obaveštajnu podršku koja je bila od presudnog značaja u pojačavanju iračkih odbrambenih kapaciteta.

List piše i da je Regan potpisao predsedničku direktivu u novembru 1983. o pomoći Iraku, iako je njegova administracija znala da Irak koristi hemijsko oružje protiv iranske pešadije.


vesti po rubrikama

^svet

17:08h

Regan i Buš stariji svojevremeno su sa Sadamom "živeli u ljubavi"

17:14h

Novi bilans nedavnog napada u Groznom

17:26h

Događaji koji su ostavili utisak na građane Unije

17:33h

Posle napada na Baliju u oktobru: Ne znaju šta će s delovima tela

17:40h

Korupcija u Slovačkoj: Na mito godišnje daju 714 miliona evra

17:47h

Napad islamiste na bolnicu u Jemenu

17:55h

Irski vojnik napravio skandal u Eritreji

 FastCounter by LinkExchange