[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


E K S K L U Z I V N O

Sa Mišelom Platinijem, jednim od najvećih svetskih fudbalera svih vremena, o svemu pomalo, u madridskom hotelu "Ric"

Ili predsednik FIFA ili odoh na pecanje!

Idem svojim putem, a dokle ću stići - videćemo. Ne opterećujem se ni sa čim, ukoliko mi ne ukažu poverenje, lagano ću u penziju...

Malo, malo pa se sretnem sa velikim Mišelom Platinijem. Nekako mi se čini da smo postali "stari prijatelji" jer se uvek siti ispričamo... U madridskom hotelu "Ric", pred gala predstavu FIFA i proglašenje Ronalda za najboljeg fudbalera planete, zatekli smo Mišela Platinija. Jedan od najboljih svetskih fudbalera svih vremena, kao i uvek, bio je veoma raspoložen i spreman da govori za jugoslovenske novine. Šarmantan na svoj, galski način, nije se žurio da što pre okonča intervju, naprotiv, odgovorio je baš na svako pitanje.

Stojković i Savićević blagodet za jugo-fudbal

Fudbal - fudbalerima. Ideja koju podržava i Platini.
- Dobro je dati fudbal "u ruke" bivšim igračima, ali biti dobar fudbaler ne znači biti i dobar trener, funkcioner, rukovodilac... Potrebno je nešto više, a sve je u glavi. Morate imati i dar za diplomatiju i drugu vrstu inteligencije.
O Draganu Stojkoviću i Dejanu Savićeviću sve najlepše.
- Često se srećem sa Piksijem, on je predan poslu i to je sjajno. Baš kao i Savićević, bio je veliki igrač i njihovo opredelenje je prava blagodet za jugoslovenski fudbal.

Ronaldo bez dileme

Mišel Platini je čak tri puta bio najbolji fudbaler Evrope u izboru "Frans fudbala". Ronaldo je ove godine pomirio sve ukuse, ali se opet mnogo pričalo o Robertu Karlosu koji je, čini se, neopravdano bio i u drugom, čak i u trećem planu, kada je izbor FIFA u pitanju...
- Problem Roberta Karlosa je u tome što je bio u konkurenciji igrača koji je bio najbolji strelac Svetskog prvenstva. Kada je tako, onda, bar po meni, dileme nema. Zato je Ronaldo apsolutno najbolji. Da nije tresao mreže kao od šale, bez sumnje bi Roberto Karlos bio kandidat broj 1. I smetaju mi priče da je omaleni Brazilac odbrambeni igrač, ne, on definitivno nije defanzivac.

Trofeji, nagrade...

U karijeri Platini je osvojio jedan Kup Francuske (Nansi), jedno prvenstvo (St. Etjen), dva "skudeta" sa Juventusom, kao i jedan Kup Italije, Superkup Evrope, Interkontinentalni kup. Sa reprezentacijom Francuske bio je prvak Evrope 1984. godine, a na Mundijalima je osvojio dva treća mesta-u Španiji 1982. i u Meksiku 1986. godine. Platini je bio najbolji strelac EP 1984. godine kada je postigao dva het-trika (protiv Belgije i Jugoslavije), a bio je najbolji strelac "kalča"" tri godine zaredom-1983, 84. i 85. U reprezentaciji je odigrao 72 susreta (49 kao kapiten) i postigao 41 gol. Tri godine uzastopno proglašavan je za najboljeg fudbalera Evrope-1983, 1984. i 1985. godine.

Kako objašnjavate krah Francuske na Svetskom prvenstvu?
- Odgovoriću najkraće moguće, bez mnogo filozofiranja: nedostatak Zidana i Piresa, ključnih igrača za prelaz iz faze odbrane u napad, bio je naš ključni problem. Uz sve ostalo o čemu se do sada naširoko i nadugačko pisalo...

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugalu, sa novim selektorom Santinijem, već je mnogo bolje...
- I to se dalo očekivati, jer mi zaista imamo i dobre igrače i dobar tim. Posle iscrpnih analiza, razgovora i dogovora, ponovo smo na staroj stazi. Ali, tu su najbitniji sami igrači, koji su shvatili i prihvatili sve svoje greške i rešili da pokažu da je Mundijal bio samo ružan san. Koji dođe i ode...

"Trikolori" su na "Sen Deniju" savladali našu selekciju čak sa 3:0 i tako nastavili seriju dobrih igara i pobeda.
- Mnogo smo brži od selekcije Jugoslavije - kao iz topa će Platini. - I mislim da je to uzrokovalo možda i previsok poraz vašeg tima. Ali, teško će bilo koja selekcija zaustaviti Anrija i Marlea kada su raspoloženi za igru...

Hajdemo malo o globalizaciji fudbala koji se širi na sve strane?
- Da, fudbal se danas igra na svakom delu zemaljske kugle, čak i u najvećim zabitima i to je, zacelo, uspeh FIFA, ali i uspeh konfederacija i nacionalnih saveza. I zato mogu da kažem da je 2002. godina bila veoma dobra za fudbal. Evo i zašto: imali smo kvalitetno i dobro organizovano Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. I što je još važnije, mnogo neizvesnih utakmica. Istina, bilo je malih problema sa sudijama i suđenjem, ali ukupno gledajući to je zanemarljivo u odnosu na sve ono dobro što smo videli.

Fudbal ide gigantskim koracima napred, ali finansijska kriza preti da mnogo toga zaustavi...
- Finansijski problemi ne datiraju od ove godine - jasan je Mišel Platini. - Ali, sada su se nagomilali i isplivali na površinu. Klubovi očigledno nisu dobro procenili koliki im je guber (sponzori, tv, reklame), zaleteli su se, igrače plaćali enormno... I kada se to nagomilalo, ispostavilo se da su dugovi veliki i da ih je nemoguće preko noći sanirati. Znam, svi bi voleli da voze ferari, ali kako da ga kupe ako nemaju para...

Na kraju, želeli bismo da znamo, da li ste Vi sledeći predsednik FIFA s obzirom na veliki autoritet i činjenicu da sadašnji prvi čovek svetske "kuće fudbala" Sep Blater u Vas ima ogromno poverenje?
- Ja idem nekim svojim putem - mirno, uz blagi osmeh, odgovorio je veliki Mišel. - A dokle ću stići, videćemo. Ne opterećujem se time, mnogo zavisi od dobre komunikacije sa onima koji o tome odlučuju i kako će se rešavati problemi koji su pred nama. Ali, ako i nikada ne budem predsednik FIFA, ne mari, otići ću u penziju i baciću se na pecanje. Da, obožavam da pecam...
Mišel Platini, nekada fudbalski bog, sada čovek FIFA od velikog poverenja.

KO JE MIŠEL PLATINI

Zvezda francuskog i svetskog fudbala rođena je 21. juna 1955. u mestašcetu Mert-e-Mozelu od svega 11.000 stanovnika. Otac i majka, oboje poreklom Italijani, držali su restoran čuven po sjajnim pastama, a mali Mišel detinjstvo je proveo u dvorištu restorana trčeći oko oca Alda koji je bio kapiten kluba Žovisijen. Pošto je bio znatno niži od svojih vršnjaka dobio je nadimak ""Pikavac"", ali je slabiju fizičku kondiciju nadoknađivao sjajnom tehnikom. Sa 16 godina dobio je poziv iz Meca, međutim, na lekarskim pregledima je ustanovljeno da ima "slab kapacitet pluća", pa Platini odlazi u tabor najvećeg rivala Nansija.

U dresu "trikolora" debitovao je u Parizu protiv Češke. Golom... I odmah postao najseksepilniji Francuz u izboru domaćih lepotica. Međutim, na njihovu žalost, veoma brzo se odlučio na brak. Po dolasku u Juventus tri godine zaredom proglašavan je za najboljeg fudbalera Starog kontinenta. Vrhunac reprezentativne karijere bilo je Evropsko prvenstvo 1984. godine. Platini je najbolji igrač i strelac, a Francuska prvak Evrope!

Već 1988. postaje selektor Francuske. Iako je vezao seriju od 19 mečeva bez poraza, sve je ostalo u senci neuspeha na EP 1992. Odmah po povratku u Francusku Platini je podneo ostavku. Mišel je bio potpredsednik Organizacionog komiteta SP 1998. godine, često je radio kao TV komentator za Kanal plus, a znao je da odigra i neku utakmicu za klub Variete. Veliko priznanje dobio je u februaru 1992. kada je bio poslednji nosilac olimpijske baklje na OI u Albervilu.

U biografiji ostaće upisano da je tokom boravka u Italiji bio i model Alfreda Selentana, pa je kreirana i modna linija "broj 10". Otvorio je sportsku školu u Perpinjanu, radio i za italijansku televiziju RAI, osnovao Fondaciju "Mišel Platini" kao pomoć u borbi protiv droge i narkomanije..


Jovan Sekulić
Foto: Miloš Vukadinović


vesti po rubrikama

^sport

15:20h

Ekskluzivno sa Mišelom Platinijem

15:30h

Lista zarada u 2002.

15:40h

Svetislav Pešić, slagač zlatnog mozaika jugoslovenske reprezentativne košarke

15:45h

Sportska ličnost 2002.: "Glas" izabrao Miloša Vujanića

15:55h

Jugoslovenski sportisti nisu blistali u 2002. godini…

16:10h

Tri devojke stavile pečat na 2002. godinu u svetu

      


FastCounter by LinkExchange