[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dragoljub Mićunović, predsednik Veća građana, o povelji, izborima, Koštunici i Đinđiću

Partija preča od države

Odnosi između lidera DS i DSS nikad nisu bili na nižoj lestvici. Parlamentarni izbori 2003. godine. Ne podržavam rušenje Vlade

Rokovi za donošenje ustavne povelje više puta su probijani, ali mi ne bismo bili to što jesmo kad ne bismo malo pokvarili obećanja. Nedostajao nam je još jedan dan za političke konsultacije. Nadam se da ćemo u prvoj polovini januara završiti posao i onda bi se, uz lobiranje, moglo dogoditi da Komitet ministara u poslednjoj nedelji januara u Strazburu proglasi novu državu.

Ovo za "Glas" kaže dr Dragoljub Mićunović, predsednik Veća građana Skupštine SRJ, i nada se da će sledeća sednica Ustavne komisije, kojom predsedava, biti i poslednja.

Šta smo izgubili stalnim probijanjem propisanih rokova?
- Pre svega, politička elita gubi na imidžu. Smatra se krutom, nesposobnom za pregovaranje i dogovaranje. Nažalost, naši političari često zastupaju interes svoje stranke, i to je ono što našu elitu ometa da bude fleksibilnija. Pokvarili smo imidž u svetu i kasnimo u razgovorima s Evropom.

Najbolje da ode

- Milan Milutinović nije više predsednik i ne štiti ga imunitet. Ako je tačno što kaže da se na tom mestu našao po inerciji, onda je za njega najbolje da se tamo pojavi i otvoreno razgovara s predstavnicima Tribunala. Činjenice moraju da se utvrde. Naravno da nijedan narod ne voli kad se kaže da su njegovi predstavnici činili loše stvari. I najviše bi voleli da u čitankama piše da smo samo mi bili žrtve.

Ko je najviše ometao rad na ustavnoj povelji?
- U početku nismo imali jasan politički konsenzus, jer su jedni hteli konfederaciju, a drugi federaciju. Dogodili su se i izbori u Srbiji i Crnoj Gori, pa je povelja dvaput postala tkivo predizbornih kampanja, pošto je svakoj grupaciji bilo važno da istakne da ostaje verna početnoj koncepciji. Naravno, u takvim okolnostima pravog dogovora nije moglo biti.

Predloženi ste za predsednika parlamenta Srbije i Crne Gore.
- Da sačekamo da budem i izabran. Pošto su nam institucije slabe, na njihovo čelo treba da postavimo ljude koje će većina da prihvati. To ne radimo uvek, već se oni često raspoređuju prema partijskoj liniji. Stranačka lojalnost pobedila je stručnost. Moramo imati jake ljude na mestima predsednika sudova, vlade, parlamenta...

Može li DOS da se dogovori oko donošenja novog ustava?
- Na ivici smo paralize političkog života. Nemamo izabranog predsednika, a za mene je najlogičnije da se raspišu izbori, ali da se ukine cenzus. Građani nisu motivisani, ima i razočaranih, jer su im očekivanja bila velika. Treba da se dogovorimo oko spiskova i da organizujemo glasanje naših ljudi u dijaspori. Drugi način je da se promeni ustav i način izbora predsednika. Ali, to onda mora da se završi odmah, jer v.d. mandat ne može predugo da traje.

Mogu li Koštunica i Đinđić posle svega da se dogovore?
- Njihovi odnosi nikad nisu bili na nižoj lestvici. Cenim ih kao racionalne ljude. Nisam bio ni u kakvim "posredničkim misijama", oni se znaju, imaju telefone, mogu da se sastanu. Ja mogu samo da podstaknem razgovor, i u tom pravcu ću u dalje raditi. Nije problem u njihovom ličnom odnosu, bez obzira na teške reči koje bih voleo da nisam čuo, već o sukobu stranaka. Ima dosta mržnje i neuvažavanja, a to mogu da isprave samo Koštunica i Đinđić, i da primerom tolerancije daju signal svojim strankama.

Da li ćete podržati eventualnu inicijativu za smenu Republičke vlade?
- Ne. U ovom trenutku rušenje Vlade Srbije bilo bi politički neodgovorno. Jesam za kontrolu njenog rada, ali nisam za obaranje Vlade, izazivanje haosa i jačanje nedemokratskih snaga. Za mene bi moralni problem bio i da se Vlada obara sa snagama koje smo pobedili.

Kada očekujete parlamentarne izbore u Srbiji?
- Nadam se da ćemo već 2003. godine imati izbore, a da ćemo do tada stabilizovati državnu zajednicu Srbije i Crne Gore. Očekujem da ćemo stvoriti pretpostavke za stabilizaciju i asocijaciju sa Evropom i da ćemo rešiti unutrašnje prilike i da ćemo imati novu političku sliku Srbije.

Da li se skidanjem oznake "državna tajna" sa pojedinih dokumenata ugrožava naša nacionalnu bezbednost?
- Da to nismo učinili to bi proizvelo mnoge finansijske posledice. Amerika bi odmah postavila pitanje finansijske pomoći, a verovatno bi slično reagovale i druge organizacije. Sigurno da moramo da sarađujemo da bi se rasvetlili pojedini događaji, ali ne možemo da prihvatimo stav tužioca Tribunala - povucite se vi, a mi ćemo pregledati sve šta hoćemo. Ulazak u sve arhive nijedna država ne bi dozvolila.

D. Gavrilović - D. Stevanović


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Hag čeka izručenje Milutinovića

17:20h

Dragoljub Mićunović o povelji, izborima, Koštunici i Đinđiću

17:25h

Odbor za ustavna pitanja potvrdio: Mićićeva v.d. predsednik

17:35h

Čedomir Jovanović o planovima za 2003.

17:40h

Šami o razlozima kašnjenja zakona o povelji

17:45h

Javne ličnosti o najlošijem potezu u minuloj godini

17:55h

Šta su protivnici na političkoj sceni poželeli jedni drugima?

18:05h

EU traži od SRJ da izmeni propise iz više oblasti

18:15h

Vuk Drašković pesimista za 2003. godinu

21:10h

Vojislav Koštunica o rezultatima u protekloj godini

21:20h

Pavlović zamenik načelnika Generalštaba VJ

      


FastCounter by LinkExchange