[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Gordan Kičić o filmu "Siroti mali hrčki", seriji "Lisice", pozorištu...

Predsednik Srbije 2010.

Rad sa Šijanom je bio fenomenalno iskustvo, koje je mi je obeležilo ovu godinu. Napravili smo izuzetnu crnu komediju

U filmu "Siroti mali hrčki" koji je, po kultnom tekstu Gordana Mihića posle mnogo odlaganja i opreznih najava, konačno režirao Slobodan Šijan, a čija se premijera sa velikom znatiželjom očekuje 1. i 2. januara na prvom programu RTS-a, dugokosog mladog predsednika Srbije igra Gordan Kičić. Godina je 2013.

- Rad sa Šijanom je bio fenomenalno iskustvo, koje je mi je obeležilo ovu godinu. Srećan sam što sam radio sa tako velikim rediteljem, koji ponovo režira posle toliko godina. Siguran sam da smo napravili fantastičnu satiru, izuzetnu crnu komediju. Igram predsednika Srbije koji od vođe demonstranata postaje predsednik. Predsednik ima dugu kosu i bradu i izgleda isto kao student u prvom delu filma kada je umesto odela nosio džins. Nema direktnih asocijacija ni na koju aktuelnu političku ličnost. Radnja je pomerena u budućnost u godinu 2010. Predsednik je mlad, užasno ambiciozan i vrlo agresivan.

Kasting je fenomenalan od dvojice glavnih glumaca Bore Stjepanovića i Pere Božovića (dva puta dovedu zemlju do propasti) do ostalih pedesetak uloga. One nikako nisu epizode. Igra i Nikola Simić, od koga ne verujem da postoji bolji komičar. Siguran sam da će se o filmu mnogo pričati, da je mnogo smešan i da je reč o jednoj od najboljih Šijanovih režija.

Istovremeno sa "Sirotim malim hrčkima" snimali ste aktuelnu seriju "Lisice".
- Zanimljiva, melodramska serija po prvom dramskom tekstu Ane Rodić, kakva kod nas do sada nije rađena. Pogled na našu pomerenu realnost. U seriji igraju četiri odlične mlade glumice. Gorčin Stojanović je držao sve konce u svojim rukama od kasta do realizacije cele priče. Ostvareno je stilsko jedinstvo u celom projektu. Serija je rađena filmski, sa dve kamere... a ne kao serije na RTS-u, sa reportažnim kolima. To daje kvalitet. Podrobno smo se bavili svakom scenom, likovima, imali drugačiji pristup televiziji. Onakav kakav gledamo u američkim serijama. Lik koji igram ima luk, promene u posmatranju sebe. Zatičemo ga kao opuštenog malog privrednika, švalera. Da ne otkrivam šta se posle događa. Nije jednostran.

Čega se Mima i lik koji igrate plaše, od čega beže?
- Mislim da se moj lik plaši vezivanja, odgovornosti... otkud znam... priznavanja sebe, neuspeha. Nesiguran je, sarkastičan, duhovit. Ozbiljni problemi se ne vide u prvom trenutku iza poze. Zabavan lik.

Imali smo dobar osećaj, za "Glas" smo razgovarali na samom početku vašeg uspešnog glumačkog puta...
- Pre dve godine, posle "Nebeske udice" i nagrade za "Nataliju" u Nišu. Dosta sam posle snimao, filmove "Mehanizam", "Rat uživo", "Dorćol Menhetn", "Ona voli Zvezdu", "Mala noćna muzika", seriju "Lisice". U pozorištu sam igrao u "Bubi" u Zvezdara teatru, u "Paviljonima" i "Skupu" u JDP-u, Šajloka u "Mletačkom trgovcu" na FDU, uskočio u neke predstave, "Beogradsku trilogiju", "LJubavno pismo"...

A kada biste apsolvirali razvojni put...
- Ništa se nije u životu generalno promenilo. Samo se više radi.

A značajne nagrade?
- U Nišu Car Konstantin za" Malu noćnu muziku" i "Ona voli Zvezdu" i Zlatna Arena u Novom Sadu.

Nova godina je vreme za bilanse. Šta je bilo najbolje u domaćem filmu?
- "Mala noćna muzika" je najveći hit ove sezone. Glumački, naš film je bio najbolji. Čim sam pročitao scenario skapirao sam ključ, ali sam pomislio ko će za ovo da da pare. Ima mnogo preterivanja, situacije su dovedene do kraja. Znao sam da će biti dobro zezanje. Super stvar je 200.000 gledalaca. Dugo nisam u bioskopu video takve "pozorišne" reakcije, ljudi se smeju aplaudiraju... Žiriji su pronašli u filmu umetničku vrednost.

A najvrednije u pozorištu?
- "Skup" Marina Držića u režiji Jagoša Markovića. Igram jednog poremećenog momka i skoro niko me ne prepoznaje. Novi svet Jagoša Markovića na isušenom morskom dnu, druga dimenzija različita od Držićevog pučkog, lakog humora. Ozbiljna, romantična, lepa ljubavna priča, među otuđenim ljudima. Prvi put sam radio sa Jagošem kod koga ne postoje glavni glumci. Svi smo podjednaki. U svakom smislu. Od 20. godišnje Maše do Branke Veselinović. Ansambl je bio čudesan, pun energije. Posle 22 probe sklopila se predstava, desilo s nešto izuzetno.

Vesna Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:30h

Gordan Kičić o filmu "Siroti mali hrčki", seriji "Lisice", pozorištu...

16:39h

Zoran Pavlović, slikar, postavlja pitanje šta nam se zaista desilo tokom protekle decenije

16:45h

Udruženja u protestu

16:56h

Dragoljub Đuričić: rezimiranje 2002. i razmišljanje o budućnosti

17:04h

Da li će domaće izdavaštvo u 2003. godini imati svoj 2. avgust

17:15h

Posle većanja iza zatvorenih vrata u SNP-u

      


FastCounter by LinkExchange