[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


OČI U OČI

Nataša Mićić, predsednik Skupštine Srbije, na preuzimanju dužnosti v. d. predsednika Srbije

Ustav ću koristiti obazrivo

Taj dodatni posao pokušaću da radim sa svešću o odgovornosti koju podrazumeva. Insistiraću na ustavnoj reformi Srbije

Milanu Milutinoviću je u nedelju 30. decembra prestao mandat predsednika Srbije. Tu dužnost će do izbora šefa države ubuduće, po sili Ustava, obavljati gospođa Nataša Mićić, predsednik Skupštine Srbije. Mladi advokat iz Užica u istoriju Srbije ulazi kao prva žena predsednik države, osim što je to prvenstvo godinu dana ranije stekla i na mestu predsednika parlamenta. Za te dve, tako važne, funkcije u jednoj zemlji, a pogotovo u Srbiji "posle svega", i pred izazovima koji tek predstoje, i još "na Balkanu", treba imati i nešto više od pameti, snage, volje.

NIČEG SENZACIONALNOG

- Vrlo ću oprezno koristiti ovlašćenja predsednika Republike. Što se mene tiče, u obavljanju te funkcije neće biti ničeg spektakularnog, niti senzacionalnog. Radiću koliko se mora, šta drugo da vam kažem? Ne znam šta ljudi očekuju. U veoma sam nezgodnoj situaciji, jer ja nisam izabrani predsednik Srbije.

Izazovi su zaista teški, i zbog toga je "Glas" pitao kako se oseća pred inauguraciju.
- Dužnost v. d. predsednice preuzimam po sili Ustava i zakona i to u situaciji kada je to jedino prelazno rešenje za okolnosti u kojima smo se našli. Taj novi i dodatni posao pokušaću da radim sa svešću o odgovornosti koju on podrazumeva, a pogotovo s obzirom na delikatnost političke situacije u kojoj se nalazimo.

Koji će biti Vaši prvi potezi na toj fikciji i kako vidite budućnost Srbije?
- Ovlašćenja koja mi daje Ustav Srbije koristiću obazrivo i primereno potrebi. Pokušaću da Srbiju što bolje predstavim pogotovo prema svetu. Ljdi neprestano govore o predsedniku vrhovnom komandantu, predsedniku koji raspušta Skupštinu. Ja mislim da su neka druga ovlašćenja možda još važnija. A ono na čemu ću najviše insistirati je ozbiljna i, što je moguće brža, ustavna reforma u Srbiji.

Bićete i prva žena koja će rukovoditi oružanim snagama zemlje. Kako vidite sebe na tom "muškom poslu"?
- Odrednica "muški posao" je Vaša. Učestvovanje u radu Vrhovnog saveta odbrane nema nikakve veze s tim da li je neko muško ili žensko. Na tom organu odlučuju predstavnici civilne vlasti. To nije komandovanje vojskom u smislu vojničkog, oficirskog posla. Osim, ako ne očekujete da uskoro uđemo u neki novi rat, pa da odlučujemo o neposrednom angažovanju vojske. Dakle, trudiću se da što je moguće više forsiram proces približavanja evro- atlantskim integracijama. Prvi korak je, naravno, Partnerstvo za mir. Ne zaboravite, ja sam pre svega predsednica parlamenta i zalagaću se za snažniju demokratsku kontrolu oružanih snaga.

PRISTALA SAM NA UDARCE

Kako reagujete na kritike, kako ih podnosite? Koji su udarci na političkoj sceni u proteklih godinu-dve bili za Vas najteži?
- Na kritike sam pristala kada sam ušla u politički život. Smeta mi kada se ne poštuje ni neki elementarni nivo pristojnosti, ali na to ne mogu da utičem. Lično, najviše su mi smetali postupci nekih mojih koleginica i kolega iz Skupštine zato što njima nisu vređali samo mene nego i instituciju kojoj pripadaju.

Ovo sa ustavnom poveljom se oteglo, kao da nije slutio na dobro. Kako vidite odnos Srbije i Crne Gore danas, a kako sutra i za tri godine?
- Posao oko ustavne povelje traje već dugo, to je tačno. Ali je isto tako tačno da taj posao mora da bude temeljno urađen da ne bi opet pravili nakaradnu državu koju od samog početka opterećuju nezadovoljstva i gunđanja. Od rezultata rada na izradi povelje i od stepena saglasnosti oko njenog teksta zavise odnosi Srbije i Crne Gore i sutra i za tri godine. I od toga, isto tako zavisi imidž i ugled svih nas pred međunarodnom zajednicom. Prosto, to je test naše zrelosti i odgovornosti.

Zalažete se za približavanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. Da li je taj put lakši u zajedničkoj državi, s obzirom na probleme koji tu zajednicu opterećuju već duži niz godina?
- Problemi koje ste pomenuli postoje upravo zato što ta država nije bila sazdana na zdravim osnovama. Stalno je proizvodila nezadovoljstva na obe strane. Ona je bila okvir koji nije mogao da pruži bilo kakve mogućnosti za približavanje ni Evropskoj uniji ni bilo kome. Ako se zna šta je čije i ko ima kakve nadležnosti, to može da ubrza proces integracije.

Srbiji predstoji ustavna reforma. Akteri na političkoj sceni se ne slažu ni oko nekih osnovnih pitanja. Kada mislite da bismo, u takvim okolnostima, mogli dobiti novi ustav?
- Donošenje Ustava je neminovnost i tu nema spora. Imamo nekoliko predloga ili modela ustavnih rešenja i od njih treba krenuti. Nisu razlike među njima baš toliko velike i suštinske. Ali i da jesu. Jedna je stvar što stranke pokušavaju da javnosti nametnu kao najprihvatljivije svoje viđenje nekih ustavnih pitanja, a sasvim drugo kada sednu i počnu da razmatraju konkretne predloge i mogućnosti. Pa, setite se samo koliko su bili različiti polazni stavovi pregovarača iz Crne Gore i Srbije u radu na Ustavnoj povelji. Ako tražite vremensku odrednicu, očekujem da Ustav bude usvojen do kraja 2003. godine, a volela bih da se to desi u narednih sedam ili osam meseci.

PREBROJAVANJE

I, koje sve stranke DOS-a sada "brojite" u opoziciju?
- Što se definisanja pozicije stranaka tiče, nije moje da ih ubrajam u poziciju ili opoziciju. To one same čine svojim postupanjem i glasanjem u Parlamentu.

Vaša ocena rada parlamenta u protekle dve godine, posebno šta nije urađeno, a moglo je? Odnos s opozicijom?
- Parlament je dosad usvojio više od devedeset zakona. Za neke od njih možemo reći da su sistemski zakoni. Znate, nije Skupština samo ono što se vidi u televizijskom prenosu. Znatno veći deo rada odvija se na sednicama odbora. Mislim da javnost o takvom načinu rada treba da bude više obaveštena.

U izjavama ste promišljeni. Da li ste uvek, i u životu, takvi?
- Hvala Vam, ja smatram da je posao i kvalitet političara da budu promišljeni. U životu sami odlučujete i sami snosite posledice. U javnom poslu, međutim, nije tako. Svojim ponašanjem i odlukama utičete i na druge ljude i zbog toga morate da postupate obazrivo i promišljeno. Ali, to ne znači mlako i sporo!

Od nekih javnih napada uglavnom vas brane žene, u Skupštini, novinama, stranci. Pretpostavljam, i u Užicu. I to argumentovano. Šta mislite, zašto Vas napadaju? Kome ste se i zbog čega zamerili?
- Drago mi je zbog te solidarnosti. Ona dolaze od žena, ali ne samo od njih. Zahvalna sam ljudima koji su me u pojedinim situacijama, pogotovo poslednjih nedelja, na neki način branili. Mislim da se nikom nisam zamerila. Možda neko misli da jesam. Ja se trudim da se ponašam korektno i tolerantno. Na to me obavezuju pravila parlamenta, ali i program i duh stranke kojoj pripadam. Meni se, s druge strane, niko nije zamerio.

MILICA DAPČEVIĆ
FOTO: BRANKO PANTELIĆ


vesti po rubrikama

^intervju

14:15h

Oči u oči: sa Miroljubom Labusom

14:40h

Oči u oči: sa Dušanom Mihajlovićem

15:01h

Oči u oči: sa Natašom Mićić

      


FastCounter by LinkExchange