[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


OČI U OČI

Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije, za "Glas"

Zadovoljan sam policijom

Povećali smo efikasnost, sređujemo krtice u sopstvenim redovima, smanjili smo ubistva, krađe, šverc…

Problemi na relaciji policija-tužilaštvo-sud proizlaze iz različitog položaja i uloge u borbi protiv kriminala, kao i različite procene i ocene stepena opasnosti krivičnih dela i njegovih učinilaca. Nadam se da će se ti kriterijumi postepeno ujednačavati i da ćemo svi imati iste aršine, posebno u borbi protiv krivičnih dela koja mogu, teže i u većem obimu, da ugroze bezbednost građana - izjavio je u intervjuu za "Glas javnosti" ministar policije u Vladi Srbije Dušan Mihajlović.

Kakvi su rezultati rada policije posle uvođenja novog ZKP-a?
- Novi ZKP je dao veću ulogu istražnim sudijama i pravosuđu, pa smo očekivali znatno veći pad efikasnosti u rasvetljavanju krivičnih dela. Procenat rasvetljavanja je 54,56 odsto, a u prošloj godini je bio 59,71. To je, u većini evropskih zemalja, dobra efikasnost za policiju.

Da li je policija spremna za uvođenje Zakona o organizovanom kriminalu?
- Zadovoljan sam što je taj zakon najzad donet i šteta je što već sada ne možemo da koristimo institucije i procedure koje predviđa i koje imaju sve demokratske zemlje. Trebaće vreme da se izaberu specijalni državni tužilac, sudsko veće i stvore uslovi za njihov rad. Dobro je što je policija spremna, jer Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala već funkcioniše, iako ni ona još nije u potpunosti osposobljena kadrovski i tehnički.

BORBA NEPRESTANA

Policija još nije otkrila organizatore i finansijere grupe Željka Maksimovića. Dokle je napredovala istraga u ovom i u ostalim nerešenim krivičnim delima?
- Najteži udarac zadat je ubistvom generala policije Boška Buhe. Ubica je pronađen, a intenzivno se traga i za organizatorom ove terorističke grupe Željkom Maksimovićem Makom. Sistemski se radi i na svim ostalim nerazjašnjenim zločinima koji su pod posebnom pažnjom javnosti.
Na koji način će policija sprečiti finansijere Maksimovićeve grupe da nađu nove izvršioce zločina?
- To je stalna borba sa neizvesnim rezultatima.

Kako napreduje istraga u slučaj "Difens roudu"?
- Beogradska policija intenzivno radi na tom slučaju. Zasad nema ništa novo što bi mogao da saopštim.

Koje aktivnosti MUP planira za narednu godinu?
- Prioriteti MUP-a biće borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, jačanje saradnje s građanima i bolje delovanje u lokalnoj zajednici, dalja izgradnja integriteta policajaca, poboljšanje materijalnog položaja i uslova rada policajaca, i zaokruživanje započetih reformi, donošenje novog zakona o unutrašnjim poslovima, zakona o policijskom školstvu i etičkog kodeksa policije.

Nedavno ste rekli da Milorad Ulemek "Legija" ima obezbeđenje kao bivši rukovodilac MUP-a. Zašto je takvo obezbeđenje ukinuto Goranu Petroviću, bivšem načelniku RDB?
- Obezbeđenje je vraćeno Goranu Petroviću.

S kojim problemima se policija suočava?
- Brojni su. Pre svega, loš materijalni status policajaca, male plate i nerešena stambena pitanja, zatim loša i zastarela oprema za rad, posebno u Kriminalističkoj policiji, porušen poslovni prostor, uništen sistem veze, zastareo informacioni sistem. Tu je i problem nepopunjenosti i nemogućnosti da nove visokostručne kadrove dovedemo u ovakvim uslovima.

Da li se policija oslobodila "krtica" u svojim redovima?
- Preduzete su energične mere protiv svih pripadnika MUP-a koji su prekršili zakon i pravila službe ili su ispoljili ponašanje koje nije primereno moralnom liku policajca. Pokrenuto je 1.420 disciplinskih postupaka zbog učinjenih 848 težih i 5.782 lakših povreda radnih obaveza i dužnosti. Protiv 226 radnika MUP-a podnete su krivične prijave zbog 459 krivičnih dela. Uhapšena su 42 radnika, dok je suspendovano 195. Sporazumni raskid radnog odnosa sproveden je za 67 radnika MUP-a, a protiv 338 radnika podnete su prekršajne prijave, uglavnom zbog prekršaja iz javnog saobraćaja i javnog reda i mira. U okončanim disciplinskim postupcima na nivou MUP-a u proteklih jedanaest meseci, izrečene su 34 mere prestanka radnog odnosa i 387 ostalih disciplinskih mera i kazni.

Kakvi su rezultati policije u borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije?
- Realizovana je uspešna međunarodna saradnja u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala, punopravno članstvo u Interpolu i regionalnim policijskim organizacijama. Znatno je suženo polje delovanja organizovanog kriminala u švercu oružja, municije, cigareta, trgovini belim robljem...

Organizovane kriminalne grupe potpuno su eliminisane iz oblasti krijumčarenja naftnih derivata, koje su u protekloj deceniji ostvarile najveći profit. Antikorupcijski timovi podneli su 131 krivičnu prijavu protiv 232 lica, zbog 257 krivičnih dela; primanje mita - 87, davanje mita - 52 i zloupotreba službenog položaja - 39. Podnete su 23 krivične prijave protiv 35 lica zbog 48 krivičnih dela trgovine ženama. Otkriveno je 48 žena koje su bile žrtve trgovine - seksualne eksploatacije.

U poređenju s Evropom, koliko je u Srbiji izvršeno i rešeno krivičnih dela i koliko građani mogu da budu bezbedni?
- Zadovoljan sam stanjem javne bezbednosti i rezultatima rada policije, o čemu najbolje govore činjenice. Broj krivičnih dela iz oblasti opšteg kriminaliteta smanjen je za 24,9 odsto, a povećano je otkrivanje krivičnih dela privrednog kriminaliteta za 6,9 odsto. Broj ubistava smanjen je za 16 odsto - 30 ubistava manje, silovanja za 21,4 odsto, teških telesnih povreda za 7,4 odsto, razbojništava za 5 odsto i razbojničkih krađa za 9,5 odsto.

Efikasno su rasvetljena najteža krivična dela: iznude - 96,2 odsto, teške telesne povrede - 87,1 odsto, otmice - 86,4 odsto, silovanja - 81,1 odsto, ubistva - 65,4 odsto, krađe 61,3 odsto... Učešće maloletnika u ukupnom kriminalitetu smanjeno je sa 14,4 odsto u prošloj na 11,8 odsto u ovoj godini. Prošle godine dnevno se kralo 18,7 vozila, a ove 13 vozila. Policija je oduzela 7.192 komada različitog oružja po svim osnovama, zaplenjeno je oko 1.5 tona opojne droge i preko milion boksova cigareta.

Otkriveno je 426 krivičnih dela falsifikovanja novca - 65,1 odsto više u odnosu na prošlu godinu), podnete su 454 krivične prijave i uhapšeno sto osoba. Zaplenjeno je 6.267 falsifikovanih novčanica. Otkrivena je ilegalna štamparija za izradu falsifikovanih novčanica u Čačku i privedena je grupa koja je organizovala štampanje novčanica od 100 evra, 1.000 dinara i 100 američkih dolara.

Kad je u pitanju suzbijanje piraterije, podnete su 154 krivične prijave protiv 158 osoba, zbog izvršenih 186 krivičnih dela a zaplenjeno audio-video i drugog materijala u vrednosti preko 1,1 milion dinara. Policija je zaslužna i za znatno povoljnije stanje bezbednosti u saobraćaju. Broj saobraćajnih nezgoda smanjen je za 14,9 odsto, u kojima su 433 osobe manje poginulo i 4.906 manje povređeno.

Reafirmacijom policajca pozornika, formiranjem novih pozorničkih reona, boljim pokrivanjem terena, uvođenjem "školskog policajca" i realizacijom projekta "Policija u lokalnoj zajednici" poboljšana je lična, a posebno imovinska sigurnost građana i smanjen broj imovinskih krivičnih dela.

Uvođenjem "školskog policajca" u 239 škola i realizacijom projekata "Škola bez droge" i "Igraj za život - bez alkohola", ostvarena je veća bezbednost učenika i zaposlenih u školama, kao i bolja zaštita školske imovine.

TAMARA MARKOVIĆ- SUBOTA


vesti po rubrikama

^intervju

14:15h

Oči u oči: sa Miroljubom Labusom

14:40h

Oči u oči: sa Dušanom Mihajlovićem

15:01h

Oči u oči: sa Natašom Mićić

      


FastCounter by LinkExchange