[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


OČI U OČI

Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade i lider G17 plus, o izborima, reformama...

Mnogo rada, bolji život

Važno je izaći iz krize. Jasni strategija i cilj reformi. O zajedničkom kandidatu za predsednika Srbije uskoro. Ne odričem se kravate i plave košulje

Naša politička scena je očajna i ne mogu da se pomirim s tim da takva i ostane. Mislio sam da ću tokom izbora biti na štitu ili sa štitom, ili ću da pobedim ili me nema više. Desilo se nešto treće, što me obavezuje da ostanem u politici, ali onakav kakav jesam, jer ne mogu da menjam svoje viđenje kuda ova zemlja treba da ide, niti da se ulagujem i varam građane da bi glasali za mene, a zatim shvatili da to nije ono što ja radim. Možda bih dobio više glasova, ali ja ne mogu da budem takav, rekao je u intervjuu za "Glas javnosti" Miroljub Labus, potpredsednik Savezne vlade i lider G 17 plus.

Da li razmišljate da se ponovo kandidujete za predsednika?
- Ne odustajemo od našeg programa, i kandidat koga bismo eventualno podržali morao bi nešto od tog programa da prihvati. O zajedničkom kandidatu bi trebalo razmišljati uskoro. Ni Srbija ni Crna Gora ne mogu da izaberu predsednika i ta činjenica je loše prihvaćena u svetu. Crna Gora ima pobedničku koaliciju koja ne može da formira Vladu, ovde Vlada ima suženiji legitimitet nego pre godinu i po dana. Kada se takva crtica pojavi u "Fajnenšel tajmsu", na biznismene deluje kao bomba.

FER PONUDA DOS- a

- Predložili su nam da uđemo u DOS. Ja sam se zahvalio i mislim da je to bila fer ponuda sa njihove strane, ali mi ne želimo da pravimo predizborne koalicije. Hoćemo da vidimo koliko uticaj imamo u biračkom telu i koliko možemo da doprinesemo da se naš program sprovede. To je bio jedini razlog. Mi ne isključujemo saradnju ni sa DOS - om, ni sa DSS - om, ali ćemo voditi računa kako se oni ponašaju prema nama i to će uticati na buduću saradnju. Istovremeno ne želimo da isključujemo mogućnost postizborne saradnje i sa jednom i sa drugom stranom.

Stekli ste poverenje građana kao eksperti, da li ćete ga izgubiti kao političari?
- Želimo i u politici da se ponašamo po pravilima profesije, razumno, racionalno, sa ciljem da nastavimo ekonomske promene koje su nužne za ovu zemlju i koje će da je uvedu u EU. Sve što je važno da bi se omogućile ekonomske promene, promene u državi, u pravnom sistemu smatramo neophodnim da bi se na kraju živelo bolje.

G17 plus govori o rezultatima, građani se žale na loš standard?
- Naš standard je nizak, iako je prosečna plata 170, a pre dve godine je bila 70 evra. Povećanje plata nije rezultat porasta produktivnosti, već su samo neke rupe kroz koje su se odlivale pare zakrpljene. U boljoj smo situaciji nego lane i u sledeću godinu ulazimo s boljim rezultatima nego prošle, ali je drugačije raspoloženje. LJudi su bili puni nade i poleta, ove godine je veliko razočarenje i apatija, a razlog su nestabilnst i političke svađe.

Procenjuje se da će sledeća godina biti prelomna i da će morati još da se stegne kaiš?
- Ne verujem da će doći do stezanja kaiša, ali će biti prelomna godina, jer će se videti da li ćemo još nekoliko godina tavoriti ili ćemo nastaviti s promenama. Mesečni izvoz iznosi oko 200 miliona dolara, a uvoz 500. Sa sadašnjom privredom ne možemo više da izvezemo. Potrebna su nam nova preduzeća, a uspešne firme moraju brže da se razvijaju i lakše da dolaze do kapitala. Prošle godine kod nas nije zabeležen rast industrijske proizvodnje, dok je u 2002. oko dva odsto, što nije dovoljno.

Da li smo dobili obećane pare sa Zapada?
- Deo je stigao, ali od tri obećane donatorske konferencije, sa ukupnom sumom od četiri milijarde dolara, trenutno nema ništa. Završava se period u kome smo mogli da se oslonimo na donacije. Još dobijamo značajna sredstva od EU, ali moramo da budemo svesni da je naš prosperitet u štednji, investicijama, podizanju produktivnosti rada, novim preduzećima, osvajanju novih tržišta, efikasnijoj državnoj upravi i to je jedini način da dođemo do novih radnih mesta. Moramo mnogo da radimo i da dobro gledamo gde ćemo dinar da potrošimo. O tome se ne raspravlja ni u Skupštini, ni u drugim telima, već se raspravlja o tome kako da se postojeći kolač preraspodeli, a ne kako da se uveća.

Šta koči reforme?
- Mnoge stvari moraju da se urade da bi došli do tržišne privrede koja mora da ima regulative, ali to nisu pravila igre koja daju pravo Vladi da se meša u te poslove. To su pravila koja bi Vlada trebalo da nameće svima i svi moraju da ih se pridržavaju, a regulatorna tela nadgledaju da li se ona poštuju.

SUDBINA NOVE DRŽAVE

- Institucije koje budu formirane mogu biti rezultat političkog dogovora, možda mogu da održe zemlju kao celinu, ali ne mogu da budu efikasne. Ako postoji dobra volja da se ta dva privredna sistema harmonizuju onda postoji šansa da se buduća zajednica održi, ali ako se osvrnemo na ono što se dešavalo u prethodnih devet meseci ne vidim da će ta institucija nešto dobro da donese - napominje Labus.

Finansirali ste kampanju na nov način, predstavili porodicu, oblačite se drugačije od prethodnika?
- Kampanju su uglavnom finansirali donatori, a voleo bi i da se partija finansira na taj način. U kampanji bila mi je važna podrška porodice. Moja porodica se ne bavi politikom, ona samo ima štete od toga, jer ja skoro nikada nisam kod kuće. Ali su me ipak podržali, to je porodična solidarnost. Kad uđete u politiku, uđete onakvi kakvi jeste. Ne mogu da skinem kravatu ili da promenim plavu košulju, što su mi neki savetovali, jer smatraju da je birokratski.

Šta ćete raditi u sledećoj godini?
- Vratiću se studentima, mnogo više ću raditi kao predsednik partije, a učestvovaću i u raspravama koje se odnose na ustav, sudbinu zemlje.

LEPOSAVA ČOLIĆ


vesti po rubrikama

^intervju

14:15h

Oči u oči: sa Miroljubom Labusom

14:40h

Oči u oči: sa Dušanom Mihajlovićem

15:01h

Oči u oči: sa Natašom Mićić

      


FastCounter by LinkExchange