[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Uviđaj posle ubistva Sredoja i Zorana Šljukića

Protekle godine u Srbiji počinjeno 159 ubistava, najmonstruozniji zločin u Leskovcu

"Audi" ostavlja krvave tragove

Likvidacije na beogradskom asfaltu izvršene po gotovo identičnom scenariju. Ubice iz automobila u pokretu nepogrešivo gađale iz automatskog oružja

Najmonstruozniji zločin ove godine dogodio se u noći između 27. i 28. jula u Leskovcu, kada je Dragan Čedić (32) hicima iz automatske puške ubio sedam osoba a četiri ranio, kako bi se osvetio supruzi koja ga je napustila, njenim rođacima i prijateljima. Čedić je, za 20 minuta na tri lokacije u gradu, ubio suprugu Biljanu (28) s kojom je bio pred razvodom, njene sestre, Ivanu Kalčić (31) i Jelenu Zdravković (25), Jeleninog supruga Bobana (24), prijateljicu i komšinicu ubijenih sestara Jelenu Zlatković (29), njihovu tetku Biserku Ristić (48) i Nenada Lukića (31). Ubica je u krvavom piru ranio Blagoja (49) i Đorđa Ristića(16), Maju Bojković (26) i Slavoljuba Krdžalić (49).

Posle zločina, Čedić se odvezao u selo Donja Jajina, gde je rođacima ispričao šta je učinio, ostavio automobil i pobegao pešice. Policija je angažovala specijalne jedinice sa psima i helikopterima, ali bez rezultata. Pričalo se da je ubica pobegao u inostranstvo, a tačno 40 dana posle masakra, 5. septembra, na livadi u Donjoj Jajini pronađen je muški leš, kao i automatska puška, pištolj i bomba. Leš je bio unakažen, bez gornjeg dela glave, i u fazi raspadanja, a otac Dragana Čedića prepoznao je sina po delovima odeće. DNK analizom utvrđeno je da se radi o Draganu Čediću.

Porodične tragedije

Ivan Mijajlović (36), njegova supruga Jasmina (31) i deca Marina (7) i Nikola (5) nađeni su mrtvi 18. februara u stanu u Petrovaradinskoj ulici u Beogradu. Pretpostavlja se da je Ivan pucao iz pištolja u suprugu i decu, a zatim presudio sebi.
Duško Martinović (49) hicima iz pištolja ubio je 7. juna suprugu Mirelu (42), sina Aleksandra (18) i kćerku Eriku (16) u stanu u Ulici Arsenija Čarnojevića 103 u Novom Beogradu. Motivi tragedije nisu poznati.
Milan Medić (46) iz Sombora aktivirao je 1. avgusta "kašikaru" i ubio suprugu Danicu Zarić i sebe. U eksploziji su teško ranjeni njegova ćerka Ivana i njen dečko Nemanja Abramović.

Zločin koji je izazvao najveću pažnju javnosti bilo je ubistvo general-majora Boška Buhe na parkingu hotela "Jugoslavija" 10. juna. Pomoćnik načelnika RJB je četvrti visoki, a drugi oficir sa ovim činom u MUP-u Srbije koji je likvidiran u Beogradu u poslednjih pet godina. Prema podacima MUP-a, ove godine u Srbiji ubijeno je 159 osoba, što je za trideset manje nego 2001. godine.

Mafijaški obračuni u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Šapcu i ostalim gradovima ove godine obavljeni su po istom scenariju. Napadači su automobilom, uglavnom "audijem", prilazili žrtvama i pucali sa suvozačeve strane iz automatskog oružja, a zatim nestajali sa mesta zločina. Policijska potraga za ubicama, u ovakvim slučajevima, nije dala rezultate, pa se likvidacije Šljuke, Cunera, Batoćanina, Škrbe... i dalje vode kao nerešene.

Porodičnom tragedijom u Vrnjačkoj Banji, obeležen je početak 2002. godine. Ljubodrag Raičević (38) iz Vrnjačke Banje ubio je sinovca Zorana (38), njegovu suprugu Gordanu (35), teško ranio njihovu kćerku Tatjanu (15) i brata od strica i Zoranovog oca Dušana (63) dok je lakše povredio njegovu suprugu Veru (59). Posle masakra, Ljubodrag je otišao svojoj kući i ubio se. Motiv tragedije su neraščišćeni imovinski odnosi. U novogodišnjoj noći, Radenko Božović (36), vlasnik restorana "Nena" na Dobanovačkom putu u kafani je ubio oca Radisava (62) i gosta Dušana Miljanovića.

Duško Karanović (27), ispred kafića "Viktorija" u Čelarevu, ubio je 2. januara Dejana Đukića (20), a ranio Cvjetina Todića (24), Davora Pajića (17) i Jovu Sovilja (32).

Spektakularna pljačka

Milan Koprivica, vozač Delta banke, izvršio je 6. marta najveću pljačku evra u Evropi. On je u garažu "Geneksa" došao da doveze novac iz filijale iz Šapca, i u momentu kada su radnici banke odneli deo novca policajcima rekao da ide po gorivo, a zatim se odvezao "fijat mareom" u kome je bilo 5,6 miliona evra. Koprivica je odmah otišao kod porodice Brdar u Hercegovačku ulicu 38 u Zemunu, odakle je pozvao prijatelje Danila Jovanovića i Marka Milovanovića. Istog dana, oni su drugim automobilom otišli kod rođaka u selo Biljevac, kod Užica, gde je Koprivica sutradan uhapšen, dok su saučesnici privedeni nekoliko dana kasnije. Novac je pronađen a Koprivica je osuđen na 4 godine zatvora.

Nenad Nadrljanski (33) aktivirao je na Badnje veče "kašikaru" u kafiću "Big bul" u Novom Kneževcu. Osim njega u eksploziji su poginuli Arkadije Čobanov (67), Karolj Gal (33), Dušan Jonjin (54) i Milivoje Markov (44).

Marko Maraš (32) ubio je 9. januara Zorana Vuksanovića (46), vlasnika podgoričkog kafića "Benz". Milan Miladinović (26) ubijen je 24. januara kada su razbojnici pokušali da opljačkaju menjačnicu "Metaleks" u Valjevu.

Ljiljana Sinadinović iz Aranđelovca, ubila je 7. februara sina jedinca Branislava(28), stažistu aranđelovačke bolnice. U sina je ispalila sedam hitaca, jer ju je maltretirao i tražio novac za drogu. Igor Fišeković (28) poginuo je 24. februara u eksploziji automobila u Ulici Đure Dimitrijevića u Kragujevcu.

Sveta Jovanović (23) iz Paraćina, apsolvent Šumarskog fakulteta, 28. februara u Studentskom gradu ubio je bivšu devojku Rajnu Lazović (23) iz Nove Varoši, a sa dva hica iz pištolja ranio njenu sestru Slobodanku. Posle zločina, Sveta je na stepenicama presudio sebi. Živorad Kostić (62), bivši radnik kragujevačke "Zastave" ubijen je 11. marta, dok je krao auto-delove.

Mrtva devojka pronađena je 12. marta u sobi 1.016 u hotelu "Srbija" u Ustaničkoj ulici. Devojka je nađena naga, pored tuš kabine. U sobi je nađena njena torbica u kojoj nije bilo dokumenata, tako da policija nije mogla da utvrdi identitet ubijene. Mesec dana kasnije utvrđeno je da se radi o Anisi Subašić (23) iz Bijeljine, a nekoliko meseci kasnije uhapšen je Dragan Todorović iz Beograda, u čijoj je Agenciji za pratnju ranije radila Anisa. Da je Todorović bio u sobi, utvrđeno je DNK analizom nađene dlake.

Tri eksplozivne naprave

Nepoznati napadači aktivirali su 21. decembra tri vezane eksplozivne naprave u firmi "Difens" roud" i uništili 14 mašina za za asfaltiranje puteva. U eksplozijama nije bilo povređenih. Policija je delo okarakterisala kao teroristički akt iako motiv napada još nije poznat. Vlasnica "Difensa" Ljilja Buha nestala je krajem maja jer se, kako je kasnije, izjavila u pismima koje je poslala pojedinim beogradskim medijima, boji za život. Njen suprug Ljubiša Buha, nekoliko dana pre Ljiljinog nestanka, bio je na VMA jer je bio otrovan. Posle pokušaja atentata na njega 3. avgusta, Čume je otišao iz zemlje.

Dejan Nuculović (36) ubio je Viktora Strugara(28), 13. marta ispred podgoričkog KC. U Strugara je ispalio tri hica iz pištolja. U KPD "Zabela" u Požarevcu, u obračunu zatvorenika, ubijen je Nenad Jeftović iz Kosjerića, a teško su ranjeni Vlada Sretenović iz Arilja i Veljko Vujošević iz Beograda.

Radomir Milošević (87) ubijen u 17. marta u parku u Ulici Vjekoslava Kovača u Beogradu. Motiv i ubica nisu poznati. Petnaestogodišnji M. B. iz Vladičinog Hana uhapšen je 18. marta zbog sumnje da je polio benzinom i zapalio dedu Aranđela Stošića (69).

Maskirani napadači su 23. marta sa dva automobila, na autoputu u Novom Beogradu, presreli kombi "MB Rodić" iz Kule i od dvojice radnika oteli 1.750.000 dinara i 5.500 evra. Zatvorenik KPD Zabela, Nenad Husak Hanibal usmrćen je bodežom 24. marta. U obračunu zatvorenika povređeni su Nenad Gajić (27) i Slaviša Popović (41).

Ebip Šakirovski (49) iz Smedereva ubio je 29. marta bivšu suprugu Nenu Nikolić (42), tadašnju ženu Emiliju i njenog petnaestogodišnjeg sina, a zatim presudio sebi. Motiv - neraščišćeni imovinski odnosi.

Rufin Vujović (30) iz Podgorice 1. aprila sekirom je smrskao glavu majke Rajke, a potom je stavio u zamrzivač. Vladimir Knežević (24) iz Međulužja došao je 2. aprila sa ocem u policiju u Mladenovcu i pokazao prst komšije, Milosava Aleksića (77), koga je prethodnog dana ubio sekirom, kod reke Milatovica. Knežević je registrovan kao psihijatrijski slučaj.

Potera za Maksimovićem

Hapšenje grupe Željka Maksimovića Make, koji je optužen za organizovanje grupe koja je ubila policijskog generala Boška Buhu i planirala još nekoliko likvidacija,
najveći je uspeh srpske policije u ovoj godini. Nikola Maljković (30), Dragan Ilić (46), Bojan Miletić (29) i Vladimir Jakšić Karlos uhapšeni su krajem oktobra, dok se za Maksimovićem i Slobodanom Kostovskim traga.
Maljković i Jakšić se terete za ubistvo Buhe 10. juna na parkingu hotela "Jugoslavija", dok se ostali terete za terorizam.
Za Maksimovićem je raspisana Interpolova poternica, pokrenuta je sudska istraga, saslušan je i zaštićeni svedok, čiji iskaz tereti Makinu grupu ali policija, ni tri meseca kasnije nije identifikovala naručioce i finansijere grupe.

Momčilo Žeželj (60) pokušao je, 3. aprila, posle svađe, da ubije prijateljicu Milku Dragićević (43) a zatim izvršio samoubistvo kod pruge u naselju Mokri Sebeš u Krnjači. U Milku je ispalio nekoliko hitaca od kojih je jedan pogodio u grudi. Dejan Mandić (23) iz Plandišta ubijen je 9. aprila u kafiću "Bos" gde je radio kao konobar, dok je vlasnik lokala ranjen.

Ivan Ranđelović (22) uhapšen je 18. aprila, zbog sumnje da je 11. oktobra 2001. godine u naselju Višnjica ubio Vladimira Stankovića i ranio Draganu Marić. Ranđelović i njegov saučesnik Igor Vuković osuđeni su na po 12 godina zatvora. Goran Vučković (25) ubijen je 26. aprila, dok je u dvorištu firme "Džoker" parkirao "reno megan", gazde Đorđa Mijokova. Maskirani napadač u njega je ispalio četiri hica.

Policija je posle 20 dana uhapsila Vladana Milosavljevića, osumnjičenog za ubistvo i privela Milomira Milutinovića (44), preko koga je, kako je saopštio SUP, Milan Pešović (32), koji je u bekstvu, naručio ubistvo Mijokova, koji se bavi proizvodnjom lavlje kandže.

Živorad Šišković (66) bivši bokser i trener na smrt je pretučen 10. maja, kod Pančevačkog mosta, kada je pokušao da Kineza odbrani od grupe navijača "Partizana".

Vesna Vasić (39) pronađena je 22. maja mrtva u ormaru u iznajmljenom stanu u Ulici Katarine Bogdanović 13. Zadavljenu ženu pronašao je sin Nemanja, a deset dana kasnije u vikendici u Železniku pronađen je mrtav Vesnin suprug, Nebojša (44), koji je bio osumnjičen za ubistvo. Utvrđeno je da je Nebojša izvršio samoubistvo.

Stojan Ignjatović (31) ubijen u 27. maja u bolničkom krevetu Ortopedske bolnice "Banjica". Iste večeri u Rakovici su ubijeni Nenad Starčević i Predrag Dimić. Nekoliko meseci kasnije, uhapšen je osumnjičeni za ovaj zločin Milan Ugarković (19) zvani "Mali Ugar", koji je osumnjičen i da je 2. decembra 2001. sa Miodragom Ivačkovićem i Aleksandrom Rapajićem ubio Radeta Petkovića.

Milim Gaši (35) ubio se 17. juna, ispred zgrade u Ulici Dušana Vukasovića 56, posle policijske potere za njim, jer je pre toga sa saučesnikom pokušao da obije "zastavu 101". Bogoljub Gligorijević (70), vojni penzioner, ubijen je 23. juna u stanu u Ulici Milana Munjasa 13 u naselju Bele vode. Četiri dana kasnije, zbog sumnje da je izvršila ubistvo, privedena je njegova supruga Kosana (68).

Obračun niških klanova

NIŠ - U mafijaškim obračunima u Nišu ubijeno je troje a ranjeno pet osoba. U centru grada 13. jula ranjena je Aleksandra Stojanović, devojka mafijaškog bosa Sandra Stamenkovića, koji je ubijen nekoliko meseci kasnije. Na Aleksandru je automatskim oružjem pucano iz "golfa", a za pokušaj ubistva optužen je Ivan Antić Šica, vođa protivničkog kriminalnog klana.
U parku Svetog Save, u bašti kafića "Blu" 15. septembra, Nenad Petrović Peša sa nekoliko hitaca iz pištolja ranio je Radoljuba Kanjevca i Igora Petrovića Petru, a od zalutalog metka povređen je vojnik na odsustvu Saša Aleksić, koji se slučajno zatekao na mestu pucnjave. Par sati kasnije, na raskrsnici Vardarske i Novopazarske ulice ubijeni su Sandro Stamenković i Robert Viciknez. Na njihovo vozilo, dok su stajali na semaforu, pucano je automatskim oružjem iz automobila u pokretu. Policija je ubrzo identifikovala napadače. Nenad Petrović Peša uhapšen je u spektakularnoj akciji policije u Batajnici dok je zbog dvostrukog ubistva uhapšen Ivan Antić Šica, koji se krio u Kruševcu.
Primirje je potrajalo do 19. oktobra kada je u Skopljanskoj ulici Miloš Jovanović hicima iz pištolja ubio Zorana Maleševića Bosanca i ranio njegovog prijatelja Branimira Simića.
Niška policija je ovaj događaj ocenila kao kraj obračuna kriminalnih grupa, što je demantovano pet dana kasnije, kada je aktivirana eksplozivna naprave ispred kuće Radoljuba Kanjevca u Ulici Božidara Adžije. Kanjevac je ranjen, a nakon toga usledilo je zatišje jer se većina kriminalnih lidera privremeno povukla iz Niša.

D. K.

Vladimir Jorga Volođa ubio je 23. juna Gorana Grbina u bašti kafića ""013"" u Pančevu. U pucnjavi je ranjena i sedmomesečna beba, Aleksandra Ljubičić, koju su roditelji izveli u večernju šetnju. Milan Bubić (47) ubio je 25. juna u Požarevcu, stanodavca Dušana Stankovića (56) i njegovog sina Slobodana (26), a drugog sina Dragana(19) teško ranio. Bubić se posle zločina ubio.

Mario Milošević (21) iz Podgorice ubio je na šetalištu u Budvi Andriju Mijovića (24), a teško je ranjen Aleksandar Bokan. Miroslav Mutić (33), u porodičnoj kući u Beogradu, 11. jula nožem je izmasakrirao suprugu Dijamantinu Grasi. Mutić je pre 20 godina usmrtio tadašnju ženu.

Tihomir Kostić (30) iz okoline Leskovca na smrt pretukao studenta teologije Ivicu Vlsanovića 29. jula u Kladovu. Ubica se policiji predao posle nekoliko dana. Aleksandar Vesić (24) iz Beograda ubio je 30. jula Nikolu Ninkovića (23), momka svoje bivše devojke. Uhapšen je posle nekoliko dana.

Na Ljubišu Buhu zvanog Čume, kontroverznog biznismena iz Surčina, 3. avgusta pokušan je atentat u dvorištu firme "Difens" u Zemun Polju. Dvojica maskiranih napadača izleteli su iz kukuruzišta i u pravcu Čumeta ispalili više hitaca. Napadaču, koji je pucao na Čumeta, navodno se zaglavio automat. Buha je prošao bez povreda, dok je ubijen njegov telohranitelj Ivica Nikolić (30).

Paun Plavšić (77) u stanu u Nišu 11. avgusta kaišem je zadavio suprugu Veru (74), a zatim skočio sa zgrade i ubio se. Jelica Ostojić (54) i njena ćerka Katarina (19) pronađene su mrtve 14. avgusta u stanu u Šapcu. Pretpostavlja se da su se mesec dana ranije otrovale sedativima.

Dragana Ilića (54) 20. avgusta, ispred ulaza u kuću u Žarkovu, zaklao je nepoznati napadač. Goran Trajković Trajke (33), od ranije poznat policiji, izrešetan je 21. avgusta, dok je sedeo u automobilu na parkingu u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Napadači nepoznati.

Igor Korać (29), vlasnik kafića "Gradić pejton", 22. avgusta nožem je usmrtio Ivana Rakonjca Rakelu i povredio Ivana Miljkovića. Milivoje Bojanović (47) iz podgoričkog sela Beri, naočigled dvoje maloletne dece, ubio je suprugu Zoricu i tasta Iliju Rackovića.

Branimir Miljković (43) iz Velike Lomnice kod Kruševca, 29. avgusta aktivirao je bombu i ubio sebe i Dragicu Aleksić. Veselin Božović Vesko i njegova supruga Snežana Mitrović, teško su ranjeni, a trogodišnji sin lakše, kada su nepoznati napadači iz automobila u pokretu 5. septembara pucali na njih. Božović je preminuo posle pet dana u bolnici.

Miodrag Nikolić, zvani Mile Surovi, ubijen je 12. septembra ispred ćuprijskog kafića "Grinet".

Dario Šurina (30) i njegova sestra Marija(27), koja je bila u drugom stanju, poginuli su 22. septembra u eksploziji bombe u kući u Budvi. Marija je bila verenica Ivana Delića, koga je lider radikala Vojislav Šešelj optužio da je umešan u ubistvo Pavla Bulatovića, ministra odbrane.

Sredoje Šljukić (30) i njegov brat Zoran (25) ubijeni su 27. septembra na autoputu kod "Sava centra". Nepoznati napadači iz automobila u pokretu ispalili su više od 40 hitaca u "audi"u kome su bila braća Šljukić i Velibor Radović, koji je preživeo. Sredoje Šljukić važio je za žestokog momka, bio je dobro poznat policiji, ali nikada nije osuđivan. Ubice nisu pronađene.

U zaseoku Alan kod Brze Palanke nepoznati napadač ubio je 3. oktobra Aleksandra (70) Pitarevića, njegovu suprugu Stanu i kćerku Dušanku Petrović. Motiv zločina je najverovatnije novac.

Jovan Guzijan Cuner (40) ubijen je u "golfu 4", dok su teško ranjeni njegovi saputnici Đorđe Topić (23) i Rade Cvetić (19), kada su 5. oktobra na Novom novosadskom putu nepoznati napadači iz "audija" pucali u njihov automobil. Cvetić, Cunerov sestrić, posle nekoliko dana preminuo je u bolnici. Cuner je bio dobro poznat policiji. Tri godine ranije bio je sumnjičen za ubistvo Dragana Ugrakovića Ugara, što nije dokazano.

Slavišu Bosijokovića (42), bivšeg francuskog legionara, naočigled nekoliko ljudi sa kojima je razgovarao u Resavici, ubila je 6. oktobra Slađana Ilić (28). Ivan Kontić (32) iz Budve poginuo je 13. oktobra ispred beogradskog kluba "Sova", dok je postavljao eksploziv ispod "audija". Kontić je bio prijatelj sa Ivanom Delićem.

Branko Zagorac (35) ubijen je a njegov prijatelj Dragan Cvetković teško je ranjen 21. oktobra u antikvarnici "Dedinje". Na njih je, kako se sumnja, pucao ... koji je posle nekoliko dana uhapšen.

Karol Vukmanov Šumakov iz Subotice 22. oktobra čekićem je usmrtio suprugu Gizu, a zatim se bacio pod voz. Dalibor Spasić(23) ubio je 2. novembra u Leskovcu, Božidara Jovanovića Božicu (30), bivšeg balkanskog prvaka u kik-boksu.

Ivica Jovanović (32) ubijen je 7. novembra u Ulici Jove Ilića 9 na Voždovcu, kada su dvojica nepoznatih napadača presrela njegov "mercedes" u kome su bili i Uglješa Aranitović iz Šapca, Milan Šćekić iz Mojkovca i devojka koja je posle pucnjave pobegla. Napadači su bili u "folksvagen bori", a hici su ispaljeni sa suvozačevog mesta. Aranitović je od ranije poznat policiji po poslovima sa drogom, dok je Jovanović navodno bio kum Ivana Delića iz Budve, koga je anketni odbor Savezne skupštine osumnjičio za ubistvo Pavla Bulatovića, saveznog ministra odbrane.

Sirijac Shalabi Kodoura (40) ubijen je, a Đura Jovanović je ranjen 11. novembra na parkingu ispred TC "Enjub" na Novom Beogradu. Policija je iste noći uhapsila Milana Vukovića (32) kod koga je nađen pištolj iz koga je pucano. Ranjeni Jovanović preminuo je narednog dana u Urgentnom centru.

Dejan Pavlović (35) ubijen je 15. novembra dok je telefonirao sa govornice kod restorana "Savinac" na uglu Krušedolske i bulevara JNA. Nepoznati napadač ispalio je u Pavlovića pet hitaca, a zatim pobegao prema Karađorđevom parku. Pavlović je od ranije bio poznat policiji po razbojništvima.

Miloš Georgijević (24) apsolvent farmacije nađen je mrtav 17. novembra u stanu u Bulevaru JNA. Policija traga za osumnjičenim Stefanom Ivanišević(40). Miodrag Stojanović ubio je 19. novembra braću Milana i Miroljuba Vasiljevića, vlasnike menjačnice "Trezor".

Srđan Jovanović (33) uhapšen je 22. novembra zbog sumnje da je na smrt pretukao svoju osmomesečnu ćerku Mariju. Aleksandar Ristić (24) ubijen je, a njegov drug Aleksandar Matić teško je ranjen, kada su 25. novembar na njih pucali nepoznati napadači u Stepeničkoj ulici u Beogradu. Obojica su poznati policiji.

Nenad Batoćanin (38), zamenik načelnika Uprave za obezbeđenje ličnosti SMUP-a i Željko Škrba, rekorder u dizanju tegova, ubijeni su 26. novembra u blizini "Marakane" kada su se službenim "pežoom" vraćali sa fudbala. Nepoznati napadači iz automobila u pokretu ispalili su u njihovom pravcu oko 40 hitaca. Sumnja se da je meta ubica bio Škrba, koji je bio prijatelj i sa Željkom Maksimovićem Makom, a da je Batoćanin slučajno stradao.

T. M. S.


vesti po rubrikama

^hronika

18:23h

Protekle godine u Srbiji počinjeno 159 ubistava, najmonstruozniji zločin u Leskovcu

      


FastCounter by LinkExchange