[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Stari Beograd u novinskom oglasu i policijskom zapisu (9)

Traži se dojkinja, zdrava i mlečna

Upitati u trgovini Manojla Klidisa, Knez - Mihailova 36

Ni jedno mesto u Srbiji, i niko, nije mogao da bude siguran i zaštićen bilo gde od te napasti koja ne razjeda samo našu Kraljevinu nego i svako mesto na kugli zemaljskoj", kaže se u "Samoupravi" od 29. oktobra i dodaje: "Kada iz policije stiže vest...:

"Noću, između 24. i 25. o.m. napali su nepoznati razbojnici na kuću u kojoj se nalazi dućan g. Pijade Čelebona. Razbojnici su na šest mesta ranili g. gazdu iz kubure, a zatim su ga naterali d im otvori kasu iz koje su oteli oko 200 dukata gotova novca i sav ženski skupi nakit... Od strane policije preduzete su energične mere da se razbojnici pohvataju. I do sada su dvojica uhvaćeni, a g. Čelebon je prepoznao jednog od njih koji je u društvu sa ostalim poharnicima njegov dućan napadao, uhvatio ga za prsa, doveo do kase da mu je otvori sa cevi kubure na temenu..."

Novine su pratile vremenske mene - prognozu, ali ne u današnjem smislu. Tako se, na primer, za leto 1883. kaže "da je bilo izuzetno beskišno i suvo, a žita su prerano sazrela i s naporom požnjevena; rod je bio osrednji".

U informacijama koje se odnose na lokalne prilike se kaže:
Istukao radikala

Svuda zavladala nesnosna vrućina pa se mnogo pije pivo i ide na kupalište na Savi i Dunavu, dok mnogi građani i fijakerima i pešice odlaze na po ceo dan da se ladaju u šumama po Topčideru".

A jednog građanina muči muka o kojoj ovako oglašava: "Traži se dojkinja zdrava i mlečna pošto je majka novorođenog deteta presušila u mleku. Dobro se plaća. Upitati u trgovini Manojla Klidisa, Knez - Mihailova 36".

Građani su nalazili različite razloge za svađe, tuče i svakojake međusobice. Policija je hapsila, razvađala, mirila. Tipičan je primer svađe između Mihajila Conića, koji j osuđen na deset dana zatvora, i Đoke Dimitrijevića, pa svoje "čitateljstvo" o tome obaveštava "Samouprava":
"Vredno je opisati svađu i tuču između ovdašnjih građana Đoke i Mihajila. Oko 11 sahata pre podne Conić je stajao pred kafanom Krste Jovanovića, a Đoka je išao od Terazija i iznenada je napao Conića, uhvatio ga za ruku, opsovao mu mater radikalsku i rekao: 'Ti si onaj što zvoni svaki put klepetušom kada se ja sa familijom ovuda šetam'. Conić mu je rekao da to nije istina; da on ne zvoni klepetušom, pa mu na psovku odgovori psovkom: opsovao mu je majku naprednjačku...

Rasprava se završila u policiji u terazijskom kvartu. Policija je našla da je Conić kriv, jer su još tada naprednjaci bili na vlasti, a pravilo je glasilo: ko je na vlasti - njegova je pravda i pravo!"

Iz Grocke stiže jedan oglas i jedna vest:
"Dajem na znanje Gročanima i okolini: - Ko ima spor sa sudom, a nužna mu je za to pomoć, može s obratiti potpisanom pisaru koji je stupio u ortakluk sa g. Čedom P. Markovićem, javnim pravozastupnikom za varoš beogradsku. - Sirotinja će dobijati nužan pravni savet besplatno".
U potpisu oglasa: "Pera Đ. Rančić, pisar gročanski".

U to doba je u Srbiji bilo strogo zabranjeno širenje načela socijalističkog i komunističkog (Krivični zakon 92. i 103), "jer je to opasno za srpsku državu".

Komunista u apsu

Međutim, iz ovog sela sa periferije Beograda stiže:
"Ovih dana se u Grockoj pojavio jedan mladić. Kapetanu se učinio veoma sumnjiv da narod zavodi u pravcu socijalističkom i komunističkom, pa ga je, sa svojim pandurima, bez mnogo pitanja i objašnjenja, dobro pretukao sa 50 šiba po goloj zadnjici, a zatim ga zatvorio u aps i držao ga tamo bez leba i vode šest dana. Mladić se čudio zašto ga apse i tuku i kune se da ne zna ni šta je to socijalizam i komunizam...Ali, ni kapetana ni pandure nije mogao uveriti u svoju nevinost".

Trgovac Luka Đorđević javlja "svim zemlodelcima" Srbije da je u Savamali, na obali Save, otvorio "dućan u kome se navodi celokupan espap potreban zemlodelcima", a iz Vajfertove pivare stiže vest da se u "prestonici, ali i širom Kraljevine ovog leta pilo mnogo piva, i da potrošnja sve više raste".

"U Topčideru je počeo letnji kurs u gađanju iz pištolja i puške. Ovaj bi korisni sport trebalo uvesti u celoj Srbiji radi jačanja odbranbene moći našeg Otačestva..."

Dugo je preko štampe, ali i u parlamentu, vođena prepirka i svađa kome da se dodeli da u Srbiji ima monopol na rasturanje i prodaju soli. Posle mnogih žučnih rasprava, pravo da prodaju ovaj "espap" dobile su Italija, Rumunija i Austrija. Uz ovu polemiku na stranicama ondašnje štampe vođena je i "naučna rasprava". Tvrdilo se da dobro osoljena jela i kod "muškinja" i kod "ženskinja" utiču na seksualnu moć i povećavaju želju za razmnožavanjem. Ova moć se, kaže se u tekstu, jednako povećava i u selu i u varoši...

Naravno, ovde je bila u pitanju manje "naučna istina", a više ono što se zove - trgovačko- propaganda, jer je trebalo što više soli prodati. U pomenutom razdoblju industrijska roba sve masovnije je stizala na tržište Srbije, posebno ona iz Evrope, a to se najbolje vidi i u oglasu trgovaca Braće Bajić:

"Imamo na prodaju sve vrste zemlodelačkih mašina. Prvi prodajemo 'Majer trijer' za čišćenje šenice; prodajemo teške vetrenjače nemačke izrade; kome treba mogu kod nas nabaviti razne sorte vršaćih mašina sa konjima i lokomobilom, parnih mlinova stabilnih i sa lokomobilom i 1 ili 2 kamena i drugih alatki najbolje kakvoće i izrade strane. Robu prodajemo plaćanjem odmah ili na duži poček..."

Piše: Ljubomir Tešić
U petak: Tuča beogradskih odbornika


vesti po rubrikama

^feljton

15:00h

Kad je muzika ratovala (29)

15:26h

Stari Beograd u novinskom oglasu i policijskom zapisu (9)

      


FastCounter by LinkExchange