[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 31.12.2002.
Četvrtak, 02.01.2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Republički zavod za statistiku objavio rezultate popisa

Ima nas manje i sve smo stariji

Popisane izbeglice i strani državljani koji duže od godinu dana borave u Srbiji

BEOGRAD - Zaključno sa 31. martom 2002. godine Srbija ima 7.498.001 stalnih stanovnika. Od tog broja u centralnoj Srbiji živi 5.466.009, a u Vojvodini 2.031.992 stanovnika, kažu juče zvanično objavljeni rezultati popisa stanovništva u 2002. godini. U odnosu na rezultate popisa od pre deset godina, iz 1991. godine, kada je, ne računajući Kosovo i Metohiju, prebrojano 7.581.437 stanovnika, broj stanovnika Srbije se smanjio za 83.436, odnosno za 1,1 odsto, iako su ovoga puta popisom bile obuhvaćene i izbeglice.

Albanci i Romi

Najveći prirodni priraštaj imaju Albanci i Romi, a najmanji Bugari i Turci. U 144 opštine Srbi predstavljaju većinsko stanovništvo, u osam opština najbrojniji su Mađari, u tri Bošnjaci, u po dve opštine najzastupljeniji su Bugari, Slovaci i Albanci. Broj Crnogoraca i Makedonaca je smanjen za 40 odsto, iz različitih razloga, bilo da su se ljudi koji su imali boravak u Srbiji odselili posle raspada federacije, ili menjaju opredeljenje prema političkim stavovima, kao što se dešava kod Crnogoraca.

Jugoslovena sve manje

U odnosu na prethodni popis zabeležen je porast onih koji nisu hteli da se izjasne o nacionalnoj pripadnosti (100.000 više nego pre deset godina), na šta po Ustavu imaju pravo. Značajno je smanjen i broj onih koji se izjašnjavaju kao Jugosloveni, na šta je uticao raspad federacije i neizvesnost oko novog imena države, ali njihov prirodni priraštaj je pozitivan, kažu podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Kako objašnjava Zoran Jančić, direktor Republičkog zavoda za statistiku, na smanjenje broja popisanih građana Srbije uticalo je i to što je definicija stalnog stanovništva u ovogodišnjem popisu usklađena sa evropskim i svetskim standardima.
- Na popisu iz 1991. godine pobrojani su svi koji su imali prijavljen boravak u Srbiji, bez obzira da li žive ovde ili su već duže vreme u inostranstvu. Prema novim propisima u ovogodišnjem popisu kao stalno stanovništvo nisu popisani oni koji se u inostranstvu nalaze duže od godinu dana, ali su popisana sva izbegla lica koja su bez državljanstva, i svi strani državljani koji duže od godinu dana borave u Srbiji. U popis nisu ušla interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, objasnio je kriterijume popisivanja Zoran Jančić na jučerašnjem predstavljanju rezultata popisa u pres centru Vlade Srbije.

Bez obzira na to što su promenjena "pravila igre", dalji podaci govore da je na smanjenje broja stanovništva uticalo nešto drugo, a ne kriterijumi popisivanja.
- Starosne piramide više liče na ćupove, 2002. godina je katastrofalna u odnosu na prirodni priraštaj stanovništva. Čak tri petogodišta, znači oni koji su se rađali u poslednjih 15 godina, drastično su smanjena, a ako se ovakav trend nastavi dolazimo u opasnost da postanemo strahovito stara nacija. Već se, sa prosečnom 41 godinom, po starosti nalazimo na desetom mestu u svetu. Udeo maloletnog stanovništva u Srbiji iznosi samo 19,7 odsto, a u svim dosadašnjim popisima je bio daleko iznad 20 odsto, rekao je Jančić.

S. Majdak


vesti po rubrikama

^društvo

16:15h

Za sada samo spekulacije o navodno kloniranoj bebi

16:28h

RZS objavio rezultate popisa: Ima nas manje i sve smo stariji

16:42h

Posle reizbora javnih tužilaca u Srbiji: Do 1. maja na proveri i prekršajci

      


FastCounter by LinkExchange