[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 14. dec 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Spomenik zahvalnosti Mari Resavkinji

Priča o jednom neobičnom spomeniku u Svilajncu

Mara Resavkinja

Oko ličnosti Mare Resavkinje, čiji se bronzani lik nalazi na spomeniku u centru Svilajnca a koji preduzeće "Osmi oktobar" koristi ako zaštitni znak, prepliće se niz predanja. U dalekoj prošlosti njeno ime se vezuje oblast Krajište "Resava", u vreme nadiranja Turaka na Balkan, kao ime kćerke jednog od dvojice srpskih plemića ( Jug Bogdan ) koji su imali devet sinova ( Jugovići).

Legende kažu da se posle Kosovske tragedije 1389. godine Mara zajedno sa majkom zakaluđerila u nekom od skrovitih srpskih manastira. Bliže su istini priče o Mari iz vremena Prvog srpskog ustanka, kao kćeri Jokse Resavca, jednog od prvih doseljenika sa Kosova. Po njima, Mara je kao otresito čeljade sarađivala sa resavskim knezom Petrom Jakovljevićem Erčićem i Stevanom Sinđelićem u organizovanju otpora prema Turcima i lično učestvovala u nekim akcijama .

Istina i legenda o devojci Mari isplitale su se do kulta tako da je ona postala simbol materinstva, slobode i života u Resavi. U znak poštovanja prema istorijskoj prošlosti i ovoj legendarnoj ličnosti, Resavci su 1926. godine u centru Svilajnca podigli spomenik zahvalnosti palim Resavcima u Prvom svetskom ratu i spomenik ukrasili bronzanom figurom Mare Resavkinje. Figuru njene majke izvajao je slovenački vajar Ivan Zajec po liku Svilajnčanke Zore Milosavljević - Bidžić.

Devojka na spomeniku u desnoj ruci drži buktinju, a u levoj lovorov venac, pod nogama su joj truba i doboš - simbol monarhije. Izaslanik kralja Aleksandra Karađorđevića je, uvidevši ovu "nezgodnu simboliku " pod nogama devojke, napustio svečanost prilikom otkrivanja spomenika.

Spomenik je za vreme Kraljevine bio meta napada i 1934. godine bila je doneta odluka o njegovom rušenju. Smrt Kralja Aleksandra u Marselju 1934. godine i kasniji događaji uoči izbijanja Drugog svetskog rata omeli su izvršenje ove odluke. Spomenik je porušen za vreme Drugog svetskog rata, a na osnovu sačuvanog kalupa, spomenik Mare Resavkinje obnovio je 1956. godine slovenački vajar Lojze Dolinar.


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

S V I L A J N A C

15:25h

Naselje poznato kao zanatski centar

15:33h

Srpski junak Stevan Sinđelić je rođen u selu Vojski

15:40h

DOS-DS čvrsto drže vlast

15:47h

Svilajnac je danas među najlepšim gradovima u Srbiji

15:55h

Priča o jednom neobičnom spomeniku u Svilajncu

16:04h

U Svilajncu se nekim stvarima bave baš temeljno ...

16:11h

Dileme oko privatizacije društvenih preduzeća

16:18h

Resavski manastiri: Karađorđe im poklonio zvono

16:23h

Privatna fabrika nameštaja

16:30h

Regulacija Resave od proleća

 FastCounter by LinkExchange