[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vetrovi i pesak "odvojili" Belu Crkvu od Vojvodine

Bogata kotlina

Belocrkvanska kotlina spuštena je između Vršačkih planina na severu, lokve na jugu i Banatskih planina na istoku. Ona je otvorena prema zapadu, ka Panonskoj niziji, zbog čega, u odnosu na nju, predstavlja poveći zaliv. Vetrovi su u kotlinu navejali les i pesak. Les pokriva sve niže predele, dok je pesak navejan na zapadnoj strani, u obliku dugačkih dina, u pravcu jugoistok - severozapad. Ovaj pesak odvaja belu Crkvu od Panonske nizije.

Proširenje reke Nere kod bele Crkve nastalo je posle oticanja neogenskog jezera. Inače, Bela Crkva se nalazi u centralnom položaju i Nerinom proširenju naslanjajući se na njen severni viši obod, a južnije se spušta u vlažnu i brdovitu Nerinu dolinu. Ovo više zemljište vrlo je pogodno za vinogradarske kulture a ostalo za zemljoradnju.

Najstarija železnica

Kod Bele Crkve se nalazi granični prelaz sa Rumunijom- Kaluđerovo i najstarija železnica na Balkanu iz 1856. godine, aerodrom u Ce kategoriji i hidrosistem Dunav Tisa Dunav.

Vina

Svojevremeno su belocrkvanski beli rizling i hamburg bila vina vrsnog renomea izdvajajući se po kvalitetu od ostalih banatskih vina. Vinograda još ima ali su dosta proređeni, a ove godine rod je drastično podbacio.

Doseljenici

Iz sačuvanih pisanih dokumenata saznaje se da su se u Belu Crkvu prvi doselili Nemci 1717. godine, zatim je srpska Suvaja 1742. godine pripojena ovom gradu da bi se Rumuni doselili 1781. godine, Jevreji 1750. a Mađari tek 1852. godine.

Katolička parohija

Južni Banat je jedan od velikih raskrsnica od praistorije do danas. Najstariji podaci o Beloj Crkvi potiču iz 14 veka i vremena ugarske vlasti u Banatu. Kao jedna od 8 katoličkih banatskih parohija, u periodu od 1332.-1449. pominje se i Fehergyhaz. Naselje pod tim imenom pominje se i 1355. godine u okviru velikokrašovske županije a zatim se gubi i ne nalazi u poznatim pisanim izvorima sve do pod kraj turske vladavine u Banatu, 1681. godine, kada je sigurno bilo naseljeno Srbima. To naselje ustalo je 1697-1698 g. protiv Turaka, ali je bilo uništeno i premešteno u obližnju Suvaju, nedaleko od Bele Crkve.


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

BELA CRKVA

14:14h

Predsednik SO Bela Crkva: DOS se održao

14:20h

Vetrovi i pesak "odvojili" Belu Crkvu od Vojvodine

14:28h

Četiri bogomolje

14:36h

Ozren Radosavljević, samouki istoričar

14:43h

Oživeće privreda

14:50h

O Beloj Crkvi iz istorijskih arhiva

14:58h

Vesti - Krivolov

15:06h

Deliblatska peščara, jedinstven rezervat u Evropi

15:11h

Karneval cveća

 FastCounter by LinkExchange