[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 5. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Senzacionalna tvrdnja niškog istoričara dr Dragoljuba Simonovića

Miloš Obilić je brat kneginje Milice

Prava istina je skrivana od Turaka iz diplomatskih razloga kojima je ruvodila kneginja Milica posle kosovskog poraza

Niški univerzitetski profesor u penziji, doktor ekonomskih nauka i istoričar Dragoljub Simonović tvrdi da je nakon obimnih istraživanja i pet objavljenih knjiga došao do istorijskih činjenica koje potvrđuju da je legendarni srpski kosovski junak Miloš Obilić ustvari rođeni i jedini brat kneginje Milice - Nikola Vratković.

Posle trilogije o Nikoli Vratkoviću dr Simonović je nove dokaze za ovu tvrdnju izneo i u knjizi "Vidijanstvo u Srba"(Medijanida) koja je ove godine izašla u izdanju niške "Gradine"Asocijacije naučnika i umetnika Niša (ANU) i niške "Ekonomike".

- Srpska istoriografija dugo nije imala odgovor na pitanje ko je ustvari bio Miloš Obilić, stvarna ličnost ili legenda, jer smo se mahom oslanjali na Vukove zapise, kaže za "Glas" dr Simonović. Međutim, ja sam potražio i još neke izvore o kojima se do sada znalo, a jedan od njih je i Erlangenski rukopis iz 1720. godine. To je ustvari zbornik srpskih narodnih pesama nastao krajem 17. i početkom 18.veka, čuvan je u nemačkom univerzitetskom gradu Erlingenu i po njemu i dobio ime, a pisan je takozvanom "diplomatskom ćirilicom", krasnopisom, pa su Nemci dugo mislili da se radi o nekom starom obliku gotike. Tek ga je početkom 20. veka u Beogradu objavio Erhard Gezeman i u tom rukopisu je zapisano 270 srpskih narodnih pesama koje nisu dovoljno kompilirane sa istorijskim činjenicama, kaže dr Simonović.

Turski zapis

"....Godina 1389. jun 28...Sultan Gazi je stajao u glavnini islamske vojske i promatrao gomile ubijenih i zarobljenih nevjernika...Jedan od velmoža i nevjerničkih kraljeva u to vrijeme bijaše poznat pod imenom Miloš Nikola, sam sebe je žrtvovao i osudio na pogibiju. On se uputio pod carski barjak i govorio:"Imam da kažem jednu tajnu Sultanu..."Doneo je u svom rukavu sakriven otrovni handžar i kad se približio da poljubi Sultanovu nogu, jakim udarcem zario je nož Sultanu u trbuh...Ovaj tvrdoglavi nevjernik ovim odvažnim djelom sebe je učinio glasovitim i poznatim..."(Iz zapisa turskog istoričara Idrisa Bitlisija,sačuvanog iz 15.veka)

Rodoslov

Nikola Vratković je istorijska ličnost, srpski princ, rođeni brat kneginje Milice. Njih dvoje su deca Vratkova koji je čukununuk Stefana Nemanje. Nemanja je svoju županiju u Toplici ostavio najstarijem sinu Vukanu, a on svom sinu Vratku, Nikolinom i Miličinom ocu.Nikola je ubio Murata po nalogu kneza Lazara.

Nikola Vratković je na Kosovski boj otišao sa Ivanove kule, čiji su tragovi kod Kuršumlije i danas prepoznatljivi, tvrdi profesor Simonović, dodajući da su Bog Vid, Vidovdan i Vidijanstvo, srpski božanski simboli koji su se otelotvorili u princu Nikoli Vratkoviću. Vid je za Srbe ono što je za Grke Apolon, kaže na kraju Simonović za "Glas".

Naš sagovornik dalje objašnjava da je Erlengenski rukopis nastao u vreme austrijsko-turskog rata, kada su Austrijanci na kratko bili i u Nišu. Prepostavlja se da je tada princ Eugen zatražio da mu se zapišu srpske narodne pesme. Simonović dalje objašnjava da se u odgonetanju ko je Miloš Obilić oslonio i na Vukove zapise 1818.- 1870. godine, ali naročito i na ono što je doneo Bora Stanković sa svojom "Koštanom" i drugim delima, a to su narodne pesme jugoistične Srbije.

To je područje na kojem Vuk Karadžić nije boravio, kao ni na Kosovu, ali je od 1840. godine prikupljeno oko 20 hiljada pesama, sa vrlo specifičnim dijalektom i motivima i u njima se kao i u Erlingenskom rukopisu nigde ne pominje Miloš Obilić, naglašava profesor Simonović, ali se neprekidno pojavljuje jedini brat kneginje Milice, Nikola Vratković (po ocu Vratku), koji je bio srpski princ sa staništem u Kuršumliji.

- Kada sam 1992. godine objavio knjigu "Nikola Vratković, kosovski car i bog",ona je izazvala burna reagovanja naučne javnosti, mada niko nije mogao ozbiljnije da opovrgne tu moju tezu. Jedino su mi neki govorili da mi je za takvu tvrdnju potrebna opipljivija istorijska osnova,objašnjava Simonović. A onda dodaje da je i našao takav izvor.

Radi se o rukopisu o Kosovu turskog istoričara iz 15.veka Idriza Bitlisija.Taj rukopis je u Sarajevu 1969. godine u Zborniku tamošnjeg Filozofskog fakulteta objavio orijentalista Salih Trako, a u njemu pored ostalog piše da je Sultana 28. juna 1389. godine usred njegove vojske ubio "jedan od najboljih iz onog opakog naroda u to vrijeme poznat pod imenom Miloš Nikola...

"Simonović tvrdi da je nadimak Miloš Nikola dobio iz milošte, kao mlađi i jedini brat kneginje Milice. U turskim zapisima se Muratov ubica naziva još i "Biliš Kub-ila", a "kub-ila" na turskom znači "onaj koji zna zadati udarac", pa su Srbi to dalje varirali u Kobilić i Obilić.

Profesor Simonović kaže da je Nikola sakriven iza Miloša Obilića pored ostalog i zato što je srpski dvor posle Kosovskog boja uspostavio drugačiji odnos sa Turcima, a i sama kneginja Milica je dala svoju kćer Oliveru za Bajazita.

A kako bi sve ono čemu je narod pevao mogli čuti i Turci, sve je moralo da liči na bajku i legendu, pa su zato i mnogi detalji i Kosovskom boju u narodnim pesmama dobijali drugačija imena i odredišta. Turci su inače dugo pogibiju svog Sultana na Kosovu uzimali kao nešto sramno što im se dogodilo, kaže dr Simonović, inače predani sakupljač i istraživač narodnih predanja i stvaralaštva jugoistočne Srbije, a posebno svog rodnog Zaplanja.

Milorad Doderović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

14:44h

Senzacionalna tvrdnja niškog istoričara dr Dragoljuba Simonovića

15:16h

Studenti, stipendisti zadužbina BU o uspehu i svojim planovima

15:35h

Neobičan, a jednostavan izum Subotičanina Stipana Saulića

15:58h

Muzej Nikole Tesle danas proslavlja pola veka postojanja

16:15h

Američki biolozi ustanovili da foka ima izuzetnu memoriju

 

 


     


FastCounter by LinkExchange