[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 1. decembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mlađan Dinkić, guverner NBJ,o prekretnici reformi i zašto G17 postaje stranka

U Srbiji još niko nije osuđen zbog korupcije

Građane najviše ne bole ekonomske mere, već što nije bilo pravde.

Finansijski lobiji preuzeli ključne sudske procese, a stranke polako postaju interesne grupe

BEOGRAD - Posle petooktobarskih promena, uz uspostavljenu makroekonomsku stabilnost, u tri ključne oblasti sistemske reforme se uspešno odvijaju- u bankarskom sektoru, poreskoj sferi i privatizaciji koja se naglo ubrzala.

Doduše, najviše otpora treba očekivati prema fiskalnoj reformi, jer upravo ona treba da skreše krila sivoj ekonomiji i da izbije iz džepova profit mnogima koji tako zarađuju, a uspeh će zavisiti od organizovanosti nove poreske administracije- i kadrovske i informatičke, sumira dosadašnje uspehe Mlađan Dinkić, guverner NBJ, koji istovremeno glavne opasnosti, na prekretnici na kojoj se našao reformski kurs, vidi u činjenici da i dalje ne postoje gotovo nikakve sankcije za kršenje zakona.

Spokojan sam

- NBJ će postati Narodna banka Srbije i to pitanje će biti rešeno ustavnim zakonom, pošto se u ustavnoj povelji uopšte i ne pominje. Centralna banka svakako spada u one institucije koje moraju raditi u kontinuitetu. Što se mene tiče, bez ikakvog straha čekam ustavnu povelju, i nikakve pretnje ili ucene me ne mogu sprečiti da radim onako kako sam radio, jer iza sebe imam nesporne rezultate i NBJ je postala prava institucija, jedna od retkih u zemlji koja funkcioniše besprekorno. Dokle god Narodna banka bude imala dobre rezultate, politički mudri u Srbiji neće imati razloga da postavljaju pitanje guvernera, a ko pokuša da, pored svih problema, pokreće i pitanje nečega što je uređeno, suočiće se sa sudom javnosti i verujem da će mu se to obiti o glavu, konstatuje Dinkić.

Privatizacija banaka

- Reforma banaka je u završnoj fazi i posle poslednjih kontrola zadovoljan sam stanjem u većini banaka koje su u pripremi za privatizaciju. Agencija je usvojila strategiju, NBJ će, mesečno prateći pokazatelje, imati pojačan nadzor nad ovim bankama dok ne pređu u privatno vlasništvo, a Ministarstvo finansija treba ,u ime Vlade, da organizuje proces njihove prodaje. Očekujem da će do sredine 2003. najmanje tri domaće banke krenuti u privatizaciju i Novosadska, Kontinetal i Jubanka će verovatno prve biti ponuđene strateškim partnerima, a za njihove većinske udele zainteresovane su ozbiljne strane banke. Uz to, doneta je odluka da se Vojvođanska i Komercijalna banka ne prodaju u većinsko vlasništvo stranaca, objašnjava guverner

- Nepostojanje dovoljnih ekonomskih sloboda zbog korumpirane birokratije na svim nivoima, kojoj izgleda odgovaraju komplikovane procedure i izdavanje raznoraznih dozvola i licenci, jesu smetnje za biznis, ali podjednako je opasna i činjenica da u zemlji još niko nije osuđen zbog korupcije, osim onih koji su sami sebi presudili. Zahvaljujući tome, finansijski lobiji su ponovo digli glavu i preuzeli na sebe vođenje ključnih sudskih procesa, po principu - više pravde za onoga ko može više da plati. Na žalost, i moralno čiste sudije, verovatno zato što nemaju dovoljno informacija, to ne uviđaju, što otežava posao svima koji žele uspostavljanje reda na finansijskom tržištu, jer ako nema sankcija koje sprečavaju korupciju, onda se urušava ceo sistem. Suština reformi je da se naprave podsticajni zakoni za preduzetnike, ali ako se oni krše moraju da slede stroge sankcije, jer u protivnom sami propisi ništa ne vrede. Uz to, i policija ne daje dovoljno jake dokaze sudovima, jer nemaju zeleno svetlo iz vrha policije da do kraja sprovedu određene postupke. Moram da priznam da sam jako deprimiran i čini mi se da i slon uđe u robnu kuću i polupa svu stakluriju da policija ne bi uspela da ga uhvati..

A političari, koliko su oni u svemu tome nevini?
- Političari iz nove garniture su videli da onima iz prethodnog režima, koji su krali i nanosili štete državi, ne fali ni dlaka sa glave. Činjenica da su poslanički imunitet Milovana Bojića, čime je sprečen istražni postupak, potvrdili i poslanici DOS-a, govori o nekoj vrsti kolegijalnosti sadašnjih sa prethodnim poslanicima- kao da aktuelni spremaju neku vrstu odstupnice za neki svoj sutrašnji slučaj. U takvoj atmosferi motivi za korupciju rastu, a ljudima u izvršnoj vlasti se šalje signal da se ne plaše za posledice, ma šta radili. Kako, na primer, objasniti da je na Vladi Srbije većinom glasova odbačen predlog zakona o sprečavanju konflikta interesa, sem da smo blizu raspada sistema.

Koliko finansijski lobiji, koje ste pomenuli, utiču na same političare?
- To nije direktan uticaj, mada finansijski lobiji drže pod kontrolom neke manje stranke, koje ih onda politički pokrivaju i suprotstavljaju se onima koji žele pravni i finansijski red. I srpski premijer, da bi imao većinu u Vladi, nekada pravi trule kompromise i nepotrebno prima na sebe sav odijum javnosti, iako ne učestvuje u tim stvarima. Pitam se zašto plaća političku cenu lošeg ponašanja svojih koalicionih partnera.

I šta je izlaz iz takve sumorne situacije?
- Jednostavno mora se uspostaviti sistem sankcija za kršenje zakona. Sada bi najgori bio sukob onih u izvršnoj vlasti koji zaista žele stvarne promene u sudstvu, naravno, ne da bi uticali na sudove, već upravo da bi oni mogli nezavisno i efikasno da rade, i moralno čistih pravnika, ali koji kao da žive na drugoj planeti i ne vide šta se dešava. To bi bio sukob pogrešnih ljudi. U NBJ ćemo pripremiti dosije sudskih skandala iz prethodne dve godine iz finansijske oblasti, uz dokumenta koja su se zaglavila u raznim fiokama i predočićemo ih ljudima iz pravosuđa, sa željom da oni sami predlože izlaz- koje su izmene zakona potrebne za efikasniji sudski postupak i obezbeđenje nezavisnosti sudova od izvršne vlasti, ali i od finansijskih lobija koji su sposobni da plate "pravdu". Moramo napraviti mehanizam za otkrivanje i sprečavanje korupcije i u okviru toga mislim da je lustracija u nekim sudovima neophodna. Zaista mislim da nije normalno da advokati banaka koje su bile u sudskom sporu sa NBJ budu viđeni kako sede u kafani sa predsednicima sudova u kojima su se ti postupci vodili...

Zbog čega je G 17 rešila da postane politička stranka?

- Mi želimo da reforme sprovedemo do kraja i da promenimo sistem i da u tome preuzmemo na sebe veću odgovornost. Recimo, iako nas brine što u pregovorima o budućoj zajednici Srbije i Crne Gore Srbija prihvata loša rešenja, mi nemamo političku snagu da na to utičemo. Slično je i kod sudstva i policije gde vidimo da se urušava sistem moralnih vrednosti. Siguran sam da većina ljudi podržava reforme koje se odnose na razvoj zemlje i poboljšanje standarda, i da ih više od ekonomskih mera boli što nije bilo pravde. Ne želimo da samo o tome govorimo i navučemo na sebe opravdan gnev građana, već da se politički angažujemo i da to menjamo. Mi nismo imali poslanike u parlamentu i došli smo u situaciju da ne možemo da utičemo na donošenje reformskih zakona. U prvih godinu i po dana saradnja na ovom planu je bila dobra i doneseni su brojni sistemski propisi, ali u poslednje vreme, kako se krnji i DOS, stranke polako postaju interesne grupe. Na primer, Nova demokratija nije glasala u parlamentu za Zakon o poreskoj administraciji, koji može da sreže sivu ekonomiju. Čega se plaše, da mnoge firme više neće imati privilegovan položaj?

Kurs stabilan

- U narednoj godini prvi put bi trebalo da imamo godišnju inflaciju ispod 10 odsto, od čega bi bazična inflacija iznosila svega 5 odsto. To istovremeno znači da neće biti problema ni sa stabilnošću valute. U politici kursa se ništa neće menjati, on će se i dalje utvrđivati u skladu sa ponudom i potražnjom deviza, a privrednici su se već navikli na dnevne oscilacije kursa, smatra guverner.

Za šta će se zalagati G17 kao politička stranka?
- Mi želimo da od Srbije napravimo modernu državu, kojom će vladati sposobni i pošteni, nekorumpirani ljudi. Nastojimo da se stvore uslovi da u budućem ekonomskom razvoju istu šansu dobiju domaći i strani investitori, jer bi svaki ekstrem bio loš. Sigurno je da ne treba sve kompanije ili banke većinski prodavati strancima, ali ono što je nužno jeste da se, uz velike, sistemskim merama ojača i sloj domaćih srednjih i malih preduzetnika i da oni povuku razvoj i zaposle što više ljudi. Ujedno, to je i način da Srbijom ne dominiraju dva-tri finansijski jaka čoveka, koji mogu da imaju monopol i nad politikom i nad sudovima.

Bojana Jager


vesti po rubrikama

^intervju

17:42h

Mlađan Dinkić, guverner NBJ,o prekretnici reformi i zašto G17 postaje stranka

17:58h

Nenadu Ziliću nagrada "Fondasion d Frans "     


FastCounter by LinkExchange