[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 22. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ko je ovaj čovek

Andreja Savić

(Lovac na potezu)

Početak - rođen je 1947. u mestu Rečnik, opština Jagodina. Koliko god se hvalio transparentnošću kao novim debeovskim stilom, nije naveo ime roditelja, niti njihovo zanimanje. Ili ga kolege nisu ni pitale? Detinjstvo - uvek je više voleo da razmišlja, posebno o kombinacijama u crno-belom svetu šaha...

Verska opredeljenost - pravoslavna.

Nacionalnost - Srbin. Kaže da je naša služba "vodeća na Balkanu", i "Više nema unutrašnjeg neprijatelja", epiteta zbog kojeg su mnogi očevi i dedovi nosili prugasta odela. I pre je tvrdio da nema ni "verbalnih delikvenata": "Verbalni delikt smo, na primer, smestili u muzej i on nije više predmet rada ove tajne službe Srbije i Jugoslavije. Čak ni verbalni napad na instituciju predsednika Republike Srbije. To rade organi pravosuđa. I sintagma "unutrašnji neprijatelj" definitivno je proterana s ovih prostora."

Svestan da živi u sredini u kojoj je zavirivanje u tuđi lonac omiljeni hobi, odlučio je da razočara "radio Mileve" i da ovu, po mnogima, najvažniju partiju, odigra krajnje otvorenim stilom. Zalaže se za totalnu demistifikaciju tajne "organizacije", i kaže: " Istina, jedno vreme Služba je bila jedna siva zona, mrak...

Bivši načelnici, ne svi, neki, su pridavali imidž nedodirljivosti. Nijedan novinar nije mogao da dopre do njih, ništa se nije obelodanjivalo... Javnost je bila uskraćena za informacije o rezultatima, ili problemima u Službi..."

Obrazovanje - u Beogradu je diplomirao na Fakultetu političkih nauka. Na istom fakultetu je i magistrirao, dok je doktorirao na skopskom Fakultetu za bezbednost.

Karijera - dr Savić je ceo radni vek radio u Službi. Počeo je 1972. kao operativac, i kako to pravila nalažu, prošao je sve faze - od operativnog i analitičkog rada do rukovodećih funkcija. Godine 1988. posvetio se naučnom radu i počeo da predaje Osnove državne bezbednosti na Višoj školi unutrašnjih poslova, popularnom ŠUP-u i Fakultetu civilne odbrane. Ubrzo je imenovan i za Šefa katedre Državna bezbednost i za načelnika Obrazovno-istraživačkog centra. Studenti kažu da je bio korektan profesor, i da je, posebno, voleo one koji su umeli da "odigraju" pravi potez...

Napisao je nekoliko knjiga, jedna od poznatijih je "Uvod u državnu bezbednost", u izdanju VSUP Beograd, 1994. godine.

Njegovu definiciju tajnih službi, iz udžbenika za srpske policajce, citirao je i Marko Lopušina u "Ubij bližnjeg svog": "Obaveštajna služba je društveno istorijski i klasno uslovljena, specijalizovana organizacija koja, u okviru svog delokruga rada, sprovodi tajne obaveštajne, kontraobaveštajne i subverzivne akcije prema vitalnim interesima protivnika, koristeći pri tom, takođe, specifične metode i sredstva, s ciljem ostvarivanja određenih političkih interesa i zaštite unutrašnje i spoljne bezbednosti zemlje." Uh!

U žižu javnosti stigao je pre godinu dana (11. novembra) kada ga je Dušan Mihajlović, ministar MUP-a postavio za šefa SDB-a. Osim promene broja mobilnog telefona, novi prvi čovek Srbima neomiljene Službe (zbog istorijskog nasleđa iz perioda OZNE, i UDBE) može se pohvaliti i novim imenom - BIA, ali i zbog ključnih "detalja".

"BIA više ne prima komande od MUP-a, već je direktno podređena Vladi Srbije i Savetu za državnu bezbednost... U uslovima ove političke turbulencije biće samo profesionalno, ne i politički instrumentalizovana... Da bi BIA nekoga "operativno obrađivala" (prisluškivala mu telefon, prim. a.), mnogo instanci bi moralo da kaže "da"." U prevodu, agent iz Ćuprije se obrati nadležnima u Kragujevcu, ovi iz Kragujevca odgovarajućoj upravi, gde se formira predlog, koji stiže do Savića. Onda on to pregleda, proverava da li je sve OK, i ako jeste, šalje dopis predsedniku Vrhovnog suda Srbije, pa on, ili neki drugi sudija, donosi rešenje kojim omogućava, kako kaže vođa BIA, određene mere nad određenim čovekom, u određenom roku...

A predsednik Koštunica, prema njegovim tvrdnjama, nije bio obrađivan ni jednog sekunda...(afera s prisluškivanjem predsednika SRJ).

Prvi "okršaj" imao je s "crvenim beretkama", smirio je protest i od JSO-a dobio šahovsku garnituru s metalnim figurama. Kolega iz nemačke obaveštajne službe darivao mu je kompakt disk s šahovskim programima, čime je jasno stavljeno do znanja da svi znaju da je novi srpski Džems Bond, šahista, bivši dugogodišnji predsednik Šahovskog saveza Beograda i potpredsednik ŠS Jugoslavije (1994-1998).

Stranački angažman - nije član nijedne partije: " Neka se čelni čovek menja, neka on bude i političar, ali profesionalni organizam Agencije mora da bude neutralan. Insistirao sam da nijedan radnik BIA ne može i ne sme biti član neke političke stranke, niti sindikalno organizovan. Samo pravi zanatlija, koji radi jedan specifičan posao, kao što je to na Zapadu."

Zanimljivosti - prvi je šef tajne službe koji se pojavio pred Odborom za bezbednost u srpskom parlamentu.
"Ovo su istorijska vremena, shvatio sam i verujem da nešto može da se promeni. I menja se", kaže ovaj strateg budućnosti, zbog čega je mnoge asocirao na "lovca na potezu".
Oženjen je Verom, imaju kćerku.

ZORICA ZARIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:10h

Prema najavama meteorologa, visoke novembarske temperature ne moraju biti najava duge i oštre zime

17:25h

Ko je ovaj čovek: Andreja Savić

      


FastCounter by LinkExchange