[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 1. novembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Slatko i neobično takmičenje u Braničevu

Torte za Ginisa

Prave se i na 21 sprat, ima i vojničkih u obliku tenka, Paje Patka, srpskog opanka

Na svetu ne postoji takmičenje u pravljenju svadbenih torti, ali ga ima Braničevo. Svadbarski časopis "Svatovac" pre nekoliko dana je u konkurenciji 57 svadbenih i mladenačkih torti za najlepšu i najukusniju proglasio sedmospratnu tortu radionice "Tamaris" iz Požarevca vlasnika Slobodana Jovanovića koju su naručili i u slast pojeli i svatovima podelili mladenci Karolina i Dejan Janković iz sela Mustapić kod Kučeva.

I ne samo to, na torti je pre svečanog sečenja upaljen veličanstven petominutni vatromet. Ovakvi događaji postali su pravilo i na ostalim braničevskih bogatim svadbama gde se uz šampanjac obavezno nazdravlja u čast mladenaca i jedu glamurozne mladenačke torte od dvadeset i više spratova.

Diznilend

Dečje torte iz Diznilenda, povodom rođendana, krštenja prave se u obliku srca, sa figurama junaka iz Diznilenda. Za najatraktivnije torte poveljama su nagrađene dve torte sa likom Paje Patka na krštenju šestomesečnih blizanaca u selu Klenje kod Golupca.

Jovanović ima već desetodišnje iskustvo a sada je doajen u ovom kraju jer poseduje najbolje opremljene mašine koje je sam konstruisao jer je inženjer mašinstva. Torte su priča za sebe, kako po izgledu tako i po ukusu. Prelepo dekorisane sa cvetićima iz inostranstva, ružama svih boja i obaveznom ukrasnom figurom mladenaca na vrhu.

- Prave se na uobičajen način i po desetak sati traje njihovo uobličavanje i ukrašavanje - kaže Aca Nikolić Šećerko iz Srednjeva koji je u svojoj dvadestpetogodišnjoj karijeri napravio oko 3.500 hiljada različitih torti i svaku pravimo da bude sledeći sprat različit.

Nagrađen je i Aca Nikolić za poseban oblik vojniče torte u obliku guštera dugog dva i po metra a težine 45 kilograma, dok je Goca Ilić iz sela Pankovo kod Petrovca na Mlavi za tortu na svadbi Silvane i Dejana u selu Ranovac nagrađena posebnom poveljom časopisa "Svatovac".

Mašta može mnogo da pomogne u kreiranju svadbenih torti. Braničevski poslastičari slabo koriste strane kataloge a više koriste sopstvenu kreativnost. Najveće je zlo što sada u svakom selu ima i divljih poslastičarnica koji ne plaćaju porez a prave svadbene torte lošeg kvaliteta. Inače, svadbe po pravilu traju tri dana za svaki dan se pravi i naručuje posebna svadbena torta za nevestu i mladoženju.

Na svadbi Saše i Olivere Butić u Ranovcu glavni mladenački sto je krasila torta rekorderka od 11 spratova , na veselju kod Nenada i Sunčice Aleksić takođe iz Ranovca svatovi su bili više nego impresionirani kad je uz zvuke trubača uneta svadbena torta od 21 sprata koja bi lako mogla da uđe i u Ginisovu knjigu rekorda.

Vojničke torte

Povodom ispraćaja u vojsku prave se torte u obliku tenka, aviona, guštera, stare srpske šajkače, sportske trobojke a za najatraktivniju proglašena je torta - srpska zastava na ispraćaju Baneta Jovića na veselju u Rabrovu koja je bila teška 36 kilograma.

Impresivno su delovale i svadbene torte na svadbama Dragana i Sanele Vrećić u Manastirici sa 20 spratova, teška 58 kilograma, koju su nosila čak četvorica konobara, a na torti se nalazila i uveličana fotografija mladenaca.

Takmičenje u pravljenju torti je svojevrstan seoski prestiž, pogotovu što je postao običaj da pored mladenačke torte domaćin naruči još oko 200 do 300 torti drugog oblika i izgleda za ostale svatove.

Tekst i foto: Dragan Stodić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

14:53h

Niški prilog velikoj priči zašto nam talenti odlaze

16:24h

Slatko i neobično takmičenje u Braničevu

 

 


     


FastCounter by LinkExchange