[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 27. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Ko je ovaj čovek?

Mihajlo-Bata Paskaljević

(I mrtav- ladan zaljubljen)

Početak - rođen je 14. januara 1923. u Požarevcu. Otac Zoja, industrijalac i majka Olga, namučili su se s naslednikom. Muke su bile slatke, a nekad i Tantalove: od svojeglavosti do ludila sa ženama... Računali su da će u diplomate, ali šta je tu je. Ako mu se posreći da mu za života Skupština Srbije izglasa zakon o denacionalizaciji, porodični imetak (imanje u Kruševcu procenjeno na devet miliona dinara) biće njegov.

Detinjstvo - prvi automobil u Beogradu bio je njihov, a ako bi mu se "steškilo" u njemu, pratila ih je kočija, da pređe na čist vazduh...

Verska opredeljenost - pravoslavna.

Nacionalnost - Srbin. "Volim domaći film, tu sam veoma slab i ne umem da ga kritikujem, nemam srca za to..."

Obrazovanje - gimnaziju je završio u Kruševcu, maturirao je 1941. Muzičku akademiju - pozorišni odsek u Beogradu, apsolvirao je 1944. Studirao je i Filozofski fakultet - jugoslovensku književnost i stigao na korak do diplome. Vidike je širio u Parizu, kod Žak Le Koka pohađao je Školu za pantomimu i pokret.

Karijera - kao gimnazijalac učlanio se u KUD "Ivo Lola Ribar" i Akademsko pozorište u Beogradu. Ubrzo je ušao u tek osnovano Beogradsko dramsko pozorište (stalni član postaje 1950.). Spreman da radi kao crnac, oprobao se u silnim predstavama, posebno su mu legle "Slamnati šešir" i "Bal lopova", jer je rođen za vodvilj. Punom parom bacio se na komedije i sporedne role, što mu je donelo ogromnu popularnost.

Dve godine igrao je u Narodnom pozorištu, od 1950. sledećih 11 godina u Beogradskom dramskom, pa još 11 u Savremenom pozorištu, a u Pozorištu na terazijama celih 18 godina...
Ovaj čovek, za koga bi se moglo reći da je konstantno bio rasprodat, jedan je od retkih živih glumaca o kome je snimljen dokumentarac - priča o 50 glumačkih godina i 75 većih uloga (bez koprodukcija, TV filmova i serija, jer bi onda autor, Zdravko Randić, morao da piše u nastavcima). On, inače, planira da snimi još 75 filmova, samo ne zna s kim...

Bora Čorba posvetio mu je pesmu: "Mogao je biti idealan Romeo, al" fizički izgled malčice ga omeo"!
"Kada sam sebe prvi put video na filmu, bio sam prosto šokiran i zapanjen! Zamišljao sam sebe mnogo lepšim! Cele noći nisam mogao da zaspim od užasa, eto tako sam ja na sebe delovao..."

A filmsku karijeru je počeo 1949. "Čudotvornim mačem", da bi se istakao u "Sumnjivom licu" "Diližansi snova", ""Bog je umro uzalud", "Moja luda glava"... Hiperproduktivan kakav je, samo u jednoj godini snimio je pet filmova: "Rat uživo", "Nataša", "Gromovi Sv. Ilije", "Bumerang", "Mrtav -ladan" i, naravno, "Zona Zamfirova".
"Podvig je danas napraviti film, jer, dobro je rekao pokojni Radoš Novaković:"Novac je najveća zvezda na filmu". A mi tu glavnu zvezdu nemamo."

Doduše, njemu je lova i privatno bila presudna. Slovi za tvrdicu, gradom kruži kletva: "Dabogda ti Bata bio sponzor", a prijatelji ga brane: "Trebalo je zaraditi za sve poklone kojima je obasipao ljubavi, kojih je, vala, imao za dva ljudska života..."

"To o tvrdičluku je lansirao Novak Novak, ispalo je lep štos... Zar je malo onih koji bi da im neko vikne piće. Tu ja zauzmem gard: gde, bre, da ti platim kafu i srušim mit o živom Kir Janji, koji tolike godine mukotrpno gradim?" - pita se i šali:" Jednom sam od konobara pozajmio deset dinara, poručio kiselu vodu, a zatim tražio račun. Konobar je naplatio, ja sam tražio kusur. Čovek mi je zabezeknuto vratio osam dinara. Drugi put, vozio sam se taksijem do Košutnjaka. Taksimetar otkucao 50 dinara, ja vozaču dam 25. On me gleda, ja kažem - pa, i ti si se vozio."

Stranački angažman - bio je u NOB-u, "izprave", dve godine...

Zanimljivosti- "Uvek i iznova me je uzbuđivalo i izluđivalo: biti glumac, biti vajar tuđih sudbina, oživljavati te i takve živote na način da gledalac ne poveruje. Tajna je, dakle, u samom činu, u igri... Znam da sedim na snimanju s kostimom ispod pazuha, iako nije planirana moja scena. Šta znam, možda reditelju padne na pamet da nešto improvizuje, promeni, pa mu ja zatrebam!"

Ovaj radoholik je jednom najuren iz pozorišta jer je pauza trajala 40 minuta, a on je skoknuo da, u međuvremenu, tu u komšiluku snimi kviz kod Miće Orlovića... Jednom je zaspao na sceni što "niko", osim gledalaca i glumaca, nije primetio...

Svakog dana pliva, svaki put daje autogram, zastane i popriča s obožavaocima. Njega ne možeš da mrziš... Voleo je mnoge, posebno jednu Brazilku s kojom ima sina Zoju, koji živi i radi u Nemačkoj.

Zorica Zarić


vesti po rubrikama

^tema

15:00h

Glas istražuje: Šta kažu hematoonkolozi o malignim oboljenjima krvi?

15:15h

Ko je ovaj čovek: Mihajlo-Bata Paskaljević

      


FastCounter by LinkExchange