[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poprsje Nikole Tesle od nedavno krasi hol najvažnije stanice Mađarskog radija

Tesline ideje iz Budimpešte

U šetnji Budimpeštom naučniku sinula ideja o obrtnom magnetnom polju

U holu sedišta Mađarskog radija, u budimpeštanskoj Ulici Šandor Brodi, od nedavno se nalazi bista Nikole Tesle, poklon Radio Beograda, koji priprema "Teslino planetarno poselo".

Ove godine u tu akciju se uključio i Radio Košut, najznačajnija stanica Mađarskog radija, a kao razlog je poslužila i činjenica da je naučnik svetskog glasa godinu i po dana živeo i radio u Budimpešti - izjavio je Tanjugu predsednik Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj Pero Lastić.

Povodom uručivanja poklona je održana prigodna svečanost, kojoj su prisustvovali državni funkcioneri dveju zemalja, jugoslovenski ambasador u Budimpešti Dejan Janča, novinari dva radija i drugi ugledni gosti.

Tesla je, sudeći po njegovim autobiografskim spisima, došao u Mađarsku 1881. godine, pošto više nije imao novca za studije u Pragu. Pozvao ga je ujak Paja Mandić, oficir austrougarske vojske, koji je živeo u Pomazu, nedaleko od Budimpešte.

On je, uz pomoć svojih veza, pre svega braće Ferenca i Tivadara Puškaša, uspeo da zaposli Teslu, koji je odmah počeo da se bavi naučnim radom. Prema kazivanju Teslinih rođaka, jednom mu je, dok je šetao Gradskim parkom u Budimpešti, sinula ideja o obrtnom magnetnom polju, a kasnije je u laboratoriji, zajedno s pomoćnikom Antalom Sigetijem, tu misao pretočio i u delo.

Time je otvorio put ka izgradnji motora na naizmeničnu struju, ali epohalni pronalazak nije naišao na razumevanje mađarskih stručnjaka i vlasti. Tivadar Puškaš, koji je u to vreme izgradio prvu telefonsku centralu u mađarskoj prestonici, pomogao mu je da dospe do Pariza. Ali tamo Tesla nije naišao na pogodno tle za svoje izume.

Obreo se u predstavništvu Edisonove fabrike, ali je ona i dalje prednost davala aparatima na jednosmernu struju. Srpski naučnik je, zbog toga, rešio da se otisne preko Okeana, gde mu je rad sa Edisonom bio samo odskočna daska ka formiranju istina male, ali sopstvene radionice u kojoj su se "rodili" mnogi izumi.

Tesla se uvek rado sećao vremena provedenog u Budimpešti, a njegova bista u Mađarskom radiju je - ističu organizatori akcije - potvrda ukupnom stvaralaštvu tog naučnika, koje se manjim delom odnosilo i na radio-difuziju. Tesla je, naime, izumeo i više patenata u radijskoj tehnici, među kojima su i prve antene većeg dometa.

Srđan Basić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

14:52h

Skandal za skandalom u Dečjem domu "Duško Radović" u Nišu

15:16h

Kako je u varošici Minićevo očuh pokušao da se otarasi dvogodišnjeg pastorka

15:34h

Srbin, domaćin i socijalista u duši, Damljan Kuzeljević protiv eksploatacije

15:51h

Poprsje Nikole Tesle od nedavno krasi hol najvažnije stanice Mađarskog radija

 

 


     


FastCounter by LinkExchange