[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 24. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dodeljene Oktobarske nagrade i Novembarske povelje za 2002. godinu

Nagrađen i bivši cenzor

NOVI SAD - U Svečanoj sali Gradske kuće juče su dodeljene Oktobarske nagrade Novog Sada i Novembarske povelje za 2002. godinu. Nagrade je laureatima uručio gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković.

"Nisam ništa zabranio"

Niko iz Komisije za dodelu nagrade nije hteo da komentariše činjenicu da je laureat bio Tomislav Ketig koji je 1972. godine predsedavao Pokrajinskom komisijom za pregled filmova (cenzurisanja), s obrazloženjem da nisu imali pojma za taj detalj iz Ketigove biografije. Na pitanje da li u biografiji ima nešto čega se stidi, Ketig je rekao "ne", a na molbu da prokomentariše vreme crnog talasa i cenzure u kojoj je učestvovao, kaže: "Nisam ja ništa zabranio, a nisam ni odlučivao sam. Dok sam ja bio predsednik Komisija nije zabranila nijedan film."

Oktobarsku nagradu dobili su: profesor muzike Anton Eberst "za izuzetno uspešan dugogodišnji doprinos muzičkoj umetnosti u gradu", književnik i enciklopedista Tomislav Ketig "za višedecenijski stvaralački doprinos u kulturi i nauci" te pesnik, prozaista, književni kritičar i prevodilac Boško Ivkov "za sveukupni književni rad".

Novembarsku povelju dobio je pronalazač Veljko Milković "za izuzetan doprinos i inovacije u oblasti ekologije i energetike" i paroh mr Roman Miz "za širenje hrišćanske vere i ekumenizma, negovanje dobrih i tolerantnih međunacionalnih odnosa".

Komisiju za obeležavanje praznika, dodelu priznanja i međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu, kojom je predsedavao dr Velizar Golubović, činili su: Milica Vlaisavljević, Dušan Mrkiš, Goran Kostić, Manojlo Gajer, Kristina Mekeši, Bogdan Kolarski, Dušana Todorović i Željko Tomić.

S. M


vesti po rubrikama

^Novi Sad

16:21h

Dodeljene Oktobarske nagrade i Novembarske povelje

16:28h

Vakcine protiv gripa od novembra

16:35h

Pokrajinsko Izvršno veće na sednici usvojilo Odluku

16:42h

Iz Kontinental banke najavljuju: Kartica za tinejdžere

16:49h

Odlukom Javnog preduzeća Zavoda za izgradnju:Obavezna gradnja staza za invalide

 FastCounter by LinkExchange