[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Poljska odobrila robni kredit SRJ

Za elektrane i rudnike
50 miliona dolara

BEOGRAD (Tanjug) - Poljska je odobrila SRJ robni kredit od 50 miliona dolara, pod veoma povoljnim uslovima, za remont termoelektrana i nabavku rudarske opreme i otpisala 54 odsto od 4,9 miliona dolara duga, izjavio je juče v.d. saveznog ministra finansija, Veroljub Dugalić.

Na konferenciji za novinare, on je rekao da je tokom zvanične posete Poljskoj, u ime Savezne vlade, potpisao bilateralni Sporazum o kreditu od 50 miliona dolara, sa rokom otplate na 12 godina, godišnjom kamatom od 0,7 odsto i grejs periodom od dve godine.

Ono što je opterećivalo odnose dve zemlje proteklih godina bila su dugovanja jugoslovenskih preduzeća Poljskoj od 4,9 miliona dolara, a s druge strane, neka poljska preduzeća dugovala su jugoslovenskoj privredi oko 2,3 miliona dolara, kazao je Dugalić.

Ta međusobna potraživanja su anulirana, a Vlada Poljske je odlučila da ostatak jugoslovenskog duga od 2,6 miliona dolara otpiše, rekao je on i izrazio uverenje da će odnosi dveju zemalja ubuduće krenuti uzlaznom putanjom.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Ljubomir Gerić precizirao je da se radi o robnom kreditu za remont termoelektrana "Nikola Tesla" u Obrenovcu, "Kostolac" i "Morava", kao i nabavku opreme na površinskim kopovima u Kostolcu i Kolubari.

Napominjući da se realizacija remonta, pre svega turbina i kotlova u termoelektranama poljskog proizvođača, očekuje tokom naredne godine, Gerić je dodao da je prilikom ugovaranja aranžmana sa Poljskom, konsultovana domaća privreda, koja ima pozitivna iskustva sa elektro i rudarskom opremom iz Poljske.

On je dodao da su rezervni delovi, rudarska oprema i remontni radovi na turbinama ugovoreni sa poljskom stranom po svetskim cenama i standardima.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:29h

Toplifikacija i gasifikacija domaćinstava u Srbiji

16:44h

Đelić: Isplata oduzete imovine iz budžeta

16:58h

Direktor Nacionalne štedionice: Provera banaka i više računa

17:12h

Poljska odobrila robni kredit SRJ

17:23h

Kiparski list "Politis" demantuje Batića

17:37h

Meridijan banka prva pokreće "Internet bankarstvo"

17:46h

Direktor RTB-a: Zastoj je bio planiran

17:59h

Naftna kompanija ELPE najavila kupovinu benzinski pumpi u Srbiji

18:13h

Malkolm Briklin: "Koliko novca treba prikupiti" za Zastavu

      


FastCounter by LinkExchange