[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Bojan Stanivuković, direktor Nacionalne štedionice

Proverita banaka i više računa

BEOGRAD - Trka između banaka je počela, jer od 1. januara sledeće godine platni promet prelazi u banke. Ovih dana sve banke izlaze u javnost sa informacijama da su spremne da u potpunosti obave platni promet za svoje klijente.

Bojan Stanivuković, generalni direktor Nacionalne štedionice, kaže da firme, kod opredeljivanja kojoj banci će poveriti obavljanje platnog prometa, treba da se rukovode određenim kriterijumima.

- Prvi i osnovni je da banka bude likvidna, jer da bi neki nalog prošao sama banka mora da bude likvidna, kao i partija sa koje se nalog pušta. Sledeća stvar koja klijente treba da opredeli u izboru jeste da je dotična banka tehnički, kadrovski i softverski opremljena da efikasno obavi platni promet - ističe Stanivuković.

Strateški partner

- Ideja je da nakon dokapitalizacije učešće državnog kapitala u NŠ bude do nivoa od 30 odsto, učešće privatnih domaćih investitora do 35 odsto, a da učešće stranog strateškog partnera, banke ili osiguravajućeg društva, bude do 35 odsto. Završili smo uspešno drugu emisiju akcija od tri miliona evra, tako da je sada ukupan kapital osam miliona evra, a do kraja godine će biti deset miliona
evra - kaže Stanivuković.

Prvi dani januara pokazaće koja banka je za ovaj posao opremljena, a koja ne. Zato Stanivuković savetuje firme da otvore račune u više banaka što će ubrzati platni promet, a ujedno klijenti mogu da vide preko koje banke ga uspešnije obavljaju.

Nacionalna štedionica u ovom momentu može klijentima da ponudi široku mrežu ekspozitura kojih će do kraja godine biti 68. Štedionica je potpuno tehnički i kadrovski spremna za platni promet i klijentima će ponuditi brzu i efikasnu uslugu po konkurentnim cenama.

Posebna usluga su okvirni krediti, nešto slično dozvoljenom prekoračenju na tekućem računu. - Sa svakim klijentom ćemo posebno ugovarati, na osnovu kretanja na njegovom računu, sagledavajući koji je to nivo sredstava koji umesto njega pokrivamo kao banka.

Ovo ćemo davati svakom klijentu i svaki nalog koji dođe na plaćanje a na računu nema para, ali se očekuje neka realizacija za dan- dva ili dvadeset , biće pokrivan iz sredstava banke - objašnjava direktor NŠ, uz napomenu da će deponenti banke imati prednost kod dobijanja svih kredita koje NŠ odobrava.

U NŠ će ujedno doći do stapanja dinarskog i deviznog platnog prometa, tako da će korisnik moći brzo da realizuje bilu koju transakciju i to u domaćem ili u inostranom platnom prometu. Naknade će zavisiti od toga da li je u pitanju deponent NŠ i od visine plaćanja.

NŠ nudi deponentima i elektronsko bankarstvo, znači mogućnost da svaki korisnik bude elektronski povezan sa bankom i da sa svog radnog mesta pusti neki nalog za plaćanje ili da proveri stanje na računu. Priključenje na sistem banke biće potpuno besplatno.

Pazar neće morati da se donosi u banku, nego će službenici banke odlaziti kod klijenta i ujedno ko želi keš, moguće je da mu se gotov novac dostavi na prodajno mesto. Eskontovanje čekova obavljaće se po tarifi od 1,9 odsto koja će biti niža ako je reč o većoj realizaciji.

T.Ostojić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:29h

Toplifikacija i gasifikacija domaćinstava u Srbiji

16:44h

Đelić: Isplata oduzete imovine iz budžeta

16:58h

Direktor Nacionalne štedionice: Provera banaka i više računa

17:12h

Poljska odobrila robni kredit SRJ

17:23h

Kiparski list "Politis" demantuje Batića

17:37h

Meridijan banka prva pokreće "Internet bankarstvo"

17:46h

Direktor RTB-a: Zastoj je bio planiran

17:59h

Naftna kompanija ELPE najavila kupovinu benzinski pumpi u Srbiji

18:13h

Malkolm Briklin: "Koliko novca treba prikupiti" za Zastavu

      


FastCounter by LinkExchange