[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Sa savetovanja o denacionalizaciji

Božidar Đelić, ministar za finansije i ekonomiju

Isplata oduzete imovine iz budžeta

Mogućnosti Srbije, odnosno budžeta, nisu belike jer smo veoma zadužena država

BEOGRAD - Ako Skupština Srbije prihvati zakon o denacionalizaciji, posle usvajanja nacrta budžeta, napraviće se rebalans i u zajedničkoj kasi namenskiće se utvrditi iznos za isplatu nadoknade vlasnicima kojima je oduzeta imovina - rekao je Božidar Đelić, ministar finansija i ekonomije, na jučerašnjem savetovanju o nacionalizaciji, stranim iskustvima i mogućnostima Srbije, koje je organizovao Centar za unapređenje pravnih studija.

- Vlada nije, kako se u javnosti misli, špekulisala i odugovlačila sa isplatom, već je čekala da se napravi nacrt zakona što je i učinjeno u predviđenom roku.

Nakon usvajanja zakona, najkasnije do sredine novembra, utvrdiće se obim prava, odnosno suma novca koja će se isplatiti naredne godine, ali treba imati u vidu da nema mnogo novca i da bi najbolje bilo kada bi se deo imovine nadoknadio u novcu, a deo u materijalnim dobrima, mada sam iznenađen činjenicom da su brojniji oni koji traže povraćaj u materijalnom obliku - rekao je Đelić.

Radović stao na žulj

- Aleksandar Radović, direktor Republičke uprave javnih prihoda nije pobegao i nema razloga da to čini, a sve špekulacije su posledica toga što se hrabro uhvatio u koštac sa privilegijama i mnogima je stao na žulj. Za dve godine je uradio mnogo i treba podsetiti da Francuska za 50 godina nije uspela da dobije nijednu informaciju od Švajcarske o novcu koji se tamo nalazi. Radović je pritisnuo neke lokalne samouprave koje su bile dobro povezane sa svojim upravama prihoda i sada taj gnoj curi, pa zato reaguju na neprimeren način. Radovićeva smena je bila planirana pre dve godine i njega će za oko dve nedelje zameniti drugi čovek - objasnio je Đelić tvrdnje nekih političara da je navodno pobegao iz zemlje i dodao da će doći vreme kada smena u RUJP neće pobuđivati toliku pažnju javnosti " već će na takve informacije zevati kao pred spavanje".

Uvređeni Čanak uzvratio

Informacija da je Aleksandar Radović, direktor RUJP, pobegao u inostranstvo i da je špijun potekla je od Nenada Čanka, predsednika Skupštine Vojvodine i Vojislava Šešelja, lidera radikala. Kako "Glas" saznaje u krugovima bliskim vojvođanskim čelnicima, Čanak je pokušao da blati Radovića zbog namere RUJP da naplati porez na ekstra profit nekim Čankovim prijateljima koji se bave krupnim biznisom. Uz to, Čanku su na određeno vreme bila oduzeta i službena kola, pa je smislio način kako da brani oduzete privilegije.

Mogućnosti Srbije, odnosno budžeta, nisu velike jer spadamo u grupu najzaduženijih država u Evropi i svetu i dogodine iz zajedničke kase treba da platimo domaće i inostrane obaveze u iznosu od oko 500 miliona evra, odnosno blizu 35 milijardi dinara.

U tu sumu spadaju dugovi prema penzionerima, stara devizna štednja, zajam za preporod Srbije, zatim obaveze prema inopoveriocima među kojima su Pariski klub i Evropska investiciona banka. Da bi se dobila jasnija predstava o veličini tog zaduženja, treba podsetiti da je ovogodišnji budžet iznosio 217 milijardi, objasnio je Đelić.

Za isplatu nadoknade po osnovu oduzete imovine koristiće se i novac od privatizacije. Od svake prodaje odvaja se po pet odsto i do sada je na poseban račun Narodne banke Jugoslavije uplaćeno oko milijardu dinara i taj novac čeka da se raspodeli nakon preciziranja prava vlasnika.

Cilj Vlade nije da se prilikom utvrđivanja prava jednih stvori nova klasa ljudi kojima će se oduzeti ta imovina, a dobili su je na legalan način, dodao je Đelić i istakao da će se pri Ministarstvu finansija formirati posebno odeljenje koje će biti dislocirano i po većim gradovima Srbije kako bi građani imali gde da se obrate.

Verovatno će, podvukao je Đelić, najviše problema biti oko nadoknade i definisanja prava kada je predmet spora lokacija koja je u međuvremenu postala građevinsko zemljište.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:29h

Toplifikacija i gasifikacija domaćinstava u Srbiji

16:44h

Đelić: Isplata oduzete imovine iz budžeta

16:58h

Direktor Nacionalne štedionice: Provera banaka i više računa

17:12h

Poljska odobrila robni kredit SRJ

17:23h

Kiparski list "Politis" demantuje Batića

17:37h

Meridijan banka prva pokreće "Internet bankarstvo"

17:46h

Direktor RTB-a: Zastoj je bio planiran

17:59h

Naftna kompanija ELPE najavila kupovinu benzinski pumpi u Srbiji

18:13h

Malkolm Briklin: "Koliko novca treba prikupiti" za Zastavu

      


FastCounter by LinkExchange