[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 19. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Toplifikacija i gasifikacija domaćinstava u Srbiji

Sa 1.000 priključaka
ušteda 3,5 miliona dinara

U Beogradu do sada potpisano 6.600 ugovora o priključenju na daljinsko grejanje

BEOGRAD - Svakih 1.000 novih priključaka na toplovodnu i gasovodnu mrežu u Srbiji mesečno će uštedeti 3,5 miliona dinara kroz nepotrošene kilovate struje.

Ukoliko do kraja ove grejne sezone 20.000 domaćinstava dobije priključak, uštedeće se u narednoj godini više od 200 miliona kilovat/sati ili oko sedam miliona evra - rekla je Kori Udovički, ministar rudarstva i energetike, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Projekat toplifikacije i gasifikacije koji je iniciralo ovo ministarstvo pokrenut je avgusta ove godine sa namerom da se izmeni struktura potrošnje električne energije u Srbiji. Prema podacima Ministarstva, naša zemlja, u odnosu na bruto društveni proizvod, troši oko četiri puta više struje od zemalja Evropske Unije.

Manje poskupljenje gasa

- Cena gasa će se povećati, ali mnogo manje od 11 odsto, koliko je poskupeo uvoz iz Rusije. Pitanje je koliko će se to odraziti na krajnje potrošače, naročito u Vojvodini. Mislim da distributeri gasa ne bi trebalo da podižu cene - istakla je Kori Udovički.

Projekat je značajan jer omogućuje jeftiniji način grejanja, rasterećenje elektroenergetskog sistema, ekološki način zagrevanja stanova i dugoročnu investiciju koja se građanima brzo isplati.

Projektom su za sada obuhvaćeni Beograd, Požarevac, Niš, Pirot i gradovi u Vojvodini. Prema podacima iz "Beogradskih elektrana" do sada je potpisano 6.600 ugovora o priključenju na daljinsko grejanje, a radovi na primarnom toplovodu trebalo bi da budu gotovi za 90 dana.

Pokrajinski Sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine uputio je predloge pojedinačnih sporazuma o priključenju na gasovodnu mrežu svim opštinama u Vojvodini. Tokom sledeće nedelje bi trebalo da se potpišu konkretni ugovori Sekretarijata i opštinskih vlada.

Pomoć za toplane

Toplane u Srbiji i ove godine su dobile pomoć od Republičke Vlade u iznosu od 167 miliona dinara, a očekuje se da i lokalne samouprave daju pomoć sličnog iznosa. Udovički je najavila da je ovo poslednja godina davanja pomoći toplanama i da će ih podržati u formiranju ekonomske cene grejanja. Ekonomska cena grejanja, prema podacima Skupštine udruženja toplana Srbije, je između 25 i 30 dinara po kvadratu.

U Nišu je do početka grejne sezone priključeno oko 70.000 kvadratnih metara stambenog prostora, a uskoro bi trebalo da bude pušten gasovod do ovog grada. U Požarevcu se prijavilo oko 400 domaćinstava, a radovi još nisu počeli. U Pirotu će se do kraja grejne sezone priključiti oko 500 stanova.

Cena priključka je 1.050 dinara po kvadratu u Beogradu, bez unutrašnjih instalacija koje koštaju dodatnih 1.200 do 1.350 dinara. U Nišu i Pirotu gradske toplane izvode sve radove po sistemu "ključ u ruke", a cene su 30, odnosno, 55 evra po kvadratu.

Priključenje na daljinsko grejanje u Požarevcu košta 1.200 dinara po kvadratu bez izrade unutrašnjih instalacija, što košta 800-900 dinara. Komercijalna, Delta, Vojvođanska Rajfajzen banka i Nacionalna štedionica daju građanima kredite za uvođenje daljinskog grejanja.

Nacionalna štedionica omogućava građanima da troškove ugradnje unutrašnjih instalacija mogu da otplate obveznicama stare devizne štednje.

V. Spasić

 

Gasa će biti dovoljno

BEOGRAD (Beta) - Ministarka energetike Srbije, Kori Udovički, izrazila je juče uverenje da će snabdevanje ruskim prirodnim gasom biti stabilno i da povećanje cene gasa neće uticati na značajniji rast računa za grejanje građana.
"Verujem da ćemo sa ruskim 'Gaspromom' postići dogovor o rešenju starih dugova i da će 1. decembra biti nastavljeno uredno snabdevanje gasom", rekla je ona. "Gasprom" je od decembra uslovio nastavak isporuke gasa postizanjem dogovora oko načina plaćanja starog duga od 250 miliona dolara, a gas je za NIS od 1. oktobra poskupeo za blizu 11 odsto."U toku su finansijske analize u NIS-u i verujem da nećemo morati ukupno poskupljenje prebaciti na toplane i distributere", kazala je ministarka.


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:29h

Toplifikacija i gasifikacija domaćinstava u Srbiji

16:44h

Đelić: Isplata oduzete imovine iz budžeta

16:58h

Direktor Nacionalne štedionice: Provera banaka i više računa

17:12h

Poljska odobrila robni kredit SRJ

17:23h

Kiparski list "Politis" demantuje Batića

17:37h

Meridijan banka prva pokreće "Internet bankarstvo"

17:46h

Direktor RTB-a: Zastoj je bio planiran

17:59h

Naftna kompanija ELPE najavila kupovinu benzinski pumpi u Srbiji

18:13h

Malkolm Briklin: "Koliko novca treba prikupiti" za Zastavu

      


FastCounter by LinkExchange