[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 14. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


"Univerzal" je jedna od prvih kompanija koja je zakoračila na naše (haotično) tržište

Legalna roba je sve traženija

Biće potrebno još godinu-dve za regulisanje autorskih prava, smatra direktor našeg predstavništva "Univerzala", Rodoljub Stojanović

Seća li se neko svih ministara i eksperata, političara i "entuzijasta sa misijom" koji su u protekle dve godine obećavali zakon o radio-difuziji, sređivanje haosa u diskografiji, eliminisanje piraterije, regulisanje pitanja zaštite autorskih prava i intelektualne svojine...
"Ozbiljni" ljudi sa svežim funkcijama uglavnom su pričali priče za malu decu. Zato su promene koje su se u spomenutim oblastima dogodile u poslednje dve godine uglavnom simbolične.

Na sreću, neki od malobrojnih domaćih diskografskih profesionalaca nisu gubili vreme čekajući da praznoslovci nešto urade. Čim se zemlja koliko-toliko otvorila prema svetu, skočili su u vodu...

Rodoljub Stojanović već godinama je u poslu koji bi tek sada mogao da postane muzički biznis u pravom smislu reči. Radio je svašta - od organizacije koncerata i turneje do marketinga i pi-ara - kad od toga nije moglo da bude velike vajde. Od februara ove godine Stojanović je direktor jugoslovenskog predstavništva kompanije "Univerzal".
- "Univerzal" je većinski vlasnik firme "Multimedia". Nije kao u nekim drugim zemljama kompletni vlasnik, već je reč o licenci... I to je prva kompanija koja je kod nas došla na takav način - kaže Stojanović.

Po njegovim rečima, glavni poslovi u ovoj, početnoj, fazi biznisa jesu razvijanje distributerske mreže i razrađivanje kanala za servisiranje medija. Ovaj potonji posao obavlja novinarka Jadranka Janković i može se reći da i u ovom segmentu delovanja novootvorena firma uspostavlja nove standarde poslovanja u našoj sredini.

Uprkos tome što mnoge stvari u poslu još nisu zakonski regulisane, Stojanović je, ipak, zadovoljan "što je nešto konačno krenulo da se dešava".
- Na žalost, uz Bosnu i Hercegovinu, Jugoslavija je praktično jedina zemlja na Balkanu u kojoj ova sfera još nije regulisana. Mnogih bitnih zakona još nema, oni postojeći tumače se na različite načine, nisu razjašnjeni ni neki najosnovniji pojmovi...

Sigurno će biti potrebno još godinu, dve dok se ovde konačno ne uspostavi sistem. Da bi do toga došlo, neophodno je da i država odradi svoj deo posla...

Svoju veru da stvari polako dolaze na svoje mesto, Stojanović između ostalog bazira na iskustvu iz prve ruke. Svakog dana je, tvrdi, sve više zahteva za legalnom robom.
- Zbog straha od finansijske policije i drugih inspekcija mnogi postepeno sklanjaju piratske diskove i nabavljaju originale. Došao je momenat da prodavci moraju mnogo brže da razmišljaju ako hoće da ostanu u poslu. Jer, u dogledno vreme sve će biti "belo" poslovanje.

Po toj "teoriji", domaće muzičko tržište moglo bi da se stabilizuje na sledećim "parametrima" - strani diskovi 900 dinara (što je 30 posto manje nego bilo gde u okruženju), domaći 600 dinara.

P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

16:05h

"Univerzal" je jedna od prvih kompanija koja je zakoračila na naše tržište

16:11h

Novi ciklus razgovora u Muzeju pozorišne umetnosti

16:24h

Počinje Deseta vršačka pozorišna jesen: Klasika i nova klasika

16:37h

Ciklus radionica "Plavog pozorišta" u Pančevu

16:59h

Izložba minijatura oduševila Negotince

      


FastCounter by LinkExchange