[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Film Stivena Frirsa otvara 46. filmski festival u Londonu

Prljave lepe stvari

Na programu 179 filmova iz 48 zemalja

LONDON (Beta-AP) - Film "Dirty Pretty Things" (Prljave lepe stvari) Stivena Frirsa otvoriće 46. međunarodni filmski festival u Londonu, koji će trajati od 6. do 21. novembra.

Na festivalskom programu je 179 filmova iz 48 zemalja, najavio je direktor manifestacije Adrijan Vuton. Trećina filmova su prva ili druga ostvarenja režisera, dok 60 odsto programa čine filmovi iz zemalja izvan engleskog govornog područja.

Filmove na najvećoj britanskoj filmskoj smotri prošle godine je samo u Londonu pogledalo više od 110.000 ljudi. Posle Londona, neki od filmova prikazuju se širom Britanije. Organizacija ovogodišnjeg festivala koštala je 1,3 miliona funti (dva miliona dolara).

Među premijerama biće britanski film "M1157811" Majkla Vinterbotoma, priča o mladom avganistanskom izbeglici u Londonu. Naziv filma odnosi se na lični broj koji mladić dobija u britanskom ministarstvu unutrašnjih poslova.

U Londonu će biti prikazani i filmovi "Pijanista" Romana Polanskog, dobitnik Zlatne palme na ovogodišnjem festivalu u Kanu, kao i dobitnik Zlatnog medveda u Veneciji, "Sestre pokajnice" Pitera Malana.

Običaj je da na festivalu u Londonu uvek ima mnogo američkih filmova. Ove godine, među njima će biti "8 Mile" (Osam milja) Kertisa Hansona, s Kim Bejsinger i reperom Eminemom, istorijska priča "Four Feathers" (Četiri pera) Šekara Kapura i "Antwone Fisher" (Antvon Fišer), rediteljski debi dvostrukog dobitnika Oskara Denzela Vašingtona.

Što se britanskih filmova tiče, tu su, pored ostalih, "Pure" (Čisto) škotskog režisera Gilisa Makinona i "Hoover Street Revival", dokumentarni film Sofi Fajns, sestre glumaca Ralfa i Džozefa Fajnsa.

Londonski festival poznat je po tome što na programu ima više filmova od drugih sličnih manifestacija, kao i po tome što ne dodeljuje nagrade. Festival će zatvoriti britanski film "The Heart of Me" (Moje srce) u režiji Tadeuša O'Salivena, s Helenom Bonam Karter i Olivijom Vilijams.


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Večeras na Bemusu dva koncerta: Klavir i čelo

16:12h

Najavljena beogradska premijera filma "Zona Zamfirova"

16:19h

Slobodan Unkovski započeo probe novog projekta u JDP-u

16:32h

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost znaće se u četvrtak

16:46h

Film Stivena Frirsa otvara 46. filmski festival u Londonu

16:58h

Gradski oci Gdanjska pred teškim problemom

17:03h

Bogota: Prvi tom Markesovih memoara od juče u prodaji

17:11h

Drugačiji pogled na prestonicu: Beograd ispod Beograda

17:18h

Zbog smrti holandskog princa Klausa odlaže se "Nedelja holandske kulture"

17:27h

Na startu nove pozorišne sezone u Pozorištu mladih Beograd opet u Novom Sadu

17:36h

Tribina "Sredom kod Sterije"

23:13h

Umro reditelj Milenko Maričić

      


FastCounter by LinkExchange