[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 9. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Najavljena beogradska premijera filma "Zona Zamfirova" Zdravka Šotre

Prvi niški film

U Centru "Sava" 31. oktobra. Stari asovi i mlade glumačke snage

Beogradska premijera filma "Zona Zamfirova" režisera Zdravka Šotre (koprodukcija niške firme "Drim kompani" i RTS) zakazana je 31. oktobar u Centru "Sava".

Iako je reč o jednom od ambicioznijih filmskih projekata koji su kod nas rađeni poslednjih godina, "Zona Zamfirova" snimljena je u izuzetno kratkom roku - od 18. juna do 24. jula - a već krajem avgusta publika "Filmskih susreta" u Nišu imala je priliku da premijerno vidi ostvarenje koji mnogi nazivaju "prvim niškim filmom".

Film je sniman u Nišu i Pirotu, a uloge tumače stari asovi i mlade snage našeg glumišta: Dragan Nikolić (Hadži Zamfir), Milena Dravić (Tašana), Vojin Ćetković (Mane), Katarina Radivojević (Zona), Svetlana Bojković, Ružica Sokić, Nikola Đuričko, Predrag Ejdus, Tihomir Stanić i drugi.

- Sve što je Stevan Sremac napisao predstavlja dobar predtekst za pozorište, a još više za film. Pojedine scene kao da su za to rađene - rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Zdravko Šotra, koji pored režije potpisuje i scenario za "Zonu Zamfirovu".

Ističući kako je već film Soje Jovanović pokazao da je Sremca moguće uspešno ekranizovati, Šotra je, ipak, napomenuo da je obrada dela jednog od naših najvećih realista predstavljala i veliku odgovornost. - Sremac jeste veoma cenjen, ali i nedovoljno poznat, tako da smo hteli i da skrenemo pažnju na njegovo delo - kaže Šotra.

Katarina Radivojević, koja je studentkinja četvrte godine FDU, reče kako joj je uloga Zone bila jedan od najtežih zadataka u životu, dok je Vojin Ćetković imao osećaj "kao da govori Šekspira na sceni". Toliko mu je, kaže, prijao (staro)niški dijalekat.

- Moje je bilo da iskoristim nepažnju reditelja - da se ubacim u kadar i što duže zadržim u njemu - bila je opaska Bate Paskaljevića, dok je Biljana Krstić izrazila verovanje da četiri pesme koje je sa svojom grupom "Bistrik" uradila za film, doprinose vernijem rekonstruisanju atmosfere epohe koja je daleko iza nas.

Biljana Krstić koja u filmu igra i ulogu "Ajše" nije mogla da prokomentariše ostale muzičke numere, jer još nije čula kompozicije Neše "Galije" Milosavljevića.

P. D.


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Večeras na Bemusu dva koncerta: Klavir i čelo

16:12h

Najavljena beogradska premijera filma "Zona Zamfirova"

16:19h

Slobodan Unkovski započeo probe novog projekta u JDP-u

16:32h

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost znaće se u četvrtak

16:46h

Film Stivena Frirsa otvara 46. filmski festival u Londonu

16:58h

Gradski oci Gdanjska pred teškim problemom

17:03h

Bogota: Prvi tom Markesovih memoara od juče u prodaji

17:11h

Drugačiji pogled na prestonicu: Beograd ispod Beograda

17:18h

Zbog smrti holandskog princa Klausa odlaže se "Nedelja holandske kulture"

17:27h

Na startu nove pozorišne sezone u Pozorištu mladih Beograd opet u Novom Sadu

17:36h

Tribina "Sredom kod Sterije"

23:13h

Umro reditelj Milenko Maričić

      


FastCounter by LinkExchange