GLAS JAVNOSTI  

Izdaje NIP „GLAS” a.d.
„GLAS JAVNOSTI“ d.d.

Vlajkovićeva br. 8, Beograd, Jugoslavija

 

I n t e r n e t   i z d a n j e

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

 

 

 


vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

Glas nedelje

SINA

SNAGA

PISMA

 

Čemu toliko udvorištvo prema onima koji su nam naneli toliko zla

Rušenja groblja i zatiranje tragova

O rušenju Almaškog groblja u Novom Sadu "Glas javnosti" pisao je više puta do sada: objavio je više reagovanja u ovoj rubrici. Posebno je potresno svedočenje preživelog čika Dimitrija Blagojeva (9. septembar 2002). Da li zbog izbora koji nam predstoje, ili nečeg drugog (?), tek stigla je privremena zabrana za rušenje ovog groblja, koje se ruši radi postavljanja privremenog (!) magistralnog puta M7.

Normalnom čoveku se diže kosa na glavi zbog mogućnosti da se bilo čije groblje ruši, a ne jedno od najstarijih stalnih srpskih groblja u Novom Sadu - kao što je to slučaj s Almaškim. Poznato je da su Šiptari rušili, kao da i sada ruše, srpska groblja i vekovima stare crkve i manastire po Kosovu i Metohiji.

Nasleđe

Ko stoji iza odluke da se (deo) Almaškog groblja ruši?
Gradska vlada Novog Sada, čiju su većinu 1996. godine činili DS i LSC, donela je takvu bestijalnu odluku da se Almaško groblje ruši. Vrhove ovih stranaka u NS-u čine potomci komunista ili bivši članovi Saveza komunista.

Tako da odmah postaje jasno zašto je bilo moguće doneti takvu odluku. Samo ljudi opterećeni besprizornošću koju ostavlja iza sebe komunizam u interpretaciji srpskih komunista mogu tako da shvate "internacionalizam" - a to je da se ruši sve što čini korpus srpskog materijalnog i duhovnog nasleđa.

Branislav Pomoriški, kao član gradske vlade, čvrsto stoji na stanovištu da je to rušenje i spajanje privremene magistrale s mostom Franca Jozefa (!!!) u Novom Sadu - put ka Evropi. Koji je to most, koji nosi naziv "most Franca Jozefa" - to on i direktor "Urbanizma" iz Novog Sada znaju.

Čemu toliko udvorištvo prema onima koji su nas bombardovali bombama napunjenim "osiromašenim" uranijumom i porušili sve mostove kod Novog Sada, kao i Rafineriju! Odgovor na to pitanje znaju sigurno čelnici LSV-a i DS-a (iz NS). Da se ovde razjasni samo to da eufemizam "osiromašeni uranijum" zvuči cinično, jer se tu radi o uranijumu koji slabiji od čistog uranijuma taman toliko koliko i zlatarsko zlato u odnosu na hemijski čisto zlato.

Kome to smeta

Zašto smeta Almaško groblje? Da li ovo groblje smeta zbog Srba pobijenih aprila 1941. godine pri ulasku Mašarske okupatorske vojske i pokopanih u kolektivnu, od posleratnih komunističkih vlasti nikada obeleženu, raku?!

Da li smeta zato što su tu sahranjeni srpski velikani, iz Novog Sada, kao: Platon ATANACKOVIĆ, episkop Bački, koji je zaveštao zdanja za Srpsku akademiju, u kojoj se sada nalazi Ogranak SANU u Novom Sadu; Zaharije ORFELIN, jedan od najstarijih srpskih pisaca, grafičar i heraldičar (verovatno mu se ne bi dopao "istorijski grb Vojvodine", koji je 27. juna ove godine izglasao LSV i ini u Skupštini Vojvodine);

Isa DAVIDOVAC, šajkaški oficir, koji se istakao u Srpskom pokretu 1848/1849. godine; Laza Telečki, veliki glumac i pisac; dr Đorđe NATOŠEVIĆ, lekar i reformator srpskih osnovnih škola u Ugarskoj; Kosta Trifković, poznati pisac još poznatijih komedija; Joksim NOVIĆ OTOČANIN, srpski pisac rodom iz Like;...

Kakve veze ima rušenje ovog groblja u kojem su kosti Srba stradalih od istog okupatora, koji je pobio Srbe u Horgošu te iste 1941. godine, a na čijem spomeniku je 4. juna ove godine osvanuo revizionistički plakat o "trianonskoj nepravdi"? Ne znam! Ali znam da ovakav antisrpski ekstremizam, koji se ispoljava ovih meseci u Vojvodini - ne može da ispita LSV, koja ga raspisuje. LSV nije povela borbu protiv narkomanije među mladima - ali jeste protiv uvođenja veronauke u škole.

Izvori

LSV nije osudila mađarski revizionistički plakat - ali podržava nastojanje Mađarske da Mađari u Vojvodini dobiju lične karte Republike Mađarske. LSV nikada nije osudila republiku Hrvatsku zbog etničkog čišćenja (izgona Srba) - ali njen lider jeste u ime svih iz Vojvodine potpisao specijalni dokument o odnosu Vojvodine i susedne hrvatske županije.

LSV stoji iza rušenja Almaškog groblja u Novom Sadu - ali i pokreće akciju protiv SPC, koju (koristeći arhaični komunistički vokabular) optužuje za "klerofašizam". Samo, moja odbrana SPC nije potrebna.

Odviše dugo ona traje (od 1215. godine!) da bi joj mogla nauditi jedna "kombi-stranka". Izbori tu mogu jedino da reše sve dileme, ali Almaško groblje u Novom Sadu, zarad nekih ličnih interesa funkcionera LSV-a i DS-a iz Novoga Sada - ne može da se ruši.

BRANISLAV MARKOV,
NOVI SAD


Gospođa Milena nije fina

"Prodaj kartu, budi fin", "Glas javnosti", 30. septembar 2002.

Poštovani gospodine uredniče, obraćam Vam se s molbom da objavite moje reagovanje, povodom članka objavljenog u "Glasu javnosti" 30. septembra 2002. godine, pod naslovom "Prodaj kartu budi fin", koji je potpisala gospođa Milena Grčić Raguž.

Šta je netačno

Odgovorno tvrdim, i prilažem sve potrebne dokaze, da je gospođa Milena Grčić Raguž iznela niz neistina i netačnih podataka.

- Netačno je da je u pomenutom autobusu BG: 419- 613, došlo do bilo kakvog incidenta između putnika i vozača, što dokazujem pisanim izjavama vozača i dva konduktera. Ako je potrebno, mogu da dostavim i izjave putnika očevidaca, jer mojom linijom, svakog dna , u istom terminu, putuje bar desetak osoba, a bar pet od njih voljno je da potkrepi moje navode...

- Netačno je da su bila otvorena samo poslednja vrata na Autokomandi, gde je gospođa Grčić Raguž navodno ušla u autobus, jer na ovoj stanici ulazi i izlazi, redovno, mnogo više putnika, i to na oboje vrata.

- Netačno je da je vozač naplaćivao, jer u u svakom autobusu rade po dva konduktera - jedan na prednjim, drugi na zadnjim vratima.

Uostalom, u našoj firmi vozačima je strogo zabranjeno da naplaćuju karte! Ovo je regulisano i pravilnikom preduzeća.

- Netačno je da je vozač u pomenutom autobusu komunicirao s putnicima na ijekavskom dijalektu (protiv koga nemam ništa protiv), jer je vozač Zlatko Perić, (redakciji dostavljam njegovu pisanu izjavu) rođeni Beograđanin.

- Netačno je da sma ja, kao vlasnik preduzeća neki Bata iz Novog Pazara, već sam rođeni Beograđanin. Zato se i trudim da sugrađanima omogućim kvalitetan prevoz, a ja sam i iedjni tvorac linije 33P, koja je jedina direktna veza Voždovca, preciznije Kumodraža s centrom grada.

Čemu sve to

Netačno je da izbegavamo plaćanje poreza na promet, kako je gospođa navela, jer je beogradski javni prevoz inače oslobođen od plaćanja poreza na promet, i to je zakonom regulisano, i to bi gospođa, s obzirom da je penzioner RJUP, trebalo da zna.

- Netačno je da ne uplaćujemo pazare, što se može proveriti.
- Netačno je da nismo prijavili radnike, jer imao 40 prijavljenih radnika.

Nizom navedenih laži i netačnih podataka gospođa je zloupotrebila prostor u Vašim, meni omiljenim novinama, a kako je učinila i krivično delo klevete, i nanela nam veliku štetu, podnećemo krivičnu prijavu protiv nje.

Branislav Ružičić, vlasnik "Ru-Co" kompanije,
Beograd


Građani u drugom stanju

Prođe i to, optrčasmo taj izborni krug, dok su oni udobno u svojoj udobnosti navijali za sebe, mi građani "ostasmo" u drugom stanju.

I evo, javiše nam najvažnije vesti: idemo u drugi krug, možemo mi to, zaslužili su i oni. A ko će ostati od ovih koji ostaše?! Nećemo ih čuti od porođajnih bolova u drugom krugu - porođaj nas čeka (a kako smo olako zatrudneli)?

I opet će izgurati, tebe ispred tebe, mene ispred mene, teraće nas da vidimo naše živote, a kako živeći taj život možemo i da vidimo?! I zato, ako nam nešto boljem životu...

Raskomotili se u našoj skučenosti, a mi čekamo šta će ta naša skučenost da "porodi". Glavinjamo na koje ćemo se ćoše razbiti, trpićemo i bol - volimo mi tu našu bol.

Ostaje nam da čekamo, samo da nas opet čekanje ne sačeka. Verujmo njihovoj brižnoj beskrajnosti i našoj stvarnosti. A kad prođu izbori, opet će oni znati gde su, a mi gde nismo - održaće nas demokratija beskrajna.

Beskrajno svesni svoje stvarnosti, ponašamo se pred izbore "nesvesni".

MARIJA RADULOVIĆ,
BEOGRAD