[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 01. oktobar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako su 1991. ubijani nehrvatski stanovnici Gospića

Zabranjeno za pse i Srbe

Zenge su etnički očistili region i ubili nekoliko stotina stanovnika srpske nacionalnosti

U Beogradu su ovih dana saslušavani svedoci rodbine ubijenih u Gospiću 1991. Kao što se zna, svedoci, iz straha za sopstveni život, odbijaju da svedoče u Rijeci, gde se i vodi sudski postupak za zločine protiv srpskih civila u Gospiću. Interesantno je da je Ika Šarić, sudija koji vodi proces u Rijeci, zatražila da saslušanje svedoka bude zatvoreno za javnost "radi zaštite zakonitosti postupka". Ona se nije pojavila u Beogradu, ali se zato na saslušanje svedoka akreditovalo desetak novinara iz Hrvatske.

Ubijeni i nestali u Gospiću

"Glas" donosi spisak od 170 Srba koji su u Gospiću likvidirani i nestali (opravdano se sumnja da su i oni ubijeni): Mane Bajić, Todor Banjeglav, Danica Barać, Radovan Barać, Dušan Barać, Nikola Bačić, Ankica Begić, Stojan Bogdanović, Ilija Bogić, Jovo Bogić, Rade Bogić, Milica Bogić, Jovanka Bogić, Jovo Božić, Rade Božić, Slavko Bunčić, Dane Bulj, Anica Bursać, Borka Vraneš, Dragica Vraneš, Dušanka Vraneš, Milan Vraneš, Nada Vraneš, Rastislav Vranić, Anica Vujnović, Anka Vujnović, Braco Vujnović, Đuro Vujnović, Ilija Vujnović, Iso Vujnović, Jovo Vujnović (rođen 1941), Jovo Vujnović (1935), Milan Mile Vujnović, Milan Vujnović (1971), Mile Vujnović (1925), Momčilo Vujnović, Sofija Vujnović, Boja Vunjak, Milan Vunjak, Nebojša Vunjak, Nikola Gajić, Marija Gnjatović, Grozdanović, Mile Grujičić, Zorka Desnica, Radmila Diklić, Đuro Dobrota, Branko Draganić, Milka Draganić, Dragan Đaković, Đoko Đukić, Marica Đukić, Sava Đukić, Milan Žakula, Smilja Žakula, Milan Ivanišević, Nikola Ivanišević, Branko Ivančević, Nedeljko (Iglić) Igrić, Milica Janković, Stevo Janković, Vaso Jelinić, Milun Jovičić, Milojko Jokić, Đorđe Kalanj, Mirjana Kalanj, Đoka Kalem, Perica Kalinić, Simo Kljajić, Đorđe Knežević, Milan Kovačević, Nikica Kovačević, Milorad Kordić, Dane Korica, Neđo Krajnović, Milica Krajnović, Milka Krajnović, Simo Krajnović, Branko Kuzmanović, Mišo Kuprešanin, Petar Lazić, Sofija Lončar, Dušan Mazinjanin, Kosovka Maljković Kričković, Momčilo Mandić, Ankica Marić, Boro Marić, Pajo Matić, Milan Mašić, Milivoje Mašić, Nikola Mašić, Radovan Mašić, Soka Mašić, Marija Miščević, Nikola Miščević, Stevo Milanković, Željko Mrkić, Miloš Naprta, Vlado Narančić, Mihajlo Nikolić, Iso Obradović, Mileva Orlović, Miloš Orlović, Miodrag Ostojić, Đuro Pavlica, Janko Pavlica, Milan Pavlica, Milorad Pavlica, Nada Pavlica, Nikola Pavlica, Soka Pavlica, Milan Pavlović, Milka Pavlović, Anđelka Pantelić, Milan Pantelić, Mirjana Pantelić, Ljubica Panjević, Lukica Pejnović, Milan Pejnović, Mićo Pejnović, Ilija Pešut, Nikola Pjevač, Braca Plećaš, Dušan plećaš, Milan Plećaš, Mile Plećaš, Boško Popović, Boja Potkonjak, Branko Potkonjak, Milica Potkonjak, Milka Počuča, Dušan Radaković, Mile Radaković, Pantelija Radić, Gojko Radmanović, Milica Radmanović, Petar Radmanović, Anka Radović, Dragan Radović, Bogdan Rajčević, Mile Rajčević, Dragan Rakić i njegova supruga i kćerka, Milan Relić, Petar Svilar, Nikola Serdar, Boja Smiljanić, Milan Smiljanić, Stanko Smiljanić, Ljubo Stanić, Jelena Stanić, Marija Stanić, Radmila Stanić, Jovan Stanković, Bogdan Stojanović, Nikola Stojanović, Boško Tomičić, Dušanka Trifunović, Ljubica Trifunović, Pajo Ćopić, Vid Uzelac, Đuro Uzelac, Gojko Hinić, Momčilo Čipčić, Veselinka Čipčić, Milan Čubelić, Branko Štulić, Bogdan Šuput.

Kao što je "Glas" već pisao, dosije Gospić će sigurno još dugo biti test hrvatske javnosti. Ako ništa drugo, a ono zbog toga što je u ovim zločinima učestvovao sam državni hrvatski vrh.

Naime, neposredno posle pobede HDZ na izborima u Hrvatskoj 1990. u Gospiću je počeo pritisak na srpsko stanovništvo da se iseli.

Ćirilični natpisi su izrešetani vatrenim oružjem, a potom skinuti. Gradom su, tokom jula i avgusta 1991, svakodnevno kamionom krstarili naoružani mladići koji su pevali ustaške pesme, presretali Srbe i upućivali im pretnje.

Hrvatima je preko HDZ masovno deljeno naoružanje. Počelo je miniranje srpskih kafića i trgovina. U istočnom delu Gospića, srpske kuće su masovno pljačkane i paljene, a zatim su ostaci srušenih kuća izravnati buldožerima.

Formacije MUP i ZNG opkolile su 10. septembra u Gospiću kasarnu JNA. Istovremeno, počeo je napad na kasarnu i garnizonske objekte. Vozilo koje je prevozilo hranu za vojnike u Ličkom Osiku, iako je bio dogovoren bezbedan prolaz, izrešetano je i tada je ubijen zastavnik Nikola Bačić, a vozač teško ranjen. Istog dana, u napadima iz bolnice i crkve, u krugu kasarne ubijeni su kapetan Miodrag Ostojić i poručnik Duško Mazinjanin, dok je šest vojnika JNA ranjeno.

Krajem septembra 1991. iz skloništa zgrade zvane Uglovnica, naoružani i pod maskama, upali su pripadnici MUP i ZNG. Prema podacima jugoslovenskog Komiteta za zločine, to su bili Milan Rožić, zvani Ruka, Martin Matija, zvani Irfan, Željko Bolac, Željko Žigić i Miroslav Petri, koji su u nepoznatom pravcu odveli i potom likvidirali najmanje 34 Srba. Noć koju Srbi u Gospiću i Karlobagu sigurno nikada neće zaboraviti je ona između 16. i 17. oktobra, kad je u ovim mestima uhapšeno i najverovatnije ubijeno najmanje 123 ljudi.

Iste godine, na katolički Božić, 25. decembra, pored sela Široka Kula pronađena su ugljenisana tela 15 muškaraca i devet žena. Identifikovao oh je na pravoslavnom groblju u istom mestu od 29. do 31. decembra 1991. dr Zoran Stanković, sadašnji načelnik VMA i predsednik jugoslovenskog Komiteta za ratne zločine. Od 24 leša, identifikovano je 19 Srba koji su nestali u Gospiću i dvojica iz Karlobaga. Za većinu ostalih se sumnja da su bačeni u Kotinu jamu, na četiri kilometara od glavnog puta od Gospića ka Karlobagu.

- Mnogi Srbi dobijali su otkaz na poslu, pa sam tako i ja dobio otkaz u Komunalnom preduzeću "Usluga" u Gospiću. Otkaz je takođe dobio i moj sin, da bi odmah posle toga na njegovo mesto bio primljen Hrvat, inače stariji čovek pred penzijom. U aprilu i maju 1991. otpočelo je miniranje lokala Srba u Gospiću. Srbi već tada nisu smeli da ulaze u hrvatske lokala i kafane. Na jednom od lokala čiji je vlasnik bio Hrvat pisalo je da je zabranjen ulaz za pse i Srbe. Na benzinskim pumpama, gde se uvek nalazio po jedan pripadnik policije, vlasnicima automobila - Srbima davali su samo po pet litara goriva - svedočenje Srbina iz Gospića.

MIROSLAVA CVEJIĆ


vesti po rubrikama

^tema

16:45h

"Glas" otkriva: Kako su 1991. ubijani nehrvatski stanovnici Gospića

17:00h

"Glas" podseća dve godine kasnije 01. oktobar 2000.     


FastCounter by LinkExchange