[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 28. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


(Ne)prolaznost: Branislav Brana Petrović (1937-2002)

Odlazak pesnika predosećanja

Pesnik Branislav Petrović preminuo je u Beogradu u 65. godini, posle duge i teške bolesti. Petrović je rođen u Bjelušu (1937), kod Užica, matematičku gimnaziju završio je u Čačku, u Beogradu je studirao na Pravnom fakultetu, ali je diplomirao na Filološkom, na odseku za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik.

Branislav-Brana Petrović napisao je više zbirki pesama: "Moć govora", "Gradilište", "O prokleta da si ulico Rige od Fere", "Predosećanje budućnosti", "Tragom prah", "Sve samlji", "Pesme" , "Da vidiš čuda". Dobitnik je i mnogobrojnih nagrada: književna nagrada "Mladost", "Rade Drainac", "Isidora Sekulić", "Branko Miljković", Zmajeva nagrada, Žička hrisovulja, Disova nagrada za ukupno pesničko delo, "Desanka Maksimović"...

Pored književne, Petrović je imao i novinarsku karijeru; bio je novinar u "Borbi", kolumnista NIN-a, urednik u časopisu "Vidici" kao i u "Srpskom književnom glasniku". Bio je urednik i u IP "Prosveta". Izbor iz kolumni, koje je objavljivao u NIN-u, objavio je u knjizi "Kvadratura kruga". Branislav Petrović sahranjen je juče na Novom groblju u Beogradu.

LJ. P.

NA VEST O SMRTI BRANE PETROVIĆA

Gojko Božović, književni kritičar i pesnik

Razorna moć reči

- Smrt Branislava Petrovića ponovo nas podseća kako se u našim godinama okončava jedna epoha srpske književnosti. U književnom vremenu koje je, između ostalih, oblikovao i Branislav Petrović, stvorene su ozbiljne vrednosti i mi sa njima moramo da se suočimo. Jedna od najizrazitijih vrednosti toga vremena jesu Petrovićevi stihovi. Kada se šezdesetih pojavio na sceni srpske poezije, on je u nju uneo slobodan i neposredan izraz, podignut glas koji je odjekivao od radosti jezičkog stvaranja. U sedamdesetim godinama pesnik koji je govorio o moći reči, okreće se kratkim, eliptičnim, na najmanju moguću meru svedenim pesmama. Moć reči se pretvara u predosećanje budućnosti ispunjeno strepnjom i melanholijom. Posle dugih godina Petrović je kao pesnik uglavnom zaćutao. Obraćao nam se samo brojnim kolumnama i retkim stihovima, kao što je ciklus pesama "Stihovi o smeću", jedna od najrazornijih pesničkih predstava o našem vremenu.

Radivoje Mikić, književni kritičar

Blizak svima

- Brana Petrović je, po mom utisku, bio možda poslednji od sasvim specifičnih liričara u srpskoj književnosti. Specifičan je bio po tome što je umeo da se služi različitim tonovima lirskog govora, a sve to mu je omogućavalo da i o smrti i o drugim vidovima ljudske sudbine govori u šaljivom i u tragičnom tonu. On je jedan od onih pesnika koji su poeziju uvek povezivali sa životom i time ukidali njenu hermetičnost. Zato je on bio popularan pesnik i blizak čak i onima koji poeziju retko čitaju.

Akademik Ljubomir Simović

S Branom odlazi i deo nas

- Branu Petrovića, mog mlađeg ispisnika, prijatelja i komšiju sa Dorćola, pratio sam kao pesnika od početka do kraja. Kad kažem od početka, mislim na trenutak kad se on, negde pedesetih godina, prvi put pojavio u redakciji "Vidika", sa pesmom "Staračka elegija". U njoj se odmah osetio pravi pesnik. Da je bio pravi pesnik, dokazivao je kasnije svakom svojom novom knjigom. Njegova poezija spada među najuzbudljivije u našem modernom pesništvu. Sa Branom odlazi deo svih nas koji smo s njim delili srpski pesnički jezik. Ali, umesto njega, i umesto svih nas, ostaće taj jezik obogaćen i ogromnim doprinosom velikog Brančila. Mislim da mi, njegovi prijatelji, treba da uradimo ono što on, zbog bolesti, nije mogao, ni stigao: da priredimo njegovu knjigu za Biblioteku dobitnika nagrade "Desanka Maksimović".


vesti po rubrikama

^kultura

16:08h

(Ne)prolaznost: Branislav Brana Petrović (1937-2002)

16:19h

Prva verzija drame Biljane Srbljanović na 36. Bitefu

16:31h

Počinje 22. memorijal Nadežde Petrović u Čačku

16:44h

Otvoreni 39. međunarodni susret pisaca u Beogradu

16:56h

Na Festivalu u Švajcarskoj nagrađen film Petra Lalovića

      


FastCounter by LinkExchange