[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 24. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto: Branko PantelićRadovi Vladimira Veličkovića u četiri izložbena prostora

Poslednjih 12 godina

Novi ciklusi "Rane" i "Požari" su moj komentar na raspad Jugoslavije

Tri izložbe Vladimira Veličkovića simultano se otvaraju večeras u 19 časova u Francuskom kulturnom centru, Galeriji SANU i Galeriji ULUS u Beogradu.

U Galeriji SANU Veličković će predstaviti slike muzejskih formata iz ciklusa "Rane" i "Požari", nastalih tokom proteklih 12 godina, dok će u Galeriji ULUS i Francuskom kulturnom centru izložiti kolaže i radove na papiru. Izložbe će svečano otvoriti akademik Dejan Medaković i Gabriel Keler, ambasador Republike Francuske u Jugoslaviji.

Sutra, u 20 časova u Galeriji "Haos", Ljiljana Slijepčević će otvoriti izložbu Veličkovićevih crteža.

Foto: Branko PantelićVeličković (1935, Beograd), diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu krajem pedesetih. Bio je saradnik majstorske radionice Krste Hegedušića. Od 1983. do 2000. radio je kao profesor na Ecole nationale superieure des Beaux Arts u Parizu.

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem u oblasti kulture i umetnosti. Esej o Veličkovićevom stvaralaštvu u katalogu SANU napisao je francuski filozof Mišel Onfre. Uz Uroša Toškovića i Dadu Đurića, Veličković se smatra za ključnog predstavnika egzistencijalističke figuracije u savremenom srpskom slikarstvu. Izlagao je u Parizu, Njujorku, Londonu, Amsterdamu i Los Anđelesu.

Foto: Branko Pantelić- Naglašavam da nije reč o retrospektivi, jer se taj termin potpuno neodgovorno koristi u našim medijima - rekao je Veličković na pres-konferenciji održanoj juče u Galeriji SANU. - Ova izložba daje uvid u poslednjih 12 godina moga rada u kojima je došlo do velikih promena i novih ciklusa u mom slikarstvu. Mada nisu prevashodno vezani, na aktuelne događaje u Jugoslaviji, novi ciklusi "Rane" i "Požari" su moj komentar na raspad Jugoslavije".

Pored monumentalnih formata, beogradska publika će imati priliku i da vidi Veličkovićeve crteže i radove na papiru koji čine okosnica njegovog opusa.

- Crtež smatram potpuno zasebnom disciplinom - kaže Veličković. - U Galeriji "Haos" ću postaviti 10 crteža iz 70-ih koji nikada nisu bili izlagani u Jugoslaviji. Smatram izložbu u SANU korakom napred u odnosu na moju prošlu izložbu u tom prostoru. Sve manje slikam četkom, a sve više dlanom i prstima svodeći sliku na gest. Neki će, naravno, reći da ne vide nikakve promene i da je sve to ista priča ispričana na istu temu. Ali, moje slike su uvek bile potpuno otvorene za sva tumačenja. Smatram svako novo tumačenje dobrodošlim".

S. Đ. M.
Foto: B. Pantelić


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Radovi Vladimira Veličkovića u četiri izložbena prostora

16:14h

Reditelj Nikolas Šteman o političkom angažmanu i misiji intelektualaca

16:28h

Orkestar Bobana Markovića svirao u Njujorku

16:39h

Nina Nastasia u Domu omladine

      


FastCounter by LinkExchange