[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 7. septembar 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Istoriju Despotovca počeli da pišu rimski legionari

U čast despota Stefana Lazarevića

Politički rivalitet dva sreza presekao kralj Milan Obrenović, dajući naselju novo ime

Starosedeoce doline ove činilo je ilirsko pleme Skordisci i živeli su na prostoru današnjeg sela Dvorišta, koje je i dobilo ime po dvorovima izgrađenim od kamena, a koje se i danas nalazi u temeljima kuća žitelja ovog sela.

Foto

Manastir Manasija

Nedaleko od Despotovca, u selu Medveđa, postojao je rimski grad Idimum, a spajao se s gradovima Horeummargi (današnja Ćuprija), Arsne (Ražanj), Nais (Niš) i Skupi (Skoplje). Put su koristile rimske legije, a Idimum je pripadao provincije Gornja Mezija.

U selu Medveđi Mila Rakić je otvorila moderan restoran sa tim antičkim imenom i oslikala ga sa 12 mozaika iz tog perioda. U 10 i 11 veku u Resavi počinju da se podižu prve crkve a najstarije su u atarima sela Dvoriša i Panjevca i Beljajke. Najmlađi, najveći i najčuveniji je manastir Manasija, zaštitni znak Despotovca i Gornje Resave. Manasija je imala svoju čuvenu skriptarnicu, poznatu pod imenom Resavska škola u kojoj su, pored velikog broja umnih ljudi tog vremena, radili i svoje ideje propagirali Konstantin Filozof, zatim Gligorije Camblak, a bila je centar duhovnosti i pismenosti srednjovekovne Srbije.

Nastalo je četiri veka nazadovanja manastira, a za vreme prve vlade Miloša Obrenovića 1915. godine, sedište resavskog sreza bilo je u Svilajnacu sa 45 sela, a cela nahija imala je 73 naselja. Novi srez, treći u nahiji, formiran je u selu Vojniku nedaleko od manastira Manasija. Oko pitanja novog sreza razbuktala se borba između sela Veliki Popović i Vojnika.

Njihov rivalitet završen je 16. juna 1882. godine, kada je kralj Milan Obrenović doneo odluku da se selo Vojnik ubuduće zove Despotovac, u spomen na despota Stefana Lazarevića koji je tu podigao svoju zadužbinu manastir Manasiju u vremenu od 1406. i 1418. godine. Danas, despotovačka opštine ima 33.000 stanovnika, u 31 naselju sa dva grada i 9.200 domaćinstava.


vesti po rubrikama

^Srbija u 21. veku

   
DESPOTOVAC
Tekstovi i foto: Dragan Stodić

16:01h

Istoriju Despotovca počeli da pišu rimski legionari

16:09h

Privatizacija: I "Rembas" traži kupca

16:13h

Razvojna koncepcija despotovačke opštine

16:21h

Najveća ergela ponija u Pomoravlju

16:27h

Deseti dani srpskoga duhovnog preobraženja

16:32h

Predsednik Privremenog veća SO Despotovac dr Bratislav Trifunović: Vlada ulaže u puteve i sport

16:37h

Širi se privatni sektor

16:44h

Sekretar Opštinskog privremenog veća: Nisu sela samo gastarbajteri

16:49h

Poplava

16:58h

Radio i TV

     


FastCounter by LinkExchange