a
[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 29. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Dodelom nagrada završen 37. filmski festival u Nišu

Gran pri "Naisa" Vuku Kosticu

"Carica Teodora" Paulini Manov, a "Car Konstantin" Gordanu Kicicu

NIŠ - Najbolje uloge na sinoc svecano zatvorenom 37. niškom filmskom festivalu ostvario je mladi glumac Vuk Kostic u filmovima "Apsolutnih sto" i "Mala nocna muzika".

Zona Zamfirova
Pred prepunim gledalištem na letnjoj pozornici i rekordnih 5.000 gledalaca, što ce uci kao nezapamcena cifra u anale festivala, prikazan je film "Zona Zamfirova" reditelja Zdravka Šotre, po romanu Stevana Sremca. Niški film, kako ovde svi s ponosom isticu, niški po tematici, ali i budžetu (finansijer niški biznismen Miša Mitic). Prikazana je nulta kopija filma snimljenog i montiranog u izuzetno kratkom roku kako bi stigao na festival. Bio je to pun pogodak, jer po sjaju nijedna festivalska premijera ne može se meriti sa "Zonom". Planirana je i TV serija, a beogradsku bioskopsku premijeru distributer, kuca "Tak", najavila je za oktobar.

Vraceno poverenje
- Glumci ponovo imaju poverenje u ovaj festival - rekao je, izražavajuci svoje zadovoljstvo, direktor festivala glumac Dragan Bjelogrlic.
- Odavno se ne pamti ovakva poseta glumaca festivalu. Gosti iz inostranstva su oduševljeni i atmosferom i festivalom. Strani novinari ce objaviti tekstove u Skrin internešenelu i Verajetiju. Da nije bilo onolike kampanje protiv festivala pred njegov pocetak, ne verujem da bi ovako uspeo. Tek tada sam se zainatio da uspem.

Po odluci troclanog žirija, u kojem su radile glumice Mira Stupica predsednik, Vladica Milosavljevic i Nataša Ninkovic, Vuku Kosticu je pripao Gran pri "Naisa". Caricu Teodoru za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Paulina Manov za uloge u filmovima "Apsolutnih sto" i "Bumerang". Car Konstantin za najbolju glavnu mušku ulogu, pripao je Gordanu Kicicu ("Mala nocna muzika", "Ona voli zvezdu").

Povelja za izuzetnu žensku ulogu pripala je Sonji Damjanovic ("TT sindrom"), a povelja za izuzetnu mušku ulogu Fedi Stojanovicu ("TT sindrom" i "Mala nocna muzika"). Milena Dravic je dobila nagradu za žensku epizodnu ulogu u filmu "Bumerang", a Vlasta Velisavljevic za mušku epizodnu ulogu ("Mala nocna muzika"). Najbolji debitant je Katarina Radivojevic (glavna uloga u filmu "Zona Zamfirova"). Najbolji naturšcik je Zoran Cica ("Jedan na jedan"). Glumac festivala po glasovima publike je Radko Polic ("Država mrtvih").

Na podnevnoj konferenciji za štampu pred novinarima su se pojavile clanice žirija Vladica Milisavljevic i Nataša Ninkovic koje su rekle da ce samo procitati nagradene a da obrazloženja nagrada nece biti.

- Naša predsednica nije tu (otputovala iz Niša iz zdravstvenih razloga) i obrazloženja nema - rekla je Vladica Milosavljevic. Na insistiranje novinara da objasne zašto je izostalo obrazloženje, Ninkovic i Milosavljevic su pitale: "Da li cete više verovati ako ta obrazloženja u tri recenice iskitimo frazama poput duboko emotivno proživljena uloga, karakterna... Ako treba, pripremicemo za svecano zatvaranje obrazloženje". Nataša Ninkovic i Vladica Milosavljevic su konstatovale da je ovo bio muški festival sa izuzetnim muškim ulogama i da je za njih trebalo uvesti još nagrada. Takode su rekle da su imale problema sa stranim državljanima ne znajuci kako te glumce da nagrade. Sve odluke su jednoglasne izuzev povelje za izuzetnu mušku ulogu i debitanske nagrade.

V. Milivojevic


vesti po rubrikama

^kultura

15:21h

Danas pocinje 59. filmski festival u Veneciji

15:29h

"Divlji labudovi" Keneta Vajta, haiku putopis

15:36h

U Grckoj 14. konferencija anticke filozofije

15:51h

Dodelom nagrada završen 37. filmski festival u Nišu

16:06h

Bajaga i brojne grupe iz bivše JU izvodice najpoznatije pesme "Indeksa"

16:18h

"Kroz vasionu i vekove" Milutina Milankovica

17:07h

Rekonstrukcija Narodnog muzeja do 2004. godine     


FastCounter by LinkExchange