a
[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 28. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Glumački par godine: Vojin Ćetković i Mina Lazarević

Film Zdravka Šotre "Zona Zamfirova" na kraju takmicarskog programa

Upalite svece da nas Bata vidi

Dušan Kovacević: "Bata nije umro, on je samo prestao da glumi"

Poslednje takmicarsko vece 37. niškog filmskog festivala bilo je rezervisano za film "Zona Zamfirova" koji je reditelj Zdravko Šotra pripremao punih 10 godina, s mladom glumicom Katarinom Radivojević u glavnoj ulozi.

U filmu, u cijoj je scenografiji smešten festivalski pres centar u prostoru Niške tvrdjave, igraju naši vodeci glumci svih generacija: Milena Dravić, Dragan Nikolic, Ružica Sokic, Vojin Cetković, Branimir Brstina, Danica Maksimović, Nikola Đuricko, Svetlana Bojković.

Petog festivalskog dana publika je paljenjem sveca na Letnjoj pozornici odala pocast glumcu Danilu Bati Stojkoviću. Dramski pisac Dušan Kovacević, u cijim je komadima i filmovima briljirao Bata Stojković, rekao je: "Bata nije umro, on je samo prestao da glumi. Upalite svece da može da nas vidi". Vlada i Bajka su otpevali omiljenu pesmu Bate Stojkovića "Nikad nije vito tvoje telo" Branka Radicevića.

Petog dana Festivala urucena je i nagrada za glumacki par godine, koju dodeljuju TV Novosti, Mini Lazarević i Vojinu Cetkoviću za uloge u "Porodicnom blagu". "Promocija" dva tigra, koje je kao atrakciju Niškom festivalu Beogradski zoo- vrt ustupio na dva dana, nije bila primerena veceri u kojoj se velikom glumcu odaje pošta. Oko tigrova smeštenih u kavezu kraj šatora u kojem se održavaju pres konferencije juce je bila velika gužva.

Slovenacki film "Zvonjava u glavi" reditelja Andreja Košaka u kojem pored Andreja Šugmana, vodeceg slovenackog pozorišnog glumca u glavnoj ulozi igra i Radko Polic, prikazan je van konkurencije. Košaka pamtimo po "Autsajderu", prvom slovenackom filmu posle rata u našim bioskopima, a njegov novi film takodje ocekuje redovna distribucija.

- Od 1997. i mog "Autsajdera" i filma Igora Šterka "Ekspres, ekspres" slovenacka kinematografija je doživela preporod. Danas je slovenacki film u usponu, sa preko 60 nagrada. Skoro svaki film ide na neki festival, vratili smo publiku u bioskope.

Radko Polic kaže da u slovenackoj kinematografiji gotovo da nema uloga za starije glumce, price su skoncentrisane iskljucivo na probleme mladih (drogu, seks). Košakov film s glumcima širokog raspona godina predstavlja izuzetak.

- Ovakvu publiku kakva je niška nikada nisam video. Kada padne kiša, rašire kišobrane, gledaju jedni drugima preko ramena, stoje. Blago vama - rekao je Andrej Šugman.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Film Zdravka Šotre "Zona Zamfirova" na Niškom festivalu

16:19h

Dani srpske kulture u Atini

16:31h

Pocinje 10. Mefest

16:44h

Upravni odbori SNP: Miodrag Petrovic za upravnika

16:57h

Nova tinejdžerska komedija: On, ona i klonirana

17:08h

Izložba skulptura Dimitrija Ilijeva

17:22h

Tribina "Sredom kod Sterije" u Vršcu

17:36h

Izložba Maje Petrovic u Galeriji "Glas"

      


FastCounter by LinkExchange