[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pogrebni orkestri na srpskim grobljima menjaju repertoar

Poslednji pozdrav uz Bajagu

Sve cešce na sahranama cuju se "Tiho noci", "Zvižduk u osam", pa i narodnjaci "Na put se spremam, put mi je dalek"

Porodice preminulih na Zapadu u sve vecem broju, poslednjih godina, žele da sahranama daju individualni pecat birajuci pesme koje su njihovi dragi voleli za života. Tako se na poslednjim ispracajima može cuti rok, pop, a od nedavno i tehno - zvuci za razliku od lagane, klasicne pogrebne muzike kakva se obicno svirala prethodnih godina. Medu najpopularnijim pevacima za ovu priliku nalaze se, kažu, Selin Dion i Robi Vilijams, ali je sve više sahrana i uz zvuke grupe Kvin ili tehno majstora "Prodidži". Cak 68 odsto sahrana obavi se uz specijalne želje i cvršci zvuk, ali se ipak apeluje da se sa ovom pojavom ne ode predaleko i sahrane ne prerastu u svojevrsne mini koncerte. Kod nas se ovaj trend poslednjih godina takode, pojavljuje, istina stidljivo i naravno, u srpskom stilu.

Tako se na seoskim sahranama mogu cuti i omiljeni narodnjaci preminulih u izvodenju duvackih orkestara. Ne retko, pozdravni govor ide uz pesme Šabana Šaulica ili uz numeru "Na put se spremam, put mi je dalek". U kolikoj meri je ovaj trend stigao i do naše prestonice, proverili smo kod zvanicnog pogrebnog orkestra na Novom groblju koji ima i svoju privatnu agenciju.

U najvecem broju slucajeva, kako pricaju, njihov duvacki orkestar svira programsku muziku. U pitanju je, naravno, klasicna muzika, Betoven, Mocart ili Šopen. Pojavljuju se, medutim, poslednjih godina i porodice preminulih sa razlicitim željama od starogradske do zabavne muzike. Tako se, na primer, sve veci broj starijih gradana sahranjuje uz "Tiho noci", "Jesenje lišce" ili "Kad bi ove ruže male". Može se cuti i "Marš na Drinu","Svilen Konac","Srpski rastanak" ili "Tamo daleko".

- Traže se i šlageri, kao i pesme Senke Velentalnic, a imali smo zahtev i za "Zvižduk u osam" Đorda Marjanovica. Svima naravno, pokušavamo da izademo u susret onoliko koliko je u našoj moci, ali da to bude sa ukusom i ne preraste u nešto što ne bi trebalo. U Beogradu postoji još nekoliko slicnih orkestara gde je uglavnom isti repertoar ali smo culi da je u unutrašnjosti Srbije to zaista otišlo predaleko i da se mogu cuti razne novokonponovane pesme, narocito na sahranama gastarbajtera. Nadamo se, medutim, da to nece postati opšti trend - kaže jedna od službenica u agenciji pogrebnog orkestra.

Posebni zahtevi, naravno, imaju i specijalnu cenu. Za razliku od programske muzike koja košta 2.800 dinara, posebne želje treba platiti od 3.700 dinara pa naviše.

Imali su slucaj, kako rekoše u agenciji, da je sve više zahteva za zabavnu muziku uz sahrane mladih osoba. Tako su neki tražili Bajagu, drugi pesmu grupe Leptir "Jeleni umiru sami".
- Nije lako udovoljiti specijalnim željama. Naš orkestar nema muzickih mogucnosti jer su u pitanju samo duvacki instrumenti. Uopšte, težak je ovo posao, moramo da sviramo po kiši, snegu, suncu. Kada se sahranjuju mlade osobe, najradije bi da pobegneš, ali moraš da stojiš u stavu mirno. Šta možemo, mora neko i to da radi. Muzika i veselje docekuju coveka pri rodenju, pesma ga prati u životu, i na kraju, ona je opet, tu da ga poslednja isprati - kaže jedan od clanova pogrebnog orkestra.

Ž. Milenkovic


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

16:08h

Deponija preti da ugrozi geotermalnu vodu u Ribarskoj banji

16:19h

LSD-zabava koja uništava mozak

16:20h

Pogrebni orkestri na srpskim grobljima

16:33h

Turisticka razglednica iz Kolašina i Nacionalnog parka "Biogradska gora"

 


     


FastCounter by LinkExchange