a
[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 27. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Premijera "Države mrtvih" na Filmskom festivalu u Nišu

Osecao sam se kao Janez

Neke misli, osecanja, delovi filma prisutni su u meni kao boljka zbog toga što nismo zajedno, kaže glumac

NIŠ - Na Filmskom festivalu u Nišu premijerno je prikazan posthumno dovršen film "Država mrtvih" jednog od naših najvecih reditelja Živojina Pavlovica, snimljen po drami Siniše Kovacevica "Janez". Posle projekcije poklonili su se i dobili veliki aplauz glavni glumci Radko Polic, koga je publika pozdravila sa velikim oduševljenjem, Milena Pavlovic, Slobodan Custic...

Radko Polic za "Glas": Smeta mi vlada

Ako se tako raskomadano osecate, šta vam to nedostaje u Sloveniji, jedinoj ekonomski zavidno uspešnoj zemlji bivše Jugoslavije?
- Nedostaje mi dobra vlada, prava vlada koja poštuje svoj narod. To je najbitnije. Ova vlada rasprodaje Sloveniju. Kada sam pošao cuo sam šokantnu vest da se prodaje "Lek", jedna od najvecih slovenackih firmi. Ako smo tako daleko dogurali, teško nama.
A kultura, pozorište i film?
- Kultura je kao i obicno na zadnjem mestu. Uvek je bila i bice. Tako je u svim državama bivše Jugoslavije u kojoj je bilo više novca za kulturu nego sada u Hrvatskoj, Sloveniji ili Makedoniji.

V.M.

- Fascinirala me je ne masa sveta koja je bila na premijeri, vec mladost gledališta. Došao sam sa Briona, putovao sam kada se sve sabere 20 sati, ali mi nije žao. Sve ove godine bio sam duhom prisutan u Nišu, koji pamtim kao slavlje, druženje, festu... kaže Radko Polic koji u Pavlovicevom filmu igra Janeza, coveka izneverenih ideala, oficira JNA koji posle otcepljenja Slovenije sa vojskom i porodicom krece u Beograd, izbeglicki život i licnu tragediju.

- Janez je komplikovana licnost kao što sam i ja komplikovan. Citajuci scenario zaplakao sam na dva mesta. To nije ušlo u film, jer smo hteli citljiv, gledljiv film. Osecao sam se kao Radko Polic - Janez. Postoji paralela izmedu nas kada Janez prica kako se raspala država. Ta moja improvizacija nije ušla u film. Tu kažem kako mi je neko ukrao komad zemlje ili komad groba. Cim sam procitao tekst, rekao sam:"Žiko, zašto me pitaš hocu li igrati?"... Neke misli, osecanja, delovi filma prisutni su u meni kao boljka zbog toga što nismo zajedno. To su teške, pametne ili glupe reci, ali ja sam jedan od onih koji se osecaju kao krivci što nisu digli ruku i rekli: "Necu to". Zato što to nismo rekli svi mi u Bosni, Hrvatskoj, Sloveniji... Medutim, oni koji su mnogo odgovorniji, a zemlju su razbili na sve strane, opet vladaju. Imam osecaj da su delovi mene baceni, da moram da se sastavljam. Ako me pitate da li mi je bilo išcupano srce, uprljana duša - reci cu jeste. Nekako su me raskomadali, sada se usput sastavljam. Usput takode postavljam pitanje šta ce biti sa Niškim festivalom, da li ce postati veliki medunarodni festival. Da li ce se ovde, što bih licno voleo, sakupljati glumci iz celog sveta, prava raja koja voli film.

Begradska premijera "Države mrtvih" zakazana je za 29. novembar, dan kada je preminuo Živojin Pavlovic, a slovenacka ce biti u Ljubljani krajem oktobra.
- U fokusu "Države mrtvih" je tragedija pojedinca i porodice, razumljiva svuda u svetu. Tragicni momenat familije koja odjednom nema vodu, familiju, grb, državu. Janez kaže: "Zakleo sam se jednom u životu", a to je vojnicka cast jednaka u Francuskoj, Srbiji... svuda. Film se u Sloveniji ceka sa velikim nestrpljenjem. Mislim da ce reakcije biti fantasticne, jer film donosi istinu. Više bih voleo da dode u Hrvatsku nego u Sloveniju, da se rašciste neke stvari, kaže Polic.

V. Milivojevic


vesti po rubrikama

^kultura

15:03h

Banderas i Almodovar ponovo zajedno na filmu

15:13h

Savremena arhitektura: Osobeni zapis

15:23h

Deset godina od smrti Zagorke Micic

15:34h

Trupa "Brod" danas putuje u Mostar na "Dane teatra mladih"

15:45h

Bob Dilan i stariji sin Džesi uplovili u holivudske vode

15:56h

Premijera na sceni FDU "Mata Miloševic"

16:07h

Festivalske veceri malog filma u Subotici

16:17h

Spreceno otvaranje izložbe americkog ratnog fotografa u Kragujevcu

16:28h

Premijera "Države mrtvih" na Filmskom festivalu u Nišu

16:29h

Aleksandar Bercek najavio kraj glumacke karijere     


FastCounter by LinkExchange