a
[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 26. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Treci dan 37. Niškog filmskog festivala u znaku komedije Milorada Milinkovića

"Mrtav ladan" osvojio publiku

Glumac veceri Nikola Đuricko za uloge u komediji i hororu

NIŠ - Treceg dana 37. Niškog filmskog festivala premijerno je prikazana komedija "Mrtav ladan", po scenariju i u režiji Milorada Milinkovića Debelog.

Ovaj autor poznat je po televizijskim spotovima u kojima su izvanredne uloge ostvarili Nikola Đuricko (proglašen za glumca veceri), Sonja Kolacaric, devojcica Tara Manic koja je autenticnim šarmom osvojila nišku publiku, Nenad Jezdic, Srdjan Žika Todorović, Slobodan Boda Ninković, Nikola Pejaković, Milorad Mandic Manda, Radmila Živković-Bambic, Bata Paskaljević. Ova izuzetno uspela komedija zabune situacija i karaktera, sa romanticnim krajem, zabavna i bez patetike, ostavila je do sada najbolji utisak na publiku, ali i izveštace sa festivala.

Reditelj Milinković i glavni glumci nisu se, medjutim, pojavili na konferenciji za štampu (došli su samo producenti), koja je zbog odlaska na izlet u Poganovo, obilazak manastira i rucak na livadi (organizatori su na konferenciji pominjali jagnje mladje od mesec dana), bila uprilicena u 10 sati. Na izlet su, zbog velikog interesovanja, krenula dva autobusa umesto jednog, kako je planirano.

Pored filma "Mrtav ladan", još jedna premijera debitanta na igranom filmu, "Jedan na jedan" scenariste Srdje Andjelica, u režiji Mladena Maticevića (pamtimo ga po izvrsnom dokumentarcu "Geto" posvecenom beogradskim 90-im), skrenula je pažnju filmskih kriticara i hronicara, a publika ga je nagradila velikim aplauzom. Glavni glumac, naturšcik Zoran Cica, mladi košarkaš koji trenutno ceka odgovor od izraelskog tima Makabi i svoju buducnost vezuje za vrhunske domete u košarci, preko noci je postao glumacka zvezda. Markantna pojava mladog Cice na sceni i oko nje izaziva pravu histeriju medju tinejdžerkama.

Na pitanje izveštaca "Glasa", zašto se reditelj Maticević koji se, inace, poklonio publici, nije sreo sa novinarima, producent Jovan Jelovac kaže da on trenutno snima dokumentarnu seriju o Novom Beogradu za strane producente i da je morao da otputuje, a da organizatori nisu prihvatili predlog producenta da se pres konferencija održi neposredno posle premijere.

Smešten u kriminalizovani novobeogradski milje 90-tih sa glavnim junakom sportistom i buntovnikom ciste duše, "Jedan na jedan" je odmah asocirao strucnu i obicnu publiku na film Srdjana Golubovića "Apsolutnih sto", a Jelovac na to poredjenje za "Glas" odgovara:

- Naša prica nije holivudska, njen pocetak, sredina zaplet i autenticni junaci moguci su samo na Novom Beogradu. "Apsolutnih sto" je raskošniji film, veca fikcija sa vecom rediteljskom maštom i on može biti smešten u bilo koju urbanu sredinu. U "Apsolutnih sto" imate pop muziku i perfektnu fotografiju, a ovde autenticni hip-hop iz blokova i garaža, fokus na detalj Novog Beograda. "Apsolutnih sto" je drama, težak, ozbiljan film i mi smo komunikativniji, sa više fora i fazona, naše replike su kao prepisane iz života klinaca iz Novog Beograda. "Jedan na jedan" nije grandiozna, vec ozbiljna asfaltska prica.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Treci dan 37. Niškog filmskog festivala

16:18h

Veceras pocinje 8. festival "Flauta uvek i svuda"

16:32h

"Arneova ostavština", roman nemackog pisca Zigfrida Lenca

16:47h

Susreti studenata umetnickih akademija

      


FastCounter by LinkExchange