a
[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 24. avgust 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Na letnjoj pozornici u Tvrdjavi otvoren 37. Niški filmski festival

Glamurozno, uprkos kiši

Car Konstantin Veliki za životno delo Miodragu Petroviću Ckalji

NIŠ - Dirljivo, glamurozno, prelepo - utisak je koji je dominirao medju glumcima posle svecanog otvaranja 37. Niškog filmskog festivala. Na prepunoj letnjoj pozornici u Tvrdjavi festival je otvorio republicki ministar kulture Branislav Lecic.

Gradonacelnik Niša Goran Ciric, kljuceve grada predao je predsednici žirija Miri Stupici koja je kolegama porucila: Glumci, mi smo domacini. Publika je na kišu odgovorila kišobranima, osipanja nije bilo. Organizatori su saopštili da je na otvaranju bilo tri puta više gostiju nego tokom celog Festivala prošle godine.

Mala nocna muzika

Film sam pravio zbog onog što se sinoc dogodilo. Rec je o komediji. Namera filma je da lepo komunicira sa publikom. Zadovoljan sam. Film je razveselio publiku. To je suština i osnovna ambicija - kaže reditelj filma "Mala nocna muzika", koji je premijerno prikazan na prepunoj letnjoj pozornici. Gledalaca je bilo kako je receno oko 4.500, iako na pozornici ima 2.565 sedišta.

Tokom Veceri velikana, koje su vodili mladi glumci Gordan Kicic (proglašen za glumca prve veceri) i Paulina Manov scenom su prodefilovala vrhunska imena našeg glumišta, kao laureati festivalskih priznanja ili u ulozi pevaca: Dragan Nikolic, Bata Živojinović, Nataša Ninković, Anica Dobra, Nikola Đuricko, Dragan Bjelogrlic, Ljiljana Blagojević, Vojin Cetković, Boda Ninković...

U Niš su doputovali i Eva Ras, Lazar Ristovski, Goran Paskaljević, Darko Bajic... U publici su bili savezni premijer Dragiša Pešic, savezni ministar vera Vojislav Milovanović, savezni ministar policije i Nišlija Zoran Živković, potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus, zastupnik nacelnika generalštaba VJ Branko Krga...

Novoustanovljeno priznanje Car Konstantin Veliki za životno delo Miodragu Petroviću Ckalji, miljeniku niške publike urucila je Mira Stupica, idejni tvorac nagrade. Ckalja je podsetio Miru kako su njih dvoje pre više od 30 godina na toj istoj sceni bili proglašeni za glumacki par godine.

Mirjana Joković koja duže vreme živi u Americi, vlasnica nekoliko Carica Teodora (sticajem okolnosti nikada nije došla u Niš da ih primi) u izuzetno emotivnom obracanju publici rekla je: Hvala vam na ukazanoj casti, koja je cinila da tamo negde daleko budem jaca. Hvala vam do neba.

Najuzbudljivije je bilo na kraju otvaranja (besprekorno, što odavno nije vidjeno na domacem festivalu). Pracena ovacijama publike i velicanstvenim vatrometom glumica Olivera Katarina otpevala je "Đelem, djelem".

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

16:06h

Deveti Lucky Strike Urban Experience

16:13h

Mefest na Zlatiboru

16:21h

Kustos Muzeja savremene umetnosti govori za "Glas"

16:28h

Otvoren 37. Niški filmski festival

16:34h

Vesna Dragojlov: Kad knjiga na svet donese CD

16:42h

O delu Milorada Pavića u Moskvi

16:49h

Izložba likovna kolonije u Sentandreji

16:57h

Posle 20 godina opera ponovo u Iranu

17:08h

Književna spomenica manastira Morače

17:16h

Za nagradu "Risto Ratković" 19 knjiga

17:23h

Urbani festival u Zagrebu

17:32h

Koncert Džonija Klega

      


FastCounter by LinkExchange