[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Utorak , 23. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Semeteško jezero na Kopaoniku polako privlači vikendaše

Ostrva plove, aždaja ćuti

Urlici koje su meštani slušali noću čuju s sve ređe, pa je pored vode po kojoj plutaju ostrvca, podignuta i jedna vikendica

Semeteško jezero na Kopaoniku poznato je po plovećim ostrvima koja "gura" vetar s jednog mesta na drugo duž vodene površine veličine fudbalskog stadiona, a do njega se stiže preko Kaznovića na kosovskoj magistrali.

Do Mesne zajednice Radošića na čijoj teritoriji se tačno nal

Legenda
Niko ne zna kada je kako nastalo Semeteško jezero pa je narod "ispleo" zanimljivu legendu o tome. Naime, nekakav pop upregao je konje i spremio se za vršidbu na sam dan Svetog Ćirika (Ćirila), a meštani uplašeni tim postupkom upozoravali su popa da ne valja. Pop im je odgovorio: "Neka Sveti Ćirik - ćireče, a ja moram da vršem".
Legenda kaže da se tada odjednom otvorila zemlja i da se na tom mestu stvorilo jezero u kome su nestali žito, konji i neverni pop.
U podnožiju Kopaonika jedno mesto se zove Popovo polje, jer je tu po legendi pronađena popova kapa.

azi ovo jezero, pa do Semeteša, planinskog sela sa stotinak kuća iznad kojeg dominira ovaj prirodni dragulj, stiže se za dvadesetak minuta lagane vožnje dobro utabanim makadamskim putem ili za nepun sat pešačenja.

- Niko ne zna kako je jezero nastalo i od kada ovde postoji. Izgleda da mu je poreklo isto kao i kod "gorskih očiju" na Durmitoru, samo što tamo nema plovećih ostrva. Mi smo u Semetešu osnovali Planinsko - turističko društvo "Semeteško jezero" koje je imalo ambiciozne planove kad je reč o promociji i zaštiti jednog ovakvog blaga. Međutim, izostala je podrška nadležnih u opštini Raška i republici. Naše želje i naš trud ubijeni su kada nam je saopšteno da Semeteško jezero neće ući u sastav Nacionalnog parka Kopaonik iako granica prolazi na samo 200 metara udaljenosti od jezera, kaže Prvoslav Čamagić - Čamaga iz Semeteša, koji je pre desetak godina, zajedno sa komšijama, "otkrio" ovo jezero koje je sama priroda dobro sakrila i zaštitila od turista.

U Semeteško jezero se ne uliva ni jedna rečica, a iz njega ističe Semeteška rečica, koja se kasnije uliva u Radošića reku. Koliko god voda da istekne, jezero ima isti nivo. Po mnogo čemu ono je tajna kako za naučnike tako i za meštane koji se dive njegovoj lepoti, ali se i plaše.

- Sa jezera su često noću dopirali neki čudni zvuci, poput rike neke životinje. Pričalo se da u njemu živi velika aždaja koja izlazi noću i oglašava se. Čim bi se smrklo, svi bi odlazili svojim kućama i dobro zaključavali vrata i prozore strepeći od aždaje. Čak su o tome čuli i ronioci i došli iz Beograda da "pronađu" neman. Ronili su do deset metara dubine, ali u središnji deo odakle izvire jak mlaz vode nisu se usudili. Mi verujemo da se baš tamo aždaja sakrila. Međutim, sve se ređe oglašava pa su se i meštani oslobodili straha, a uz samu obalu napravljena je i jedna vikendica. Mnogi tvrde da aždaja nikada nije ni postojala već da se radi o nekoj retkoj vrsti žabe ili ptice, priča starina Radovan Sekulić.

M. S.


vesti po rubrikama

^ljudi i dogadjaji

15:26h

Jevrem Crnković iz Arilja 12 godina ne propušta nijedan prenos iz Skupštine Srbije čekajući rehabilitaciju

15:51h

Semeteško jezero na Kopaoniku polako privlači vikendaše

16:12h

Grnčar Bisa Pavlov pravi skulpture poznatih ličnosti po intuiciji

16:38h

Letovanja na Javi, Maldivima ili Baliju sebi može da priušti veoma malo Srba

16:59h

Reporter "Glasa" u redovima ispred narodne kuhinje u Kruševcu

 


     


FastCounter by LinkExchange