[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 18. jul 2002.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Links

Srpsko nasleđe

SINA

SNAGA

Španija povratila kontrolu nad mediteranskim ostrvom

Marokanci proterani

Operacija izvedena bez ispaljenog metka. Ljutnja u Rabatu

MADRID (Tanjug) - Španske vojne snage intervenisale su juče rano ujutro i proterale marokanske vojnike sa ostrva Perehil, saopštio je portparol španske vlade.

Pozivi na prekid odnosa
Zvanični Rabat se u prvi mah nije oglasio povodom iskrcavanja španske vojske na Perehil, ali su prva stranačka reagovanja bila veoma oštra. Lider vladajućeg koalicionog Marokanskog nacionalnog pokreta Mahdžubi Aherdan izjavio je da taj čin predstavlja "objavu rata". Maroko treba da "prekine odnose sa zemljom koju smo smatrali prijateljskom", rekao je on. Abdelkrim Hatib, šef Partije pravde i razvoja, procenio je da ovo predstavlja "napad na Maroko i njegov teritorijalni integritet, što pokazuje da kod Evropljana i dalje vlada kolonijalni duh". "Maroko treba da prekine sve odnose sa Španijom (...) i treba da je smatra neprijateljem", dodao je on.

Vlada je saopštila da je "bila primorana" da izvrši operaciju proterivanja 12 marokanskih vojnika, koji su obezbeđivali posmatrački punkt na nenastanjenom ostrvu. Prilikom operacije u kojoj su učestvovale specijalne kopnene jedinice, helikopteri "super puma", ratni brodovi i avioni, nije ispaljen nijedan metak i niko nije povređen, a španska vojska je zarobila šest Marokanaca, koji su najpre prebačeni u špansku enklavu Seutu, a zatim vraćeni u svoju zemlju. Madrid je o ovome obavestio kralja Huana Karlosa, političke stranke, Savet bezbednosti UN i saveznice, dodaje se u saopštenju.

Španska vlada je inače kasno preksinoć iz Rabata povukla ambasadora Fernanda Arias Salgada, ali nije bilo upozorenja da će silom povratiti ostrvo Perehil. Svejedno, vlada u jučerašnjem saopštenju ističe da želi da "sačuva odnose prijateljstva i saradnje s Marokom" i da je spremna za dijalog.

Kriza između dve zemlje izbila je prošle nedelje kada su marokanski vojnici zaposeli ostrvo koje oni nazivaju Lejla, udaljeno 200 metara od marokanske obale, i postavili na njemu svoj posmatrački punkt, što je Rabat obrazložio potrebom da se suprotstavi ilegalnoj imigraciji i terorizmu.

Ostrvce Perehil (ili Lejla, kako ga zovu Marokanci) predstavlja teritoriju čiji međunarodni status nije u potpunosti razgraničen u okviru procesa dekolonizacije. Perehil, morski greben više nego ostrvo, udaljen 200 metara od marokanske obale, bio je pripojen Seuti, španskoj enklavi na naspramnoj obali Afrike, u vreme portugalskih kolonista, do 1581.

Veza sa Seutom je ostala i kada je Španija okupirala prvi put ostrvo 1808. Ostrvce se nalazi 40 km istočno od grada Tangera, u obliku je trougla čije strane iznose nekoliko stotina metara, nenaseljeno je i nije pripojeno nijednoj španskoj autonomnoj oblasti.


vesti po rubrikama

^svet

18:02h

Španija povratila kontrolu nad mediteranskim ostrvom

18:14h

Kairo: Arafat najavljuje novu kandidaturu

18:28h

Bela kuća nepopustljiva prema Kubi

18:39h

Dablin: IRA se izvinila za civilne žrtve

     


FastCounter by LinkExchange